Hogyan kell rögzíteni a telefonhívásokat (és ez még legális is?)

Avatar Gadam | 2020.12.21. 699 Views 0 Likes 0 Ratings

699 Views 0 Ratings Rate it

Tekintettel arra, hogyan viszonylag gyakori az elnökök esetében és árnyékos politikai aktivista csoportok titokban telefonbeszélgetéseket rögzíteni, ez valószínűleg elfogadhatónak tűnik. De vajon? Kiderült, hogy a válasz meglehetősen bonyolult. Ha titokban beszélgetést akar valakivel rögzíteni, akkor valószínűleg először ezt kellene elolvasnia.

Akár telefonhívást, akár személyes beszélgetést rögzít, vagy mások beszélgetéseit akarja rögzíteni, mindez hozzájárul a beleegyezéshez, és hogy ezt a szövetségi kormány és az egyes államok egyedi törvényei hogyan határozzák meg. Érdemes az összes ember számára meghallgatni az ellenség valódi természetét, de itt van az üzlet: valószínűleg törvénytelen.

Amit a szövetségi törvény mond

Szerint a 1968. évi lehallgatási törvény (18 USC, 2511. §), törvénytelen, hogy titokban rögzítsenek bármilyen szóbeli, telefonos vagy elektronikus kommunikációt, amely ésszerűen várhatóan privát. Így például egy hálószobában, bezárt ajtó mellett, magánvagyonon beszélgetést rögzíteni valakivel anélkül, hogy tudnák, ez technikailag a leglazább értelemben vett szövetségi bűncselekmény.

Van azonban néhány kivétel ez alól a törvénytől, amelyek jelentős kiskapukat hoznak létre. A legnagyobb az „egyoldalú beleegyezés” szabály, amely megmondja tud titokban felvenni az embereket, ha a beszélgetés során legalább egy ember beleegyezik a felvételbe, vagy ha a felvételt készítő személyt törvény meghatalmazza erre (mint például egy rendőr, aki parancsot ad). Ha visszatérünk a hálószobás felvételünkre, ez azt jelenti, hogy addig rögzítheti a beszélgetését, amíg egy személy – Ön – beleegyezik. Alattomos, mi? De itt van a fogás: valóban részt kell vennie ebben a beszélgetésben. Ha egyszerűen azt rögzítette, hogy két másik ember beszélget, miközben a közelben áll, és nem szól egy szót sem, akkor egyik fél sem adja beleegyezését, és ez törvényellenes lenne.

Az állami törvények megelőzhetik a szövetségi törvényeket

A szövetségi törvény nem mindig az uralkodik az Egyesült Államokban folytatott beszélgetések rögzítésekor. Tizenegy állam rendelkezik „kétoldalú (vagy félpárti) beleegyezési törvényekkel”, vagyis csak akkor rögzíthet beszélgetéseket, ha a beszélgetésben minden egyes ember hozzájárulást ad. Ezek az államok:

 • Kalifornia
 • Connecticut
 • Florida
 • Illinois
 • Maryland
 • Massachusetts
 • Montana
 • Nevada
 • New Hampshire
 • Pennsylvania
 • Washington (nem DC)

Ha visszatérünk a titkos hálószoba felvételi példájára, akkor a teremben tartózkodóknak bele kell egyezniük a felvételbe, ha a fent felsorolt ​​államok valamelyikében tartózkodik. De akkor már nem igazán lenne titkos felvétel, igaz?

Míg egy állam rögzítési törvényei általában meghatározzák a beszélgetések jogszerűségét, a szövetségi törvények elsőbbséget élveznek, és minden állami törvényt megelőznek, ha azt jobban védik a magánélet védelmében. Tehát akkor is, ha egy állam engedélyezné a titkos felvételeket minden hozzájárulás nélkül, a szövetségi törvények megelőzik az adott állam törvényeit.

Hely, hely, hely

A másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni hol felveszed a beszélgetésedet. A szövetségi lehallgatási törvény „ésszerű elvárást” ígér a magánélet iránt, ezért van némi csobogási hely. A magánház zárt hálószobája ésszerű hely a magánélet elvárására, ezért az ottani ragasztás kockázatos lehet, még az egyoldalú beleegyezés erejével is. Ha abban a házban párt rendeztek, akkor a dolgok kissé másképp alakulhatnak. Deborah C. Logan peres magyarázza:

Az, hogy egy adott helyzetben ésszerűen elvárják-e a magánélet elvárásait, a kontextustól függ: A beszélgetés nyilvános vagy privát helyen zajlott-e? A nyilvántartásba vett személy magánként kezelte a témát? Az a személy, aki egy partin azzal dicsekszik, hogy üzleti ügyletben megcsalja a barátját, később nem emelhet kifogást e beengedés nyilvántartásának bevezetése ellen, mint bizonyíték a volt barátja által indított perben.

Mint láthatja, a nyilvános helyszínek kissé nyitják a dolgokat. Titokban rögzíteni a beszélgetést egy parkban vagy vasútállomáson teljesen legális, ha Ön egy fél beleegyezési állapotában van és a beszélgetés része. De ez még mindig illegális kétpárti beleegyező államban.

A „biztonságos rögzítési helyek” meghatározása pedig államonként, eseti alapon változik. A nyilvános helyek szinte mindig biztonságosak, de a nyilvános hely meghatározása néha kibővülhet. Például egy magántulajdonban lévő üzleti iroda magánhelynek tűnhet, de egyes államok, mint Florida, ne ismerje el a magánélethez való abszolút jogot a párt irodájában vagy üzleti helyén. Ez még nem jelenti azt, hogy titokban kellene felvenned a főnökedet, mivel ez még mindig törvényellenes lehet attól függően, hogy hol vagy, mit mondanak, és hogyan azt mondják.

