A számítógép képernyőjének fényerejének beállítása manuálisan és automatikusan

Avatar Gadam | 2021.02.20. 3411 Views 0 Likes 5 On 1 Rating

3411 Views 5 On 1 Rating Rate it

[ad_1]

Egy laptop a szabadban, egy napsütéses napon, vakító fényvel a képernyőn.
Leigh Prather / Shutterstock.com

Valószínűleg rendszeresen módosítania kell a képernyő fényerejét. Ha kint világos, akkor fel akarja kapcsolni, hogy láthassa. Ha sötét szobában van, akkor azt szeretné, hogy homályos legyen, nehogy ártson a szemének. A képernyő fényerejének csökkentése energiamegtakarítást és növeli a laptop akkumulátorának élettartamát.

A képernyő fényerejének manuális megváltoztatásán kívül a Windows automatikusan, különféle módokon változtathatja meg azt. A Windows megváltoztathatja azt, hogy csatlakoztatva van-e a hálózathoz, mennyi az akkumulátor töltöttsége, vagy mennyi modern eszközbe épített környezeti fényérzékelőt használ.

A fényerő kézi beállítása laptopon vagy táblagépen

A legtöbb laptop billentyűzeten olyan gyorsbillentyűk találhatók, amelyek lehetővé teszik a fényerő gyors növelését és csökkentését. Gyakran ezek a billentyűk az F-billentyűk sorának részét képezik – ezek az F1-től F12-ig – amelyek a billentyűzet számsora felett jelennek meg. A képernyő fényerejének beállításához keressen egy olyan ikont, amely megfelel a fényerőnek – gyakran napos logónak vagy valami hasonlónak -, és nyomja meg a gombokat.

Ezek gyakran funkcióbillentyűk, ami azt jelenti, hogy nyomva kell tartania az Fn billentyűt a billentyűzeten, amely gyakran a billentyűzet bal alsó sarka közelében található.

Fényerő gombok a Microsoft Surface billentyűzet felső sorában.
Chris Hoffman

A kijelző fényerejét a Windows-on belül is beállíthatja. Ez különösen akkor hasznos, ha a billentyűzeten nincsenek ezek a billentyűk, vagy ha táblagépet használ, és ezt szoftveresen kell megtennie.

Windows 10 rendszeren egy gyors fényerő-csúszka található az Akcióközpont. Hozzáféréséhez kattintson vagy koppintson a tálcán az óra jobb oldalán megjelenő értesítési buborék ikonra. Ha nem látja a csúszkát, kattintson a „Kibontás” lehetőségre a csempe rács felett. Kattintson (vagy érintse meg), és húzza a csúszkát a képernyő fényerejének beállításához.

Érintőképernyőn a képernyő jobb oldalán is ellophatja az Action Center megnyitását.

A fényerő csúszkája a Windows 10 Műveleti központjában.

Ezt az opciót a Windows 10 Beállítások alkalmazásában is megtalálja. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást a Start menüben vagy a Start képernyőn, válassza a „Rendszer” lehetőséget, majd válassza a „Megjelenítés” lehetőséget. A fényerő megváltoztatásához kattintson vagy koppintson és húzza a „Fényerő beállítása” csúszkát.

A kijelző fényerejének csúszkája a Windows 10 Beállítások alkalmazásában.

Ha Windows 7 vagy 8 rendszert használ, és nincs Beállítások alkalmazás, akkor ez a lehetőség elérhető a Vezérlőpulton. Nyissa meg a Vezérlőpultot, válassza a „Hardver és hang” lehetőséget, majd válassza az „Energiagazdálkodási lehetőségek” lehetőséget. Az Energiaterv-tervek ablak alján megjelenik egy „Képernyő fényereje” csúszka.

Energiagazdálkodási beállítások a Vezérlőpulton.

Ezt a beállítást a Windows Mobilitási Központ. Indítsa el a jobb egérgombbal a Start gombra a Windows 10 és 8.1 rendszerben, majd válassza a „Mobilitási központ” lehetőséget, vagy nyomja meg a Windows billentyűt + X a Windows 7 rendszeren. Módosítsa a megjelenő ablakban a „Képernyő fényereje” csúszkát.

A Windows Mobilitási Központ.

A fényerő kézi beállítása külső kijelzőn

A cikkben szereplő módszerek többségét laptopok, táblagépek és all-in-one PC-k számára tervezték. Ha azonban asztali PC-t használ külső kijelzővel, vagy akár külső kijelzőt csatlakoztat egy laptophoz vagy táblagéphez, akkor ezt a beállítást magának a külső kijelzőnek kell módosítania, és általában nem lesz képes csináld automatikusan.

Keresse meg a „fényerő” gombokat a kijelzőn, és használja őket a kijelző fényerejének beállításához. Lehet, hogy ehelyett meg kell nyomnia valamilyen „Menü” vagy „Opciók” gombot, mielőtt hozzáférhetne a képernyőn megjelenő képernyőhöz, amely lehetővé teszi a fényerő növelését vagy csökkentését. Ezeket a gombokat gyakran megtalálja a számítógép monitorának bekapcsológombja közelében. Néhány monitor segítségével a képernyő fényerejét is beállíthatja egy olyan alkalmazással, mint például ScreenBright vagy Kijelző tuner, bár nem fognak minden monitorral működni.

A fényerő automatikus beállítása, amikor csatlakoztatva van

ÖSSZEFÜGGŐ: Használjon kiegyensúlyozott, energiatakarékos vagy nagy teljesítményű energiatakarékossági rendszert Windows rendszeren?

