Hogyan készítsek futó edzéstervet magamnak?

Avatar Gadam | 2019.04.01. 1890 Views 0 Likes 0 Ratings

1890 Views 0 Ratings Rate it

futó edzésterv

Ha szoktál futni, vagy még csak tervezed, hogy nekivágsz a futóedzéseknek, szükséged lesz egy hatékony és okosan fölépített edzéstervre. Rengeteget találhatsz az interneten, de mi lenne, ha megtanulnád te magad, hogyan is kell elkészíteni? Ebben segít Adam G. Steve, a Futótárs.com szerzője 25+ éves futótapasztalatával.

Ahhoz, hogy az edzésterved biztosan a leghatékonyabb legyen, és mindemellett ne veszélyeztesse az egészségedet, fontos, hogy fölmérd, milyen is az általános állapotod. Csak akkor lehetsz magabiztos, és csak akkor vághatsz bele a komolyabb edzésmunkába, ha előtte átesel egy általános kivizsgáláson. Legyen az szimpla labor, kiegészítve kardiológiával. Ha ezzel megvagy, és mindent rendben találtak, akkor kezdheted az edzésed felépítését.

Döntsd el, mi a célod

Ahhoz, hogy elkészítsd az edzéstervedet, el kell határoznod, mi az a végcél, amit el szeretnél érni.
Első 5 km teljesítése, félmaraton lefutása, 10 km-et futni 1 órán belül, stb.

Fontos, hogy a célodat konkrétan is megfogalmazd. Ha nem eléggé pontos a kijelentésed, azt nem tudod majd utólag számon kérni saját magadon. Nem tudod, mihez tartsd magad a felkészülés során, és könnyen céltalanná válsz, ami visszavetheti a lendületedet.

Tervezd meg a határidőt

Ahhoz, hogy egy bizonyos cél értelmet nyerjen, szükséges hozzá egy határidő is. Itt viszont különösen fontos, hogy okosan mérlegelj. Ha túlságosan rövid határidőt adsz magadnak, belerokkansz, ha túl hosszút, idő előtt föladhatod a harcot.
A határidődnek és a célodnak tehát összhangba kell kerülnie.

Hogyan old ezt meg?

Az általános állapotod függvényében kell döntened. Ha az utóbbi években nem sportoltál, vagy alapból távol állt tőled a mozgás, más helyzetből indulsz, mintha aktív életmód mellett szeretnél a futással is próbálkozni. Illetve az sem mindegy, hogy a sport, amit jelenleg űzöl, milyen jellegű. Mert, ha például csak és kizárólag súlyzós edzéseket végzel, magyarán csak erősítesz, akkor attól még a futásban (vagy más cardio jellegű mozgásban, úszás, kerékpár, stb.) mindez nem válik előnyödre, mert két különféle mozgásról, tevékenységről van szó, ami másként hat a szervezetedre.

Ezek után nézzük, miként is kalkulálhatsz.

Ha nem mozogtál alktívan, vagy csak erősítő gyakorlatokat végeztél.

Az első 5 kilométer elérése 3 hónapot.
A félmaratonra 9 – 12 hónapot.
1 órán belüli 10 km-re ugyancsak 9 – 12 hónapot szánj.

Ha komolyabb versenymúltad van, vagy most is aktívan sportolsz cardio jellegű mozgásokat, akkor:

Az első 5 kilométer valószínűleg 1 hónapon belül menni fog, vagy akár azonnal.
A félmaratonra várhatóan 6 – 9 hónap alatt készülhetsz fel.
Az 1 órán belül 10 km pedig szintén 6 – 9 hónap alatt elérhető.

Nagyjából ezek a legnépszerűbb célok az elején, de természetesen a tiéd ettől eltérő is lehet. Az edzéstervezés elméleti fölépítésén ez azonban nem változtat majd lényegesen.

Tartsd be az alapszabályokat

Ahhoz, hogy az edzéstervedet valóban okosan állíthasd össze, tudnod kell, miket kell elkerülnöd. Mik azok az alapszabályok, amiket mindig be kell tartanod, mert ha nem teszed, annak sérülés, edzettségi probléma, és a végcél föladása lehet a következménye.

