Az Excel adatok áthelyezése sorokból oszlopokba (vagy fordítva)

Avatar Gadam | 2021.02.06. 205 Views 0 Likes 0 Ratings

205 Views 0 Ratings Rate it

Excel logó egy szürke háttér

Ha függőleges elrendezésben (oszlopok) kezdte meg az adatokat, majd úgy döntött, hogy jobb lenne vízszintesben (sorokban), akkor az Excel lefedte. Az adatok Excelbe történő átültetésének három módját vizsgáljuk meg.

A statikus módszer

Ebben a módszerben gyorsan és egyszerűen átviheti az adatokat egy oszlopból egy sorba (vagy fordítva), de ennek egyetlen kritikus hátránya van: Nem dinamikus. Ha például megváltoztat egy ábrát a függőleges oszlopban, akkor a vízszintes nem változtatja meg automatikusan. Mégis jó egy kisebb adatkészlet gyors és egyszerű javításához.

Jelölje ki az átültetni kívánt területet, majd nyomja meg a Ctrl + C billentyűkombinációt az adatok másolásához.

kiemelje az oszlopokat

Kattintson a jobb gombbal az üres cellára, ahol meg szeretné jeleníteni az eredményeket. A „Beillesztési beállítások” alatt kattintson a „Beillesztés speciális” elemre.

beillesztés speciális menü

Jelölje be az „Átültetés” jelölőnégyzetet, majd nyomja meg az „OK” gombot.

jelölje be az átültetés négyzetet

Adatok átültetése az Átültetési képlettel

Ez a módszer egy dinamikus megoldás, vagyis megváltoztathatjuk az adatokat egy oszlopban vagy sorban, és automatikusan megváltoztatja azokat az átültetett oszlopban vagy sorban is.

Kattintson és húzza az üres cellák csoportjának kiemeléséhez. Egy ideális világban először számítanánk, mivel a képlet tömb, és megköveteli, hogy pontosan jelölje ki a szükséges cellák számát. Ezt nem fogjuk megtenni; később csak kijavítjuk a képletet.

kattintson és húzza

Írja be a „= transzponál” kifejezést a képletsávba (idézőjelek nélkül), majd jelölje ki az átültetni kívánt adatokat. Ahelyett, hogy megnyomná az Enter billentyűt a képlet végrehajtásához, nyomja meg a Ctrl + Shift + Enter billentyűkombinációt.

képlet átültetése

Mint láthatja, az adatainkat levágtuk, mert nem választottunk ki elég üres cellát a tömbünkhöz. Rendben van. A javításhoz kattintson az egérrel az utolsó cella jobb alsó sarkában lévő mezőre, majd húzza tovább a többi adat felvételéhez.

Adataink már megvannak, de az eredmény kissé elrontott a pontatlanságunk miatt. Ezt most megoldjuk. Az adatok kijavításához egyszerűen térjen vissza a képletsávhoz, és nyomja meg a Ctrl + Shift + Enter billentyűkombinációt még egyszer.

képletsáv

Adatok átültetése közvetlen hivatkozásokkal

Az Excel adatok átültetésének harmadik módszerében közvetlen hivatkozásokat fogunk használni. Ez a módszer lehetővé teszi számunkra, hogy megtaláljuk és helyettesítsük a referenciát azokkal az adatokkal, amelyeket ehelyett meg akarunk jeleníteni.

Kattintson egy üres cellára, és írja be a hivatkozást, majd az első cellát, amelyet át akarunk ültetni. Használni fogom a kezdőbetűimet. Ebben az esetben a bcA2-t fogom használni.

adatbevitel

A következő cellába, az első cellánk alá írja be ugyanazt az előtagot, majd a cella helyét az előző lépésben használtól jobbra. Céljainkhoz ez a B2 cella lenne, amelyet bcB2 néven írunk be.

adatbevitel

Jelölje ki mindkét cellát, és húzza ki a kijelölt területet a kijelölésünk jobb alsó sarkában lévő zöld mezőre kattintva és húzva.

nagyításhoz húzza

Nyomja meg a Ctrl + H billentyűkombinációt a „Keresés és csere” menü megjelenítéséhez.

megtalálni és pótolni

Írja be a választott előtagot, esetünkben a „bc” (idézőjelek nélkül) a „Find what” mezőbe, majd a „=” (idézőjelek nélkül) a „Replace with” mezőbe.

megtalálni és pótolni

Kattintson az „Összes cseréje” gombra az adatok átültetéséhez.

Kíváncsi lehet, miért nem csak az első üres cellába adtuk az „= A2” -t, majd csak elhúztuk a többi automatikus kitöltéséhez. Ennek oka az, hogy az Excel miként értelmezi ezeket az adatokat. Valóban automatikusan kitölti a mellette lévő cellát (B2), de gyorsan elfogy az adat, mert a C3 egy üres cella, és az Excel balról jobbra olvassa ezt a képletet (mert így húzunk az adatok átültetésekor) felülről lefelé.
Source link


205 Views 0 Ratings Rate it