A PowerShell-szkript hibakeresése – CloudSavvy IT

Avatar Gadam | 2020.12.29. 21 Views 0 Likes 0 Ratings

21 Views 0 Ratings Rate it

Powershell logó

A szkriptek bármilyen fejlesztése általában hibaelhárítást igényel, amely általában a két megközelítés egyikét eredményezi. Vagy manuálisan állítsa be a változókat értékekre, és adja ki ezeket az adatokat a parancsfájl futtatásakor, vagy használja a hibakeresést a töréspontok beállításához az adatok ellenőrzéséhez a folytatás vagy a megszakítás előtt. A PowerShell ISE és a Visual Studio Code beépített része a hibakeresés végrehajtása.

Hogyan működik a PowerShell hibakeresése?

A Windows PowerShell-hez mellékelve a PowerShell ISE a PowerShell-parancsfájlok hibakeresését szolgáló hagyományos környezet. A hibakereséshez beépített menüvel és a töréspontok grafikus ábrázolásával könnyen el lehet indulni. Először minden szkriptet, amelyet hibakeresni kell, el kell menteni. Ezután meg kell adnia a töréspontokat a három módszer egyikével.

  • A fókuszált vonalon használja az F9 billentyűt a töréspont beállításához.
  • Kattintson a jobb gombbal egy vonal mellett, és válassza a Töréspont átkapcsolása lehetőséget a töréspont beállításához.
  • Használja a Set-PSBreakPoint egy sor, változó, függvény vagy egyeztetett szöveg megadása.

Miután beállított egy töréspontot, egyszerűen elkezdheti a hibakeresést a parancsfájl futtatásával az F5, vagy a Hibakeresés → Futtatás / Folytatás paranccsal. Amint a parancsfájl eléri a megadott töréspontot, a végrehajtás szünetel, és a következő műveletek egyikét kell végrehajtania.

  • Átlép – Csak az aktuális utasítást hajtsa végre, a következő utasítás előtt álljon meg. Ha az aktuális utasítás függvény vagy szkript, akkor a teljes hívást állítsa le, mielőtt leállna.
  • Belép – A Step Over-hez hasonlóan csak az aktuális utasítást hajtsa végre, a következő utasítás előtt álljon meg. A teljes függvény vagy parancsfájl végrehajtása helyett, ha hívják, lépjen be a hívásba.
  • Kilépni – Ha egy függvényen belül van, lépjen ki és feljebb egy szinttel, ha a funkció be van ágyazva. Ha a fő szkriptben a parancsfájl vagy a következő töréspont végéig hajtódik végre, attól függően, hogy melyik előbb. Az átugrott utasításokat végrehajtják, de nem lépik át őket.

Amikor a parancsfájl leáll egy törésponton, az egér kurzorával egy változó fölé mutathat, és megnézheti az adott változó értékeit. Ezenkívül használhatja a parancssort a változók kiadására az aktuális állapot megtekintéséhez is. Van néhány figyelmeztetés erre. $_, $Input, $MyInvocation, $PSBoundParameters, és $Args nem fog működni, mivel ezek automatikus változók, és nem tartoznak hibakeresés alá. Az értékek lekérésének egyik módja az, hogy hozzárendeli őket egy köztes változóhoz, amelyet aztán beállíthat egy töréspontra.

PowerShell-hibakeresés a Visual Studio kódban

Nagyon hasonlít a PowerShell ISE működéséhez, a Visual Studio Code számos nagyon hasznos hibakeresési lehetőséget kínál. Ezenkívül a VS Code lehetővé teszi a PowerShell 7.x egyszerű hibakeresését, miközben az ISE hagyományosan csak a Windows PowerShellre korlátozódik. A PowerShell ISE-vel megegyező kulcsparancsokkal gyorsan megkezdheti a hibakeresést. Még jobb, hogy mostantól megvan a hibakereső ablaktábla a VS Code-ben, amely összevonja a változó kimenetének nagy részét, és megkönnyíti a kód összes változóértékének pillanatképének megtekintését.

A VS-kód hibakeresése

Csakúgy, mint a PowerShell ISE, az F5 segítségével is elindíthat egy interaktív hibakeresési munkamenetet. Az ISE-vel ellentétben a VS Code sokkal jobb és hasznosabb hibakeresési élményt kínál. Nem csak a hagyományos Debug konzolt kapja meg, amelyet a [DBG] parancsot, de az összes ismert változó és azok kimenete megtalálható a bal oldali hibakeresési panelen. A hibakeresési opciók jobb navigálása érdekében a felső hibakeresési sáv nagyon megkönnyíti a belépést, a kilépést és a töréspontok átlépését. Futtatás előtt nem szükséges spórolni!

A A VS kód PowerShell kiterjesztése szükséges, hogy ez könnyen működjön.

A parancs hibakeresési parancsainak használata

Bár a szigorúan a parancssorból történő hibakeresés időnként nem a legkönnyebb művelet, ezt a beépített hibakeresési parancsok segítségével teheti meg. Van néhány beépített parancs ennek megkönnyítésére.

A sokoldalú használata Set-PSBreakPoint, gyorsan beállíthat egy töréspontot, amely a találat után belép a hibakeresés parancssorába. Ezen a ponton a szabványos billentyűkombinációk segítségével gyorsan megvizsgálhatja a változókat, és folytathatja vagy megszakíthatja a végrehajtást ezen a ponton.

Következtetés

A hibakeresésnek nem kell bonyolultnak lennie, és ha ezt a fenti módszerek bármelyikével elkezdi, szervesnek találja a szkript fejlesztési igényeinek megfelelően. Nézze meg, hogyan kezdheti el a PowerShell hibakeresését ma!


Source link


21 Views 0 Ratings Rate it