Hogyan beszéljünk valakivel, akinek kábítószer-visszaélési problémája van

Avatar Gadam | 2020.12.08. 27 Views 0 Likes 0 Ratings

27 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a cikkhez, amelynek címe: Hogyan beszéljünk valakivel, akinek kábítószer-visszaélési problémája van

Kép: Eddy Chen / HBO

A COVID-19, a hullámzó gazdaság és az általánosan bizonytalan globális jövőnk körüli minden indokolt online nyűg közepette egy kábítószer-függőségről és tinédzserekről szóló tévéműsor sikerül visszaszorítani a zajt. Az HBO vasárnapi első különleges epizódja Eufória dacolt saját konvencióival, mint egy kaotikus életet bemutató harci műsorral, az epizódot a kábítószer-függőségről folytatott széles körű beszélgetésre összpontosítva, a főszereplő Rue (Zendaya) és szponzora, Ali (Colman Domingo) között.

A beszélgetés – és az epizód – behívása alulbecslés. A televízió ritkán ad példát élni, amikor olyan köz- és személyes egészségügyi kérdésekről van szó, mint a függőség, de Eufória szemléltette a probléma összetett kezelését egy barátjával vagy szerettével. Bármely, a függőségről folytatott beszélgetés változatlanul különböző utakra vezet különböző emberekkel, de van néhány általános elv, amelyet be kell tartani a nehéz folyamat mérlegelésekor.

Ne légy kritikus vagy ítélkezõ

A kritika és az ítélet még normális körülmények között sem a legjobb társadalmi kenőanyag. Még akkor is, ha ez a személy pusztítást végzett a körülötte élők életében, nem becsülheti le őket, és nem hasonlíthatja függőségüket arra, hogy újra és újra szándékosan tévedjenek.

Függőség van egy betegség, és bár társadalmi környezetben stimulálható, alapjai az agyban hevertek. Ez azt jelenti, hogy a vádaskodó nyelv helyett kevésbé gyújtsa meg észrevételeit.

Az Függőségi Központ meghatároz néhány általános alapszabályt ezzel kapcsolatban:

Ügyeljen arra, hogy elkerülje a vádakat és a kritikákat. A következtetések levonása helyett mutasson empátiát helyzetükben. Ha azt mondod, hogy „elrontottad”, akkor a barátod csak védekezni fog. Ehelyett próbáljon olyan kifejezéseket használni, mint „aggódom az egészsége miatt” vagy „észrevettem néhány nehéz helyzetet, amelyekkel mostanában szembesültél”.

Beszéljen biztonságos környezetben

Nem hárfázni is sokat Eufóriapéldája, de az epizód karácsonykor egy elhagyatott étkezőben játszódott le. Ez a fajta környezet segíti a nyílt beszélgetést – alapvetően a zsúfolt parti, a családi vacsora vagy az irodai szünet ellentéte. Ha biztonságban érzi magát a különféle zűrzavaroktól vagy egy lehetséges interloperától, ez a személy nyitni fogja.

Keressen egy kis időt, és hívja meg ezt a személyt. Legyen nyugodt, személyre szabott ügy. A biztonságos környezet nagy része attól függ, hogy nem konfrontatív. Mint a drogkezelő szervezet Narconon azt tanácsolja:

Az első tennivaló az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szenvedélybeteg kényelmesen viselkedik-e, és hogy a lehető legkellemesebbé és konfrontációmentesebbé teszi-e velük a kommunikációt.

Támaszkodjon egy támogatási rendszerre

Ez több szempontból is az Ön hasznára válik. Először is, több ember felhasználásával segít a helyzet súlyosságában, akiknek mindegyikének egyéni kapcsolatai vannak a függõvel és személyes tétje van a gyógyulásnak. Valaki, aki kábítószer-visszaélési rendellenességet szenved, jobban alkalmazkodhat az egyik ember tanácsához, szemben a másikéval.

Másodszor, a többszemélyes megközelítés használata segít a küzdő embernek megérteni, hogy olyan sok ember törődik velük, és arra fektetik, hogy ez a személy felépüljön saját érdekében.

Használjon meghatározott nyelvet

Az Ön által használt nyelv döntő fontosságú a kábítószer-függőség megbélyegző hatásának csökkentése érdekében. A kezdetnek jó módja az „I” állítások használata, amelyekben nem az adott személy problémájára és valójában hivatkozik, hanem arra, hogy cselekedeteik hogyan hatnak a körülötte élőkre.

Mint papír A Boston University elmagyarázza:

Az „én” üzenet segít abban, hogy közölje aggodalmait, érzéseit és szükségleteit anélkül, hogy másokat hibáztatna vagy fenyegetően hangozna. Segít abban, hogy átadja a véleményét anélkül, hogy a hallgatót leállítaná.

Az Országos Kábítószer-visszaélési Intézet szemlélteti a szinonimák sokaságát, amelyekkel csökkentheti a megbélyegző nyelv használatát. És ha nem az „I” állításokat fogja használni, próbáljon meg mindent első személyben elhelyezni, ami kissé kevésbé szigorú lehet a nyelvi lehetőségek korlátozásában.

Használja a személy első nyelvét, amely az emberre összpontosít – nem pedig a betegségére. Arra a szavak eltávolítására összpontosít, amelyek az embert állapota alapján meghatározzák vagy negatív jelentéssel bírnak. Például a „szerhasználati zavarban szenvedő személy” semleges hangnemű, és elválasztja az illetőt rendellenességétől.

Kérjen szakembertől segítséget

Az aggódó barátok és családtagok elengedhetetlen részei a helyreállítási rejtvénynek, de gyakran szakmai segítség nélkül nem lehet teljesíteni. Tudja meg, milyen rehabilitációs központok vannak az Ön területén, vagy keressen nagy hírű központot, még ha mérföldekre is van. Az otthoni támogató csoport és a képzett szakemberek általi kezelés kettős hatása minden bizonnyal hozzájárul egymás megerősítéséhez.

Ez egy folyamat, ezért csak tudd, hogy ezek a taktikák valószínűleg semmit sem fognak egyik napról a másikra megváltoztatni. De az a következetes erőfeszítés, hogy segítsen egy szeretett embernek felépülni a függőségtől, sikerre találhat, ha helyesen cselekszünk.

Ha Önnek vagy ismerősének kábítószer-visszaéléssel kapcsolatos problémája van, hívja a Anyagokkal való visszaélés és a mentálhigiénés szolgáltatások adminisztrációja 1-800-662-HELP (4357) telefonszámon.


Source link


27 Views 0 Ratings Rate it