Vigyázni kell a telefonhívások rögzítésére is, különösen, ha valakivel beszélsz, aki olyan államban él, amelynek törvényei eltérnek a tiédtől. Ha Ön New York-ban él, egy egyoldalú államban, és telefonhívást szeretne rögzíteni valakivel Kaliforniában, egy kétpárti államban, akkor az Ön által adott beleegyezésen kívül meg kell szereznie a beleegyezését is. Ha egy alkalmazást használ mobiltelefonos hívás rögzítésére, akkor még egyszer ellenőriznie kell, hogy alapértelmezés szerint nem az összes hívást rögzíti-e, és véletlenül illegálisan tapogatja az embereket.

Az audio és a videó nem ugyanaz, de összefonódhatnak

A videofelvételről szóló törvény más a hangfelvételi törvényből – és egy másik téma -, de fontos tudni, hogy mik ezek a különbségek. Általánosságban elmondható, hogy joga van beleegyezés nélkül videókat rögzíteni az összes nyilvános helyen. A nyilvános teret úgy definiálják, hogy bárhol a nyilvánosság bármely tagja legálisan hozzáférhet, így a tömegközlekedési létesítmények, parkok, utcák stb. Mind tisztességes játék. A videók magántulajdonban való rögzítése azonban az ingatlantulajdonos, a magánbiztonság vagy a rendőrség belátása szerint dönt, a titkos videofelvételek azonban egyes államokban illegálisak minden magántulajdonban, mint Kaliforniában.

De itt van a legfontosabb rész: Felvétel videó- egy nyilvános beszélgetés legális lehet, de felvétel hang- ez a videó nem, ha kétpárti állapotban van. Például az egyik értékes partnerrel folytatott heves beszélgetés videóinak rögzítése minden kétoldalú államban törvénytelen, ha nem adnak engedélyt a felvételre. Még az egypárti államokban is kétséges az ilyen videók rögzítése.

Ön azonban joga van videofelvételeket és hangfelvételeket rögzíteni a rendőrökről vagy a hivatalos feladatokat ellátó köztisztviselőkről, ha nyilvános helyeken tartózkodnak. Ennek ellenére csak addig teheti ezt, amíg nem avatkozik bele ezekbe a tevékenységekbe vagy nem sért más folyamatban lévő törvényeket.

Mi történik, ha elkapnak

Ha titokban lebontják a beszélgetéseket, akkor börtönbüntetés, pénzbírság, vagy akár bíróság elé állíthatják. A szövetségi lehallgatási törvény felsorolja az esetleges ötéves börtönbüntetést legalább 500 dolláros bírsággal. De ez általában kiegészíti az állami törvények megsértését. Betörni Kalifornia (Cal. Büntető Törvénykönyv 631. §)például újabb egy év börtönt és 2500 dolláros bírságot szabhat ki. Emellett a legtöbb állam hagyja, hogy a nem beleegyező felet, akit rögzítettek, kártérítéssel perelje meg Önt, amely sokkal rosszabb lehet, mint a többi bírság.

Ha kétségei vannak, kövesse ezeket a tippeket

Ha beszélgetés felvételén gondolkodik, tegyen magának egy szívességet és kövesse a Digital Media Law Project alábbi tippjeit:

 • Először ellenőrizze a helyi törvényeket: Mindig tudd meg, mi az államod felvételi törvényei, mielőtt bármit megtennél, és ellenőrizze még egyszer a törvényeket, ha államon kívülről érkező hívásokat rögzít. Szüksége van mindenki beleegyezésére? Vagy csak a tied? Hol tartasz?
 • Tudja meg, hogy néz ki a beleegyezés, és szerezze be, mielőtt rögzítené: A beleegyezés akkor a legjobb, ha verbális és része a felvételének, de megelőző figyelmeztetést is adjon. Értesítse a többi felet, hogy rögzíteni kívánja az interakciót, várja meg a felvételt, amíg meg nem egyezik, megkezdi a felvételt, majd ismét engedélyt kér a szalagon.
 • Ne légy alattomos: Tudom, valószínűleg szívesen elkapna egy csalót vörös kezűen, vagy felvenné a főnökét, aki szexuálisan zaklatja Önt, de az ilyen típusú titkos felvételek komoly visszaesést okozhatnak. Gyakran előfordul, hogy a felvételeket általában törvénytelennek és megengedhetetlennek tartják a bíróságon, akkor a törvény megsértése miatt tönkremennek, és az a személy bepereli, akitől reménykedett.

Lehet, hogy nehéz tabletta lenyelni, de a titkos felvételek ritkán jelentenek jó ötletet, függetlenül attól, hogy Ön elnök vagy egy Wannabe PI-t kér. Hozzon beleegyezést, ne rejtse el a fényképezőgépet, a mikrofont vagy a felvevőt, és ne próbáljon embereket elkapni. hogy felfedjék a legmélyebb, legsötétebb titkaikat anélkül, hogy tudnák, hogy kazettán vannak, vagy rontani fogsz magadon.

Ezt a történetet eredetileg 2017 májusában tették közzé, és 2020. december 21-én frissítették, hogy a tartalmat összhangba hozzák a jelenlegi Lifehacker stílusával.


Source link


699 Views 0 Ratings Rate it