A négyzetek összegének kiszámítása az Excelben

Avatar Gadam | 2021.01.04. 116 Views 0 Likes 0 Ratings

116 Views 0 Ratings Rate it

Microsoft Excel logó szürke háttérrel

A négyzetek összegének megkeresése a Microsoft Excel programban ismétlődő feladat lehet. A legkézenfekvőbb képlet sok adatbevitelt igényel, bár van egy kevésbé ismert lehetőség, amely ugyanarra a helyre vezet.

Többszörös négyzetek összegének megkeresése

Indítson el egy új oszlopot az Excel táblázat bármely pontján, és jelölje meg. Itt adjuk ki négyzeteink megoldását. A négyzeteknek nem kell egymás mellett lenniük, a kimeneti szakasznak sem; bárhol lehet az oldalon.

adjon hozzá egy új oszlopot

Írja be a következő képletet az új oszlop első cellájába:

=SUMSQ(

sumsq formula excel

Innen manuálisan hozzáadhatja az oszlop és a sor betű- és számkombinációját, vagy csak kattintson rá az egérrel. Az egeret fogjuk használni, amely automatikusan kitölti a képlet ezen szakaszát az A2 cellával.

adjuk hozzá az a2 cellát

Vesszen vesszőt, majd hozzáadjuk a következő számot, ezúttal a B2-től. Csak írja be a B2-et a képletbe, vagy kattintson a megfelelő cellára az automatikus kitöltéshez.

adjuk hozzá a b2 cellát

Zárja be a zárójelet, és nyomja meg a billentyűzeten az „Enter” billentyűt a két négyzet összegének megjelenítéséhez. Alternatív megoldásként, ha továbbra is megy itt, akkor adjon hozzá további cellákat úgy, hogy mindegyiket vesszővel elválasztja a képleten belül.

szoros zárójel

A képlet további cellákra való alkalmazásához keresse meg a kis kitöltött négyzetet a cellában, amely az első problémánk megoldását tartalmazza. Ebben a példában ez a C2.

talál doboz

Kattintson a négyzetre, és húzza lefelé a számpárok utolsó soráig, hogy automatikusan hozzáadja a többi négyzet összegét.

húzza az aljára

Csak néhány sejt négyzetösszegének megkeresése

Az előző példában létrehozott „Négyzetek összege” oszlopban, ebben az esetben a C2-ben kezdje el beírni a következő képletet:

=SUM((A2)^2,(A3)^2)

egyszerű képlet négyzetek összegére

Alternatív megoldásként egyszerűen hozzáadhatjuk a képlethez a cellák helyett a számokat, mivel mindkét módon ugyanarra a helyre jutunk. Ez a képlet így néz ki:

=SUM((9)^2, (29)^2)

egyszerű képlet négyzetek összegére

Szükség szerint módosíthatja ezeket a képleteket, megváltoztathatja a cellákat, további számokat adhat hozzá, vagy megtalálhatja például a munkafüzetében nem szereplő négyzetek összegét. És bár könnyebb követni a fenti oktatóanyagot, a SUMSQ képlet használatával, hogy megtalálja a megoldást több négyzetre, gyakran egyszerűbb csak egy ilyen gyors képletet begépelni, ha nem ezt fogja megismételni az egész munkafüzetben.
Source link


116 Views 0 Ratings Rate it