Hogyan kerülhetjük el a „hamis” HDMI 2.1 kábel vásárlását

Avatar Gadam | 2020.12.06. 1332 Views 0 Likes 0 Ratings

1332 Views 0 Ratings Rate it

HDMI-kábelt tartó kéz.
jack8 / Shutterstock

Mivel a HDMI 2.1 eszközök, például a Xbox X sorozat, PlayStation 5, valamint az NVIDIA és az AMD grafikus kártyái minden eddiginél több pixelt nyomnak, az utolsó dolog, amire szüksége van, egy megbízhatatlan kábel, amely problémákat okoz. Így lehet elkerülni a csalást.

Keresse meg a „HDMI Ultra High Speed” kábeleket

A HDMI szabványt a HDMI Forum felügyeli, míg a HDMI licencadminisztrátor felügyeli a technológia licencelését. Az eszköz- és tartozékgyártóknak meg kell felelniük a HDMI fórum szabványainak, ha olyan terméket akarnak gyártani, amelyet a HDMI licencadminisztrátor engedélyezett vagy tanúsított.

Habár a legújabb HDMI szabvány HDMI 2.1 néven ismert, a HDMI felügyelői más névvel rendelkeznek a kábelezéssel kapcsolatban. Ha HDMI 2.1-kompatibilis kábelt szeretne vásárolni, keresse meg a dobozon a „HDMI Ultra High Speed” szavakat.

A kábeleket nem kifejezetten „HDMI 2.1 kábelként” értékesítik. Korábban a HDMI 2.0b kábeleket a szokásos „High Speed” moniker alatt értékesítették.

HDMI Ultra High Speed ​​kábel
HDMI.org

Annak érdekében, hogy minőségi terméket kapjon, keresse meg a dobozon az „Ultra Certified Cable” hologramot és QR-kódot. Ez azt jelenti, hogy minimális színvonalon tesztelték és a HDMI licencadminisztrátor tanúsította.

Ezek a kábelek valamivel többe kerülnek, mint az olyan webhelyek alternatívái, mint az Amazon és az AliExpress, de valószínűleg meg fogja találni, hogy megkapja a a HDMI 2.1 által kínált összes szolgáltatás.

ÖSSZEFÜGGŐ: HDMI 2.1: Újdonságok, és frissítenie kell?

Ellenőrizze kábel-vásárlásait a hivatalos alkalmazással

Ha kábelt vásárol egy boltban, vagy az online megrendelés leadása után, ellenőrizheti a kábel valódiságát a hivatalos HDMI tanúsító alkalmazással iPhone és Android.

Csak telepítse az alkalmazást, irányítsa okostelefonjának kameráját a csomagolásra, és várjon. Látnia kell egy „Gratulálok” üzenetet, amely arról tájékoztatja, hogy a kábel valóban tanúsított. A HDMI licencadminisztrátor kijelenti, hogy a kábel nevét ki kell nyomtatni a külső köpenyére is.

HDMI-kábel tanúsító beolvasó alkalmazás iOS és Android rendszerhez
HDMI.org

Ha egy kábel nem felel meg a tesztnek, vagy nincs hologram vagy matrica a dobozon, akkor azt nem tesztelték. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fog működni, de arra sincs garancia, hogy a HDMI 2.1 szabvány által meghatározott teljes 48Gbit / s sebességet képes hordozni.

Ha úgy érzi, hogy a kábel „tanúsított”, de nem felel meg a tesztnek, akkor vissza kell adnia a kábelt és visszatérítést kell kapnia. A legtöbb márkájú kábel, például az Belkin (39,99 USD) és Zeskit (19,99 USD), függetlenül teszteltek és tanúsítottak, de ezt mindig meg kell erősítenie.

A probléma az olcsó HDMI-kábelekkel

Az otthoni szórakoztatással kapcsolatos problémák elhárítása időigényes és frusztráló lehet, különösen, ha vevő vagy hangsáv van a keverékben. Ha hitelesített kábelt vásárol, (remélhetőleg) legalább egy változót eltávolít a lehetséges problémák listájáról.

Van néhány konkrét probléma, amelyet akkor tapasztalhat, ha a használt kábel nem felel meg a tubáknak. Ezek gyakran akkor jelennek meg, amikor egy régebbi HDMI 2.0b kábelt próbál használni olyan alkalmazással, amely meghaladja a 18 Gbit / másodperc specifikációt.

Előfordulhat, hogy addig nem merül fel problémája, amíg el nem játssza azt az egy vagy két játékot, amelyek 4K / 120Hz-en futnak az Xbox Series X vagy a PlayStation 5-n. Ezek a kérdések mindenre kiterjednek, a fekete képernyőn, amely semmit sem csinál, egészen a furcsa tárgyakig és a „szikrákig”, amelyek véletlenszerűen jelennek meg.

Előfordulhat, hogy hirtelen áramszünet vagy villódzás lép fel, vagy hibaüzeneteket kaphat, amelyek szerint a tévékészüléke „kézfogás” problémába ütközött. Ez azt jelenti, hogy a TV és a forráseszköz nem tud megfelelően kommunikálni, mert a kábel nem felel meg a feladatnak.

HDMI-kábel csatlakozik a televízió hátuljához.
Linus Strandholm / Shutterstock

Csábító lehet, ha olcsóbbak a kábelek, különösen hosszú távok esetén. Itt drágulhatnak a HDMI-kábelek. Minél hosszabb a kábel, annál jobban romolhat a jel, mielőtt elérné célját. Ezért a legjobb kábel a legrövidebb, amelyet megúszhat, és amely megfelel a sávszélesség követelményeinek.

Nincs „ideális” kábelhossz, de 4K felbontás és magas képkockasebesség (120Hz) esetén ajánlott olyan HDMI-kábelt használni, amely nem hosszabb, mint 3 méter. Alsó felbontás esetén a felső határ valahol 20 (6 méter) és 50 láb (10 méter) között van. Ha hosszú kábelt használ, és problémái vannak, teszteljen rövidebbet.

HDMI kábelek, amelyek száloptikát tartalmaznak hosszabb távon jobb teljesítményt nyújthat. Sajnos ebben az írásban nincsenek olyan ultragyors HDMI-kábelek, amelyek száloptikát használnának. Egyelőre azt javasoljuk, hogy ha lehetséges, helyezze a forráseszközt közelebb a tévéhez.

Ne essen HDMI kábel trükkökért

Sok kereskedő megpróbálja felvenni a kapcsolatot HDMI-kábelen, amikor tévét vagy más otthoni szórakoztató eszközt vásárol. Gyakran előfordul azonban, hogy az egyik a készülék dobozában lesz. Jobb kipróbálni a beállítást, mielőtt feleslegesen költene több pénzt.

Bár a tanúsított kábelek többe kerülnek, nem szabad feltörniük a bankot. Legyen óvatos minden túlzottan drága kábeltől. Úgy tűnik, hogy jobb minőségű terméket kap, de ez egy prémium, amelyet nem kell fizetnie.

HDMI kábel az Amazon-on
amazon

Az arany csatlakozókat gyakran használják a jobb minőségű jel illúziójának megteremtésére, de nagyon keveset tesznek azon túl, hogy mutatósnak tűnnek. Az arany nagyon vezetőképes fém, de a kábel nagy részét alkotó fém is (és az biztos, hogy nem szilárd arany).

A fonott zsinórok hosszabb ideig tarthatnak, de a HDMI-kábelek általában nem kopnak sokat. Hacsak nem olyan kábelt vásárol, amelyről tudja, hogy folyamatosan be és ki lesz csatlakoztatva, akkor nincs szüksége rendkívül tartós kábelre.

Szüksége van egy HDMI 2.1 kábelre?

A HDMI a High Definition Multimedia Interface rövidítése. Úgy tervezték, hogy egy digitális eszközt, például egy játékkonzolt, digitális jelre továbbítson egy kijelzőre vagy vevőre. A HDMI szabvány számos változata történt, a legújabb a HDMI 2.1.

