Első lépések a Kubectl-lel a Kubernetes-fürtök kezelésében – CloudSavvy IT

Avatar Gadam | 2021.02.19. 20 Views 0 Likes 0 Ratings

20 Views 0 Ratings Rate it

A Kubernetes logót ábrázoló grafika

A Kubernetes egy konténeres hangszerelő motor, amely lehetővé teszi a konténeres munkaterhelések skálázható módon történő telepítését. A hivatalos parancssori segédprogram, kubectl, ellenőrzést biztosít a fürtjei és a benne lévő erőforrások felett.

A Kubectl telepítése

kubectl Linux, macOS és Windows rendszereken támogatott. A platformtól függően több terjesztési formátumot kínálnak. Az előre lefordított bináris fájlok minden támogatott operációs rendszerhez készülnek, és közvetlen letöltési linkeken keresztül elérhetők.

Meg is találja kubectl a Snap, a Homebrew, a Chocolatey és a Scoop csomagkezelőkön belül. Keresztül telepíthető apt és yum a Google Cloud adattár hozzáadásával a rendszeréhez. Végül, kubectl szintén a Google Cloud SDK-val van ellátva – ha már telepítette, futtassa gcloud components install kubectl az eszköz letöltéséhez.

Hivatkozzon a hivatalos telepítési útmutató hogy megtekinthesse a rendszeréhez elérhető opciókat. A telepítési lépések idővel változhatnak, ezért az újratelepítés előtt olvassa el a dokumentációt kubectl.

Konfiguráció

A konfigurációt a .kube könyvtárat az otthoni mappában. Az alapértelmezett konfigurációs fájl ~/.kube/config.

Ehhez a mappához további fájlokat adhat hozzá. Azok lesznek egyesült a futás közben használt végső konfigurációba. Ha egy adott konfigurációs fájlt vagy más fájlkészletet akar használni, akkor be kell állítania a fájlt --kubeconfig zászló vagy a KUBECONFIG környezeti változó.

kubectl --kubeconfig=/example/file get pods
# OR
KUBECONFIG=/example/file kubectl get pods

A konfigurációs fájlokban írt összes út fel van oldva a fájl saját helyéhez viszonyítva. A parancssori jelzőknek átadott útvonalak a munkakönyvtárhoz képest fel vannak oldva. Megtekintheti a végső konfigurációt, amelyet használni fog kubectl futással kubectl config view.

Parancs sor zászlók támogatottak egyes beállításokhoz. Ezekkel felülírhatja a konfigurációs fájlokat. A rendelkezésre álló zászlók tartalmazzák --server (fürt URL), --username (felhasználónév a csatlakozáshoz), --password, --token (API token) és --namespace (válassza ki a fürt névterét, amellyel interakcióba szeretne lépni).

Összefüggések

A konfigurációs fájlokon belül több „összefüggést” is meghatározhat. Ezek lehetővé teszik a gyakran használt „hozzáférési paraméterek”, például a fürt URL és felhasználói fiókok, csoportosítását egy megnevezett hivatkozás alatt.

Kontextusonkénti beállítások konfigurálásához használja a kubectl config set-context my-context --cluster=my-app --namespace=production. Ez a példa új kontextust hozna létre my-context amely meghatározza a Kubernetes-fürt és a névtér alapértelmezett beállításait.

A kontextusokat a kubectl config use-context my-context parancs. A továbbiakban: kubectl a. paramétereit használja my-context kontextusban, tehát csatlakozna a my-app klaszter a production névtér.

A kontextusok hatékony használata jelentősen leegyszerűsíti a kubectl. Nélkülük manuálisan kell létrehozniuk az egyedi konfigurációs fájlokat, amelyeket a KUBECONFIG flag vagy környezeti változó.

Interakció a fürtjével

A legtöbb kubectl a parancsok ugyanazt az alapformátumot használják:

kubectl command type name

A command a végrehajtani kívánt művelet – általában create, get, describe vagy delete. A type az a fajta erőforrás, amellyel kölcsönhatásba lép, mint pl pod vagy deployment. Használhatja az egyes számot vagy a többes számot.

A name Az összetevőnek meg kell adnia annak az erőforrásnak a nevét, amelyre hivatkozik. Több nevet is megadhat, szóközökkel elválasztva, hogy tömegesen kapjon kimenetet. Az is használható -f flag az erőforrásnevek listáját tartalmazó JSON vagy YAML fájl elérési útjának megadásához.

