Egyedülálló beltéri lépcső készítése házilag

Avatar Gadam | 2022.07.09. 2538 Views 0 Likes 0 Ratings

2538 Views 0 Ratings Rate it

beltéri lépcső készítés házilag

Beltéri lépcső készítésére házilag csak akkor vállalkozz, ha van műszaki affinitásod. A beltéri lépcső építésénél a funkcionalitás a legfontosabb szempont. A biztonságos tervezéshez maximális pontosság szükséges. Az is fontos, hogy mielőtt belefogsz a lépcsőépítésbe, nézz utána az esetleges engedélyeknek. Nehogy utólag belefuss valami gyomorgörcsöt okozó kellemetlenségbe.

A beltéri lépcső készítés első lépése. Az Anyaghasználat meghatározása

Az Általad használt építőanyagok fogják meghatározni a beltéri lépcső minőségét. Ne gondold, hogy azért, mert a lépcsőt majd szőnyeg borítja, a hibákat senki sem fogja látni. Ha alacsonyabb minőségű, csomókat és üregeket tartalmazó anyagot használsz, a lépcsőn később repedések keletkeznek. A legtöbb fűrészüzemben kifejezetten lépcsőépítéshez használt készletet tartanak.

A beltéri lépcső készítés #2. Tervezés

Fogj egy ceruzát, és vesd papírra a tervet. Vázold fel a beltéri lépcső tervrajzát. Fontos, hogy tudd, milyen szabályoknak kell megfelelned. Tehát Tudnod kell, hogy mekkora kell legyen a beltéri lépcsőfokok magassága, és a lépcső úgymond futófelülete. Amelyre lépsz.

Először határozd meg a lépcső méretét

Ügyelj arra, hogy a lépcső elhelyezéséhez megfelelő belmagasságot biztosíts. A belmagasság kulcsfontosságú; a lépcsőn biztonságosan kell tudni fel- és lemenni.

Példa: A szegély 3 cm, a futófelület 25 cm, a belmagasság pedig 2.35 méter. Feltételezve, hogy az egyik kész padlótól a másikig terjedő távolság (teljes emelkedés) 3 méter, a szükséges lépcsők számát a teljes kész emelkedés 25-tel való osztásával kell kiszámítani. Az így kapott szám megegyezik az emelkedők számával. Ezután oszd el ezt a számot a teljes emelkedéssel.

375:25 = 15.

Inch-ben és lábban számolva ezen a képen láthatod az adatokat. 

Az emelkedők számának ismerete megmondja a lépcsőfokok számát: 15 (a tizenhatodik emelkedő a felső emelethez közelítve kerül elhelyezésre, a tetején lépcsőfok nélkül)

A lépcső futása így 15 lépcsőfok lesz, lépcsőfokonként 25 centivel, vagyis 375 cm lesz a teljes emelkedés. A lépcső tényleges teljes hosszának meghatározásához hozzá kell adni az alsó lépcsőfok orrát és a felső lépcsőfok vastagságát.

375 + 3 cm szegély + 2 cm felső emelkedő = 385 cm teljes lépcsőhosszúság.

Nézd meg fotón.

Ezután számítsd ki a beltéri lépcső hosszát, vagy a felső emelet függőleges aknájának szélességét, amelyben a lépcső található.

Ez egy kétlépcsős számítás.

Először is vedd figyelembe a szükséges belmagasságot és a felső emelet szerkezetét, beleértve a padlógerendák magasságát, a padló vastagságát és a gipszkarton vastagságát. Példánkban a felső padlószerkezet teljes vastagságát 35 cm-nek számítjuk. Ez a szám hozzáadva a 200 cm-es belmagassághoz összesen 235 cm lesz. Vegyük ezt a méretet, és osszuk el a lépcsőfokok számával.

235:15 = 15,6.

A tervrajzot itt találod. 

A kapott válasz (15.6 cm) a szabad nyílásban a belmagassághoz szükséges lépcsőfokok száma. Ha megszorzod a 15.6-t 25 cm-rel (a lépcsőfok mélységének mérete), és hozzáadsz 3 centit az oromzathoz és 2 cm-t a felső emelkedőhöz, akkor megkapod a megfelelő belmagassághoz szükséges lépcsőhosszat. Példánkban a beltéri lépcső hossza 395 cm. A legtöbb, két fal között elhelyezkedő lépcső kész szélessége 92. Ennek a kész szélességnek a befogadásához a durva nyílást 94 centiméterre kell méretezni.

Nézd meg a rajzot. 

 

Beltéri lépcső készítés #3. Vágd ki a lépcsőt

Most, hogy már papírra vetetted, hogyan építsd meg a beltéri lépcsődet, itt az ideje elkezdeni a vágást. Az ácsok mindig kétszer mérnek és egyszer vágnak, ezt az okos szabályt a lépcsők vágásakor is követni kell.

Mielőtt nekivágsz, győződj meg róla, hogy a munkaterület tiszta és jól megvilágított. A kényelmes környezetben való munkavégzés egy kicsit megkönnyíti a nehéz feladatot.

beltéri lépcső készítés házilag.I.