Különböző kijelző fényerő-szinteket állíthat be laptopján vagy táblagépén attól függően, hogy csatlakozik-e egy konnektorhoz vagy sem. Például beállíthatja magas fényerőre, amikor csatlakoztatja a hálózathoz, és alacsonyabbra, ha akkumulátort használ. A Windows ezután automatikusan beállítja a fényerőt.

Ennek beállításához nyissa meg a Vezérlőpultot. Válassza a „Hardver és hang” lehetőséget, válassza az „Energiagazdálkodási lehetőségek” lehetőséget, majd kattintson a használt energiagazdálkodási terv melletti „Tervezési beállítások módosítása” linkre. Valószínűleg a Kiegyensúlyozott áramtervet használja.

Konfigurálja a különböző képernyő fényerőszinteket az „Akkumulátoron” és a „Csatlakoztatva” beállításokhoz a „Terv fényerejének beállítása” alatt. Ez a beállítás az áramtervéhez van kötve. Konfigurálhat különböző képernyő-fényerő-szinteket a különböző energiasémákhoz, és válthat közöttük, ha úgy tetszik (bár nem gondoljuk, hogy az áramtervek valóban szükségesek).

Az energiagazdálkodási terv beállításainak szerkesztése a Windows 10 Vezérlőpultján.

A fényerő automatikus beállítása az akkumulátor hátralévő élettartama alapján

A kijelző háttérvilágítását automatikusan beállíthatja annak alapján, hogy a laptop vagy táblagép mennyi akkumulátort tölt be. Windows 10 rendszeren megteheti használja az Akkumulátorkímélő funkciót ezt csináld meg. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást, válassza a „Rendszer” lehetőséget, majd válassza az „Akkumulátor” lehetőséget.

Győződjön meg arról, hogy az „Alacsonyabb képernyő fényereje az akkumulátorkímélő módban” lehetőség be van kapcsolva, majd válassza ki, hogy hány százalékkal szeretné elindítani az Akkumulátorkímélő módot. Ha az Akkumulátorkímélő mód ezen a szinten aktiválódik, csökken a háttérvilágítás és energiatakarékos. Alapértelmezés szerint az Akkumulátorkímélő akkor indul be, ha az akkumulátor 20% -a fennmaradt.

Sajnos nincs mód a pontos fényerő szintjének beállítására. Ezt a funkciót manuálisan is engedélyezheti az akkumulátor ikonról.

Az Battery Saver fényerő-beállításai a Windows 10 Beállítások alkalmazásában.

A fényerő automatikus beállítása a környezeti fény alapján

ÖSSZEFÜGGŐ: A sötét képernyő-problémák kijavításához tiltsa le az adaptív fényerőt a Windows rendszerben

Számos modern laptop és tablet rendelkezik környezeti fényérzékelővel, amely hasonlóan működik, mint az okostelefonokon és táblagépeken. A Windows az érzékelőt „adaptív fényerő, ”Automatikusan növeli a kijelző fényerejét, ha világos területen van, és csökkenti a fényerőt, ha sötét szobában tartózkodik.

Ez kényelmes, de néhány ember úgy találja, hogy ez is akadályozza. Ez automatikusan csökkentheti vagy növelheti a kijelző fényerejét, ha nem szeretné, és inkább a fényerő manuális kezelését a fenti beállításokkal. Érdemes ki- és bekapcsolni, hogy eldöntse, melyik tetszik jobban.

A funkció engedélyezéséhez vagy letiltásához a Windows 10 rendszeren nyissa meg a Beállítások alkalmazást, válassza a „Rendszer” lehetőséget, majd válassza a „Megjelenítés” lehetőséget. Kapcsolja be vagy ki a „Fényerő automatikus módosítása, ha a világítás megváltozik” opciót. Ezt az opciót csak akkor látja, ha az eszköz rendelkezik környezeti fényérzékelővel.

A "A fényerő automatikusan változik, ha a világítás megváltozik" opciót a Windows 10 Beállítások alkalmazásában.

Ezt a beállítást a Vezérlőpulton is megváltoztathatja. Nyissa meg a Vezérlőpultot, válassza a „Hardver és hang” lehetőséget, válassza az „Energiagazdálkodási lehetőségek” lehetőséget, kattintson a használt energiagazdálkodási terv melletti „Tervbeállítások módosítása” elemre, majd kattintson a „Speciális energiaellátási beállítások módosítása” elemre.

Bontsa ki itt a „Megjelenítés” szakaszt, majd bontsa ki az „Adaptív fényerő engedélyezése” szakaszt. Az itt található opciók lehetővé teszik annak vezérlését, hogy az adaptív fényerőt használja-e, amikor akkumulátort használ, vagy amikor csatlakoztatva van. Például letilthatja, ha csatlakoztatva van, és hagyhatja bekapcsolva, amikor az akkumulátort használja.

Az adaptív fényerő szabályozása a Windows 10 Energiagazdálkodási lehetőségeiben.


A képernyő fényerejét automatikusan és manuálisan is beállíthatja, és mindkettőnek megvan a maga ideje és helye. Az automatikus fényerő engedélyezése nem akadályozza meg a fényerő gyorsbillentyűkkel vagy a Windows opcióival történő módosítását, amikor csak kedve tartja, így nincs vesztenivalója a fenti lehetőségek kipróbálásával.[ad_2]
Source link


3411 Views 5 On 1 Rating Rate it