Az Apple és a Cloudflare összefog egy biztonságosabb DNS-protokoll létrehozása érdekében – Tekintse át a Geek-et

Avatar Gadam | 2020.12.09. 19 Views 0 Likes 0 Ratings

19 Views 0 Ratings Rate it

Internetet használó személy MacBookon.
Vizilla / Shutterstock

Az Apple és a Cloudflare munkatársai keresik további segítséget nyújt a magánéletének védelmében. A duó új internetes protokollt bocsát ki, röviden Oblivious DNS-over-HTTPS, vagy röviden ODoH néven. A cél az, hogy megnehezítse az internet szolgáltató (ISP) számára a felkeresett webhelyek nyomon követését.

Egyszerűbben fogalmazva: amikor telefonjára vagy számítógépére megy, és felkeres egy webhelyet, a webböngésző a DNS (domain név rendszer) megoldó konvertálni a weboldalt egy IP-címet, amelyet azután kiderítenek, hogy hol található az oldal az interneten. Gondoljon rá, mint a hagyományos csigalevélre. Nem csak levelet vagy csomagot küldhet csak névvel. te tudja, kinek megy, de a posta nem. Be kell írnia egy levelezési címet. A webhely URL-je egyszerű módja annak, hogy megtudja, merre kell mennie, míg az IP-cím az, ami oda vezet.

Jelenleg ez a folyamat nincs titkosítva, vagyis a DNS-megoldó – amely általában az alapértelmezés szerint az internetszolgáltatóhoz kerül, hacsak nem módosította manuálisan – naplózhatja a felkeresett webhelyeket, ha úgy dönt. És általában ezt teszik, mivel a legtöbb internetszolgáltató már eladja böngészési előzményeit harmadik fél hirdetőinek.

Az ODoH megpróbálja megakadályozni, hogy ez bekövetkezzen, leválasztva a DNS-találatokat magáról a felhasználóról. Ezt egy olyan proxy bevezetésével teszi, amely az Ön és a DNS-kiszolgáló között helyezkedik el. Gondolj arra, mint egy virtuális magánhálózat használatára) VPN. De ahelyett, hogy hamisítaná a helyét és az IP-címét, amelyet elméletileg visszakapcsolhatna Önhöz, ha valaki megpróbálná kitalálni, az ODoH úgy teszi, hogy a DNS nem tudja, ki tette meg a kérést. Csak azt tudja, hogy mely webhelyeket kérték.

Tehát, ha jelentős mennyiségű ember kezdi használni az ODoH-t, akkor a DNS-kiszolgálónak csak egy hatalmas foltot kell kérnie, amely webhelyeket igényel, és egy csomó egyedi webhelyet. A Cloudflare már hozzáadta az ODoH kérések támogatását a következőn keresztül: 1.1.1.1 DNS szolgáltatása. Sajnos a böngésző, az operációs rendszer (OS) vagy mindkettő támogatásáig várnia kell.

Jelenleg csak a Mozilla Firefox telepítette a funkciót. Remélhetőleg többen érkeznek a fedélzetre, főleg, hogy rengeteg ember dolgozik otthon. Az internetes adatvédelem minden eddiginél fontosabb.

keresztül TechCrunch
Source link


19 Views 0 Ratings Rate it