#4. Lépés: A lépcsőgerendák megépítése

  1. Fektesd le a gerendákat.
  2. Állítsa be a lépcső emelkedését és futását a keretezési négyzetre.
  3. Ezután jelöld ki a lépcsőfokok számát, amelyekre ehhez a beltéri lépcsőhöz szükség van. Mindig az első lépcsőfokkal kezd és a legfelső lépcsőfokkal fejezd be.
  4. Rajzold be a második emelet vonalát. Ezen a ponton hasznos megszámolni a felszállók számát, hogy ne legyen elrendezési hiba.
  5. Ismételd meg ezt az eljárást mindhárom lépcsőgerendával.

Itt egy kép, ami segíthet.

Miután megjelölted a lépcsőfokokat és a lépcsőfeljárókat, itt az ideje a lépcsőfutók végső beállításainak. Mint minden jól megtervezett műalkotásnál, itt is szükség lehet a tervezés finomhangolására. Annak érdekében, hogy az összes felszállófokozat megfeleljen a jogszabályoknak, szükség lehet a felső és alsó felszállófokozat beállítására. Példánkban, amikor az alsó lépcsőfok vágásához egy 2,5 centi vastagságú lépcsőfokot adunk hozzá, az alsó felmenőfokunk ugyanennyivel magasabb lesz. A tetejénél ennek az ellenkezője igaz. Amikor hozzáadjuk a felső futófelületet, annak vastagsága 2,5 cm-rel csökkenti a szabadon hagyott felszállómagasságot. Ennek a helyzetnek a kijavításához 2,5 centit fogunk levonni az alsó fellépő vágásából a lépcsőgerenda padlószintjénél.

Fotón a Folyamat.

Miután lefektetted a gerendákat, vágd le a háromszög alakú részeket. A motoros fűrész a legjobb eszköz erre a feladatra, de ne vágd túl a megjelölt vonalakat, mert ez meggyengíti a gerendákat. A háromszögek végső kivágása kézifűrésszel is elvégezhető. Miután mindhárom húrláncot kivágtad, helyezd őket egymás mellé, hogy megbizonyosodjon róla, mindhárom egyforma. Három tökéletes egyezésre van szükség szeretne elérni. Ha ez nem jön létre, jöhet a szomorú újratervezés.

Ha minden rendben a bal és a jobb oldali gerendákat elhelyezheted az 30 centis szoknyalemezek tetején.

Mindkét lábazati deszkán rajzold be a vágást, ahol a gerenda a padlóval és a felső felszállóval találkozik.

Vágd ki ezeket a vonalakat, és ennek a deszkának az alján is készíts egy merőleges vágást az alapléc magasságában. Rögzítsd a szegélyléceket a két tartógerendához. Ez a két tartógerenda most már készen van, és a gipszkarton tetejére szögelhető. Ha nincs gipszkarton a helyén, töltsd ki a gerendákat a gipszkarton vastagságáig. Mindig, minden esetben szögeld vagy csavarozd a tartógerendákhoz a lépcsőket. A középső gerenda most már készen áll a felső fejléchez való rögzítésre és a padlónál lévő blokkoláshoz való rögzítésre is.

Nézd meg a képet róla.

Most, hogy a merevítők a helyükön vannak, ideje duplán ellenőrizni az összes vágást

Ellenőrizd, hogy a futófelület vágásai vízszintesek és függőlegesek-e. Csekkold a méréseket minden irányban, balról jobbra és elölről hátrafelé. Ellenőrizd a felső és az alsó emelkedőt – lehetővé teszi-e a kész futófelület magasságát? A felső emelkedőnek több mint 25 cm vastagságú futófelületet kell biztosítania, az alsó emelkedőnek pedig kevesebb futófelület vastagságúnak kell lennie. A példa alapján legalább is.

A beltéri lépcső építésének 5. lépése: Tedd a helyükre a lépcsőfokokat

Ne felejtse el ragasztani és szögelni őket a hosszú élettartam érdekében. A lépcsőfokoknak 30 centinek kell lenniük, így nem kell őket szétszakítani, csak vágd őket hosszra, ragaszd és szögeld a helyükre.

Szögelld a lépcsőfokokat és a felszállókat a gerendákhoz. A szereléshez szögeld át a felfutószegélyek hátulját és a lépcsőfokokat. Mindig cementbevonatú kötőelemeket használva. Itt a kisegítő kép. 

Beltéri lépcső készítése házilag #6: A lépcső ellenőrzése

A beltéri lépcsőd most már teljes, kivéve a falat vagy a korlátot. Mivel a példában szereplő lépcsősor két fal között helyezkedik el, az előírásoknak való megfelelés érdekében falra szerelt korlátot kell elhelyeznünk. Szereld fel a kapaszkodót 85 centivel a lépcsőfok elülső széle fölé. A korlátnak 500 cm hosszúnak kell lennie, és 1.2 méterenként tartalmaznia kell egy falikaros konzolt, amelyet egy csapba vagy hátlapba csavarozunk. A lépcső egyik oldalán nyitott korlátszakasz esetén a legegyszerűbb, ha a korlátokat egy szögletes sapkára szereled.

Fotó róla.

 

Lépcsőépítési tippek:

  • A ragasztóblokkok elhelyezhetők az alsó oldalon, a futófelület és az emelkedő kereszteződése között.
  • Egy másik nagyon fontos, de néha figyelmen kívül hagyott elem a lépcső aljának tömítése. Ez megakadályozza a lépcső nyikorgását és vetemedését.

 

Szakmaforrás: How To Build Stairs – A DIY Guide To Building An Interior Staircase (extremehowto.com)


2538 Views 0 Ratings Rate it