Íme néhány példa parancsokra, amelyek mind az aktuálisan kiválasztott kontextusban működnek:

  • kubectl get pods – Szerezd meg az összes hüvelyed részleteit
  • kubectl get pod my-pod – Szerezd meg a meghívott pod részleteit my-pod
  • kubectl get pod my-pod another-pod – Szerezd meg a megnevezett hüvelyek részleteit my-pod és another-pod
  • kubectl get pod/my-pod deployment/my-deployment – Hívja le a meghívott pod részleteit my-pod és a bevetés hívott my-deployment – ez a szintaxis variáció lehetővé teszi több erőforrástípus lekérését egy paranccsal
  • kubectl delete pod my-pod – Törölje a hívott hüvelyt my-pod
  • kubectl logs my-pod – A napló kimenete a my-pod hüvely
  • kubectl apply -f ./manifest.yml – Helyezzen egy javítást a fürtjére a Kubernetes jegyzékben, amely tárolva van manifest.yml

A Kubernetes-fürt által kínált összes erőforrástípushoz parancsok állnak rendelkezésre. Ez még az egyedi erőforrás-meghatározásokra is kiterjed; integrálódnak a Kubernetes API-val, és megkapják saját RESTful végpontjaikat, amelyek kubectl hozzáférhetnek.

Egy teljes kubectl parancs hivatkozás a Kubernetes dokumentációjában érhető el. Van még egy puska a tipikus erőforrástípusokkal végzett munka során gyakran használt parancsok közül.

Kimeneti formátumok

A kimenetet általában formázott listaként vagy táblázatként bocsátják ki. Ez ember által olvasható stílusban jeleníti meg az információkat, amelyeket gyorsan áttekinthet.

Több alternatíva kimeneti opciók elérhetőek. A. Gombbal válthat másik formázóra -o (vagy --output) zászló.

A json a kimeneti stílus megjeleníti a Kubernetes API-erőforrás JSON-ábrázolását, amelyhez hozzáfér. Hasonlóképpen, yaml megadja az erőforrás adatait YAML reprezentációként.

Az ember által olvasható stílus használatakor megadhatja a táblázat oszlopait, amelyek a custom-columns stílus. Vegyen vesszővel elválasztott listát az oszlopnév és az érték hivatkozási párok közül:

kubectl get pods -o custom-columns=NAME:.metadata.name,NAMESPACE:.metadata.namespace

Ez az egyes hüvelyek nevét és névterét megjelenítené feliratos oszlopokban NAME és NAMESPACE illetőleg. Ahelyett, hogy sorban oszlopokat írna a parancsba, definiálhatja őket egy fájlban, és továbbíthatja neki --custom-columns-file.

Beépített támogatással rendelkezik a kimenet rendezéséhez egy adott mező értéke szerint. Használat --sort-by, átadva a mező referenciáját:

kubectl get pods --sort-by=.metadata.name

Támogatások rendezése JSONPath kifejezések. Ezeket fel lehet használni szűrt lekérdezések összeállítására is a jsonpath formázó. A JSONPath a JSON-objektumok lekérdezési nyelve, amely lehetővé teszi a Kubernetes API-lekérdezések közvetlenebb kezelését kubectl.

A Within Scripts használata

kubectl közvetlen emberi interakcióra és szkripteken keresztüli programszerű meghívásra egyaránt szolgál. Vannak páran legjobb gyakorlatok kövesse a szkriptelés során kubectl kiszámítható teljesítmény biztosítása érdekében.

Teljesen minősítse az erőforrástípusokra való hivatkozásokat, hogy azok egy adott verzióhoz legyenek rögzítve – pl pods.v1.core/my-job ahelyett pods my-job. Ez minimalizálja annak kockázatát, hogy a Kubernetes frissítések megsértsék a szkriptet.

A hozzáférési konfigurációt közvetlenül a parancsfájlból kell átadni a következőnek: kubectl, biztosítva, hogy nem függ a külső környezettől. Ez tovább csökkenti a miatti törés kockázatát kubectl frissítések – az olyan funkciók, mint a kontextusok, idővel változhatnak, miközben kevésbé valószínű, hogy az alapvető parancssori argumentumok meg fognak változni.

Végül feltétlenül tiltsa le az ember által olvasható kimenetet, és helyette használja a JSON vagy a YAML formázót. Ez megadja a szkript gép-orientált adatait, így Önnek nem kell táblákat elemeznie.

Következtetés

kubectl a bevezetési megoldás a Kubernetes-fürt kezeléséhez. Ez egy átfogó eszköz, amely teljes mértékben támogatja a platform képességeit.

A funkcionalitás szélessége hosszú parancslistát eredményez, de a művelettípus, az erőforrás típusa és az erőforrás neve egyértelmű elkülönítése elősegíti a használat egyszerűségét és emlékezetességét. Ha kétségei vannak, akkor megteheti telepítse a shell automatikus kiegészítését hogy segítsen megtalálni a megfelelő parancsot.


Source link


20 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2022. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok