Anya sült pulyka receptje {A Classic}

Avatar Gadam | 2020.12.06. 155 Views 0 Likes 0 Ratings

155 Views 0 Ratings Rate it

1 A pulyka kiolvasztása néhány nappal előre: Ha fagyasztott pulykával kezdi, akkor engedélyeznie kell több nap kiolvasztani a pulykát. Érdemes a hűtőszekrényben kiolvasztani, hogy a pulyka hűlt maradjon ebben a folyamatban.

Tegye a becsomagolt fagyasztott pulykát egy serpenyőbe, hogy megakadályozza a szivárgást, majd tegye a hűtőszekrénybe. Körülbelül 5 órás leolvasztási idő kell minden font pulykához. Tehát, ha van egy 15 kilós pulyka, kb. 75 órának, vagy 3 napnak kell elolvadnia.

Ha ennél gyorsabban kell kiolvasztania, akkor helyezze egy nagy kád hideg vízbe, és folyamatosan változtassa a vizet, hogy hideg legyen, amíg a pulyka ki nem olvasztódik.

2 Pörkölés előtt vigye a pulykát szobahőmérsékletre: Főzés előtt 2–5 órán át (a madár méretétől függően) vegye ki a pulykát a hűtőszekrényből, hogy közelebb kerüljön a szobahőmérséklethez. A pulyka így gyorsabban és egyenletesebben fog főzni.

3 Távolítsa el a poharakat és öblítse le: Ha készen áll a pulyka főzésére, vegye ki a csomagolásából. A pulykákat általában a nyakkal és a belekkel (szív, zsibbadás, máj) csomagolják a fő üregben vagy a nyak nyílásában (ellenőrizze mind a kettőt!)

Húzza ki a poharakat; gyakran kis papírcsomagolásba csomagolják őket.

Ha akarja, felapríthatja a szívet és a zúzmara, hogy készítsen készletet a töltelék vagy öltözködés (tegye az apróra vágott szívet és a zúzmarait egy kis lábasba, fedje le vízzel, adjon sót, forraljon körülbelül egy órán át.)

Vagy főzheti a nyakat a pulyka mellett, vagy felhasználhatja pulykalaplé elkészítéséhez. Az elkészítéshez az összes poharat is felhasználhatja pohár mártás.

Öblítse le vízzel a pulykát kívül és belül. Ha kóbor pulykatollakat lát, pengesse ki őket. Papírtörlővel pattintsa meg szárazon a pulykát.

Sok pulykához műanyag nyakkendő tartozik, amely együtt tartja a alsócombokat. Ellenőrizze a pulykacsomag utasításait; valószínűleg nem kell eltávolítania a nyakkendőt, hacsak nem nagyon magas hőmérsékleten főzi a pulykát.

Címkézett pulyka poharak, pergamenre állítva.Közelről egy egész pulyka, amelynek lábai egy pulyka recepthez vannak kötve.

3 Melegítse elő a sütőt 400 ° F.

4 Adja hozzá az aromás anyagokat és rácsozza meg a pulykát: Csavarja be az üreg belsejét egy evőkanállal citromlé. Vegyünk egy pár teáskanálnyit és dörzsölje végig a pulyka belsejét. (Ha sós pulykát használ, hagyja ki a sót.)

Tedd fél hagyma, ékekre vágva, több ág petrezselyem, egy apróra vágott sárgarépa vagy kettő, és néhány leveles zeller felsők a pulyka fő üregébe. Ezek olyan aromás anyagok, amelyek főzve belülről ízesítik a pulykát.

Fedje le a főüreg bejáratát alumíniumfóliával, vagy zárja le fémnyárssal vagy konyhai zsinórral (ne nejlonzsinórral!), Hogy az aromás anyagok ne essenek ki, miközben Ön a pulykát pörköli.

Helyezzen néhány gally petrezselymet a nyaknyílásba, fedje le a nyílást a környező pulykabőrrel, és zárja le a nyílást nyárssal vagy zsinórral.

Egyébként nem főzünk töltelék (vagy az ország számos részén ismert öltözködés) a pulykában. A pulyka megtöltése növeli az általános főzési időt, és ha nem töltjük meg a pulykát töltelékkel, akkor a pulyka egyenletesebben fog főzni. A töltelékünket a pulykabőrből készült alapanyaggal készítjük el, így a tölteléknek rengeteg pulyka íze van.