A legnagyobb különbség a korábbi HDMI 2.0b szabvány és az új 2.1 között az, hogy mennyi adat továbbítható egyszerre. A HDMI 2.0b 18 Gb / s sebességgel rendelkezik, míg a HDMI 2.1 a teljes 48 Gb / s sávszélességet támogatja. Ez azt jelenti, hogy a 2.1 képes 8K videót 60 képkocka / másodperc sebességgel, vagy 4K videót 120 kép / másodperc sebességgel továbbítani.

NVIDIA RTX 3080
NVIDIA

A HDMI 2.1 specifikációban rengeteg más új funkció is található, többek között:

  • HDMI VRR változó frissítési gyakoriságú játékhoz.
  • Auto Low Latency Mode (ALLM), hogy automatikusan elindítsa a „játék módot” a kompatibilis TV-ken.
  • A továbbfejlesztett Audio Return Channel (eARC) támogatása a hangsávok és vevők meghajtásához.

HDMI 2.1 kábelre csak akkor van szükség, ha rendelkezik HDMI 2.1 forrás eszközzel, amely 4K / 120Hz vagy 8K / 60Hz kimenetet ad. A videólánc minden eszközének HDMI 2.1-kompatibilisnek is kell lennie, hogy hasznot húzhasson belőle.

Még akkor is, ha rendelkezik HDMI 2.1 forráseszközzel, például a PlayStation 5-vel, a régi TV-t vagy rádióerősítőt továbbra is 4K-ban, 60 képkocka / másodperces sebességgel játszhatja. A megnövelt sávszélességre csak akkor van szükség, ha használni fogja.

Egy Xbox Series X.
Microsoft

A régebbi eszközök és kártyák, mint például az Xbox One X, a PlayStation 4 Pro és az NVIDIA 20-as sorozata, a HDMI 2.0b-re korlátozódnak, így a gyorsabb kábel nem jár előnyökkel. Ez az oka nem szabad drága HDMI kábeleket vásárolni hacsak nincs erre egyértelmű oka.

A legtöbb HDMI 2.1 képességgel rendelkező eszköz kompatibilis nagysebességű kábellel rendelkezik. Ide tartozik mind az Xbox Series X, mind a PlayStation 5, mindkettő képes 4K kimenetre 120 Hz-en. Nem fog jobb teljesítményt elérni, ha kicseréli ezt a kábelt egy utángyártott termékre.

Csak akkor szeretné cserélni ezt a kábelt, ha hosszabb távra van szüksége, ha sérült, vagy ha a forráseszközt rádióerősítőhöz csatlakoztatja, és ezért egy másik kábelre van szüksége a rádióerősítő TV-hez történő csatlakoztatásához.

A HDMI 2.1 még csak most kezdődik

Az Xbox Series X, a PlayStation 5 és az NVIDIA 30. sorozatú grafikus kártyái voltak az első HDMI 2.1 eszközök, amelyek piacra kerültek. Csak a 2019–2020-ban megjelent tévéknek van néhány portja, amely támogatja.

Az új specifikációt azonban a 8K-képes tévék és eszközök első hullámára válaszul tervezték, amelyek többsége még mindig évekre van a mainstream elfogadásuktól. Az elkövetkező években sokkal több HDMI 2.1-eszközt és tartozékot (kábeleket is beleértve) fog megjelenni a piacon.

Végül még olyan költségvetési márkák is, mint az Amazon Basics, alacsony sebességgel, tanúsítás nélkül kezdik el értékesíteni az olyan nagysebességű kábeleket, amelyek másodpercenként 48Gbits sávszélességet támogatnak.

Addig ne feledje, hogy minden ma megvásárolt tanúsított ultra nagysebességű kábel jó lesz az elkövetkező években. Egyelőre a legtöbb embernek nincs is szüksége HDMI 2.1-re. Ha te teszed, valószínűleg tévét vásárol játékhoz.
Source link


1332 Views 0 Ratings Rate it