Az első lépések a GitLab folyamatos integrációs és telepítési csővezetékeivel (CI / CD) – CloudSavvy IT

Avatar Gadam | 2020.12.21. 24 Views 0 Likes 0 Ratings

24 Views 0 Ratings Rate it

A folyamatos integráció és telepítés (CI / CD) a fejlesztés ésszerűsítésének és felgyorsításának folyamata, amely automatikusan felépíti és teszteli a projekt minden elkötelezettségét. A GitLab integrálja a CI / CD-t ezekbe git rendkívül jól, és megmutatjuk, hogyan kell beállítani és hogyan kell vele dolgozni.

Build-kiszolgáló beállítása (GitLab Runner)

Gyakran a kód fordítása rendkívül intenzív művelet lehet. Nem minden nyelven van ez a probléma, de egyesek, például a C ++, fél órát is igénybe vehetnek egy bonyolult összeállítás befejezéséhez. A króm például akár 12 magos rendszereken is több mint egy órát vehet igénybe, amint ez a GamersNexus grafikonján látható.

GamersNexus

Az idő pénz, ezért sok vállalat úgy dönt, hogy dedikált szerverek, gyakran szerverek rajza, és nagy teljesítményű hardveren futtatják CI / CD-vezetékeiket.

Ha nem önálló, és ehelyett a GitLab online SaaS megoldását (gitlab.com) használja, akkor fizetnie kell a CI / CD percekért. Az ingyenes szint 400 CI / CD percet tartalmaz, aminek elegendőnek kell lennie az egyszerű projektekhez, különösen olyan nyelvekhez, mint a JS, ahol minden szükséges lehet egy alapvető npm build. A magasabb szintek, amelyek felhasználónként számítanak fel, sokkal több felépítési időt kínálnak. Megtekintheti a naprakész összesítéseket a GitLab árinformációs oldaláról.

Esetünkben önállóan üzemeltetjük magunkat, ezért be kell állítanunk egy GitLab Runnert, amely telepít egy szerverre és konfigurálja azt build ügynökként. Ez bináris, valamint Kubernetes telepítésként érhető el, amely ideális lehet többkiszolgálós telepítések automatikus méretezéséhez.

Szerencsére a telepítési folyamat egyszerű. Meg kell találnia, melyik bináris fájlra lesz szüksége a gazdagép számára, és le kell töltenie. Az olyan Debian alapú rendszereknél, mint az Ubuntu, ez lenne a deb csomag:

curl -LJO "https://gitlab-runner-downloads.s3.amazonaws.com/latest/deb/gitlab-runner_amd64.deb"

És telepítse a dpkg:

sudo dpkg -i gitlab-runner_amd64.deb

Ezután meg kell konfigurálja az URL-lel és az / admin / runners mappában található token.

sudo gitlab-runner register

Meg kell adnia, hogy a futó milyen végrehajtót használjon. A legtöbb esetben csak a „dokkolót” használhatja, olyan alapértelmezett képpel, mint az ubuntu.

A konfigurálás után elindíthatja a futót:

sudo gitlab-runner register

Akkor látnia kell a listában.

Esetünkben volt egy furcsa hiba, ahol a futó nem indult, mert a /var/lib/gitlab-runner mappa nem volt jelen. Manuális létrehozása azonnal megoldotta a problémát:

sudo mkdir /var/lib/gitlab-runner

Meg kell nyitnia a futó beállításait, és be kell állítania hozzá a megfelelő címkéket, amelyeket a gitlab-ci.yml konfigurációs fájlok megfeleltetésével kap. Ha nem szeretne a címkékkel bajlódni, itt bejelölheti ezt a négyzetet a címkézetlen feladatok felvételéhez:

Ezután be kell állítania a projekteket a futó használatához.

CI / CD beállítása a projekthez

A GitLab CI konfigurálása a projekt gyökerében található fájl nevű fájlval történik .gitlab-ci.yml. Ezt automatikusan futtatják.

Természetesen ennek pontos konfigurációja nagymértékben függ Öntől és igényeitől. Egy jó kiindulópont lenne megkeresni, hogy mások hogyan tették ezt az Ön nyelvére és futásidejére.

Például egy egyszerű .NET-összeállítás futtatható a következő konfigurációval:

image : microsoft/dotnet:latest

stages:
  - build

before_script:
  - 'dotnet restore'

build:
  stage: build
  script:
    - 'dotnet build'

Először be kell állítanunk azt a Docker-képet, amelyet a GitLab használni fog az alkalmazás felépítéséhez. Ez azért fontos, mert különben a környezetnek nem lesz .NET futási ideje. Bármi előtt fut dotnet restore, majd fut dotnet build hogy valóban felépítsük az alkalmazást.

Ha többet szeretne megtudni a fájl felépítéséről, Ön megtekintheti a GitLab dokumentációját.

Miután elkötelezte magát a repo iránt, ez az elkötelezettség elindítja az első vezetéket. A csővezeték eredményeit a CI / CD> Pipelines menüpont alatt tekintheti meg, ahol az egyes futásokat az állapota mellett láthatja.

Ha rákattint a részletekre, akkor hibakeresést végezhet a sikertelen futtatással kapcsolatos problémák miatt, mivel az naplót vezet a konzolról.


Source link


24 Views 0 Ratings Rate it