Meghúzzuk a pulykánkat, bár néhány ember nem is úgy dönt. A trussolás lényege, hogy a lábakat és a szárnyakat a test közelében kell tartani, hogy főzés közben ne terüljenek szét.

A rácsozáshoz ellenőrizze, hogy a pulyka lábai össze vannak-e kötve, szorosan a testhez vannak-e kötve, és a pulykatest köré kössön egy húrt, hogy szorosan tartsa a szárnyakat. (Itt van egy jó videó a rácsosításról: hogyan kell rácsozni egy pulykát.)

Hogyan főzzünk pulykát úgy, hogy aromás anyagokat töltünk az üregbe.Fóliával borított aromák egy pulyka recepthez.A nyaküreg gyógynövényekkel töltött, hogy megmutassa, hogyan kell főzni egy pulykát.A pulykareceptbe csomagolt nyaküreg.

5 Fűszerezzük a pulyka külsejét: Dörzsölje meg a puha vajat vagy az extra szűz olívaolajat a pulyka külső részén. Szórjon bőségesen sót a pulyka külsejének minden oldalára (ne sózzon, ha pácolt pulykát használ). A pulykára is szórjunk borsot.

6 Helyezze a pulyka mellét lefelé az állványra: Helyezze a pulykát BREAST DOWN egy rácsra egy erős pecsenyesütő fölé, amely akkora, hogy elkapja az összes csöpögést.

Honnan tudja, hogy a pulyka mellével lefelé van? A szárnyak fent vannak, a lábak pedig lent vannak.

Ne feledje, hogy a pulykát közvetlenül a sütőre is helyezheti egy nagy sült serpenyővel, hogy megfogja a csepegéseket az alábbi állványon. Ez a módszer segít konvekciószerű környezet kialakításában, elősegítve a hő egyenletesebb keringését a pulyka körül.

Adjon hozzá több gally friss (ha lehetséges) kakukkfüvet, zsályát és / vagy rozmaringot a pulyka külsejére vagy a szárnyak alá húzva.

Vegye figyelembe, hogy ha távoli (vagy kettő) hőmérővel mérik a pulyka hőmérsékletét főzés közben, akkor a legegyszerűbb megtalálni a megfelelő helyet a szonda behelyezéséhez, amikor a pulyka mellkasa felfelé áll. Tehát a szemgolyó oda, ahová szerinted a hőmérő szondának kellene először mennie, mielőtt a pulykát mellével lefelé a serpenyőbe helyezné. Amint a pulyka mellével lefelé van a serpenyőben, helyezze a szondákat a mell és / vagy a comb legvastagabb és leghidegebb részeibe, ügyelve arra, hogy a szonda (k) ne érjen a fém állványhoz vagy a serpenyőhöz. Ha csak egy távhőmérője van, tegye a mellbe.

Nyers pulyka pulyka recepthez.Hogyan főzzünk pulykát rácsozással és sült serpenyőben.

7 Sült pulyka: Mielőtt betenné a pulykát a sütőbe, alaposan számolja ki, mennyi idő kell a pulyka főzéséhez. Általában azt mondják, hogy minden fél kiló húsra 15 percet kell vállalni, de a gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy ez általában ennél kevesebb, inkább 13 perc fontonként.

A főzési idő függ a pulyka méretétől, attól, hogy mennyi ideig ül szobahőmérsékleten főzés előtt, valamint az Ön sütőjének alakjától és adataitól. Tehát készítsen egy durva becslést a teljes főzési időre vonatkozóan, majd ellenőrizze, hogy a pulyka jól áll-e, mielőtt elkészülne!

Tegye a pulykát fedetlen, 400 ° F-os sütőbe. A 15 lb-os pulyka esetében az első 20 perc alatt kezdje meg a főzést 400 ° F-on, hogy megbarnuljon. Ezután csökkentse a hőt 325 ° F-ra az elkövetkező 1-2 órában, amíg a mell belső hőmérséklete el nem éri a kb. 140–145 ° F-ot. Ezután csökkentse a hőt 225 ° F-ig, amíg kész, fél órától egy óráig vagy annál tovább.

Vegye figyelembe, hogy a sütés alacsonyabb hőmérséklete a főzés végén segíthet abban, hogy a pulyka elkészüljön. Ha a pulyka gyorsabban sül el, mint várná, a sütő hőmérsékletének csökkentése meghosszabbíthatja a főzési időt. Ha a pulyka nem főz elég gyorsan, és készen áll az étkezésre, ne csökkentse a hőmérsékletet 225 ° F-ra, vagy ha már megvan, növelje újra 325 ° F-ra.

8 Barna a mell (opcionális): Ha azt szeretné, hogy a mell pulykabőre megbarnuljon, amikor a pulyka már közel van a készítéshez (kb. 150 ° F a mell számára), meg kell fordítania a pulykát úgy, hogy a mell legyen a tetején, és tegye 500 ° F-os sütőben vagy a brojler alatt 4-5 percig, csak annyi idő, hogy megbarnuljon a mell.

Ne feledje, hogy a mell megbarnításával a pulykamell kissé túlsülhet. Gyakran nem fordítjuk meg a pulykát. A pulyka megfordítása forró, rendetlen munka lehet, ezért ha ezt megteszi, akkor a legjobb módszer tiszta sütőkesztyűt vagy tiszta konyharuhát használni (csak utána dobja be őket a mosodába.)

sült pulyka a faragásra kész serpenyőben

9 Ellenőrizze, hogy elkészült-e a pulyka: A pulykamell és a comb legvastagabb részébe mélyen behúzott húshőmérővel kezdje el mérni a hőmérsékletet másfél órával a pulyka előtt.

Ennek eredményeként a fehér húsra (mell) 165 ° F, a sötét húsra (comb és láb) 165 ° F és 170 ° F közötti hőmérsékletet szeretne. A madár hőmérséklete tovább emelkedik, ha kiveszi a sütőből, így vegye ki a pulykát a sütőből, amikor a mell hőmérsékleti értéke 155 ° F és 160 ° F, a combé pedig 160 ° F és 165 ° F között van. Ha nincs húshőmérője, késsel dárdálja meg a mellét. A pulyka levének tisztának, nem rózsaszínűnek kell lennie.

Ha a comb eléri a célhőmérsékletet a mell előtt, fordítsa meg a pulykát és hagyja, hogy a pulyka befejezze a mell főzését.

8 Pihesse meg a pulykát és faragjon: Miután kivette a pulykát a sütőből, helyezze át egy vágódeszkára, sátorozza meg alufóliával, hogy melegen tartsa, és hagyja pihenni 15-30 percig, a pulyka méretétől függően. A faragáshoz fordítsa a pulykamell felfelé. (Lát Komoly eszik videó a Törökország faragásáról.)

Törökország mártás készítése

Készítse el a mártást, amíg a pulyka pihen a fedélzetén a faragódeszkán. Ha vastag fém sült serpenyőt használt, akkor gyakran közvetlenül a tűzhely égőjére teheti, ha nem, akkor kaparja le a csöpögőket, és tegye egy serpenyőbe. Ha a serpenyőt használja, akkor egy fém spatulával kaparja el az esetleges csöpögést, amely a serpenyő aljára tapadhat.

1 Készítsen roux-ot a pulykazsírral: Fém kanállal töltsön le egy serpenyőben lévő felesleges zsírt (hagyjon kb. 4 evőkanál zsírt és csöpögést a serpenyőben), és tartsa fenn más felhasználásra.

A mártás elkészítéséhez lisztet vagy kukoricakeményítőt is használhat. (Úgy találjuk, hogy a liszttel jobb eredményeket érünk el, ezért általában lisztet készítünk mártással, hacsak nem vendéget szolgálunk fel, akinek gluténmentesen kell étkeznie.)

Liszt használata esetén a zsírt és a csepegtetőket addig melegítsük a serpenyőben, amíg pezsgővé nem válnak. Megszórjuk 1/4 liszttel az összes zsírt és csöpögést.

Drót habverővel keverjük, hogy roux legyen a liszttel és a zsírral. Hagyja a lisztet körülbelül egy percig barnulni a forró serpenyőben.

2 Adjon hozzá folyadékot a mártás elkészítéséhez: Lassan adjon hozzá 3 csésze vizet, alapanyagot vagy tejet a serpenyőbe, erőteljes habveréssel, hogy megszabaduljon a csomóktól. Hagyja a mártást forralni és besűrűsödni.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt zsálya, kakukkfű vagy más fűszereket.

Lásd: mártás recept további részletekért és a kukoricakeményítő felhasználásával készített pecsenye elkészítéséhez.

Csontok mentése készletre

Amikor elkészült a pulykájával, mentse meg a csontokat a tetemből, hogy finom legyen pulykaleves.


Source link


155 Views 0 Ratings Rate it