A fokozatosság elve

Ez a legfontosabb. Minden edzésmunkát fokozatosan kell felépítened. Nem mehetsz ki azonnal fél óra tempós futásra. Nem attól lesz hatékony egy edzés, hogy tíz perc alatt kipurcansz benne. Épp ellenkezőleg. Ha okosan építkezel, tovább érsz.

Heti minimum egy pihenőnapot tarts

Ha kettő van, az sem baj. Akár kiegészítő sportként tekintesz a futásra, akár csak azzal szeretnél foglalkozni, fontos, hogy hetente legalább egy napnyi teljes pihenőd legyen, amikor semmiféle mozgást nem végzel. Persze nem kell az egész napot ülve vagy fekve töltened, de semmiképp se vidd túlzásba a mozgást. Ne legyen edzésed, még átmozgatásod se. Ha ezt nem tartod be, könnyebben megsérülhetsz, túledzheted magad, ami nemhogy segíteni, döntően hátráltatni fog.

Figyeld a pulzust

Az életkorodtól függően alakul a maximális pulzusod. Úgy számíthatod ki a legegyszerűbben, hogy 220-ból kivonod az életkorodat.  Egy állapotfelmérésen egyébként pontosan kiszámítják neked. Ennek az értéknek majd a későbbiekben lesz jelentősége, úgyhogy mindenképp kalkulálj vele.

Tervezd meg a heti edzésszámot

Okosan állítsd össze a heti penzumot. Tervezd meg, hogy mikor, mennyi iőd adódik az edzésre. Ahhoz mérten tervezz, amennyi biztosan a rendelkezésedre áll majd. Minimum fél órányi időre szükséged lesz futóedzésenként, szóval eszerint okoskodj.

Igyekezz egyenletesen beosztani a hetet. Az edzések tehát valahogy így nézzenek ki.

Hétfő: Edzés
Kedd: Edzés
Szerda: Pihenő
Csütörtök: Edzés
Péntek: Pihenő:
Szombat: Edzés
Vasárnap: Pihenő.

Ahogy látod, a fenti példában heti 4 edzés szerepel. Ennél kevesebb esetén is hasonló legyen az elosztás. A későbbiekben majd arra is rátérünk, mik legyenek pontosan az edzések.

A pulzuszónák

Fentebb esett szó a maximális pulzusod kiszámításáról. Itt jött el az ideje, hogy értelmet nyerjen a számítás. Az alábbi nifpgrafikán láthatod, hogy a maximális pulzusodhoz viszonyítva az adott terhelés milyen mértéket képvisel.

pulzuszónákEnnek megfelelően kell beosztanod majd a különböző edzéseket az edzéstervedben. Elsőként persze minél kisebb terhelés mellett kell haladnod a fent említett fokozatosság elve alapján. Ha jelenlegi életedben nem jellemző a mozgás, edzés, akkor föltétlenül a E1-ben nyiss. Később, ha már úgy érzed, menne, rátérhetsz az erősebb intervallumra.

De hogyan állapítsd meg edzés közben, hogy milyen a pulzusod?

Vagy pulzusmérőt alkalmazol, vagy a régi, ám bevált módszer szerint idősazkosan megállsz, és a gégédnél az ütőeret fogva megméred a pulzusod. Nem kell egy percen át ott tartanod a kezed, elég 10 mp-ig, és az eredményt szorozd föl hattal.

Ha nem egyedül vágsz neki a futásnak, akkor könnyebben ellenőrizheted a pulzust, illetőleg azt, hogy mennyire is esik nehezedre az adott tempó. Ha futás közben képes vagy normálisan beszélgetni, akkor biztos, hogy számodra könnyű ritmusról van szó.

Amikor edzettebb állapotba kerültél, feljebb merészkedhetsz 70-80% környékére. Többségben ott majd időszakosan tartózkodsz, amikor lendületesebb tempókat futsz.

Az annál magasabb ritmusokat elsősorban, ahogy a képen is szerepel, élsportolói múlttal vagy effektíve élsportolói szinten lévő embereknek ajánlott.

Ha rád nem igaz ez az állítás, jobb, ha elkerülöd. Függetlenül attól, hogy kellően fölmérték e az egészsgi állapotodat. Ne feledd, fő a biztonság, így mindig azt tartsd szem előtt. Persze semmire sincs garancia, összességében szerencsésebb, ha nem feszíted túl a húrt.

Alapvető futó edzésmunkák

A fenti ábrából is leolvasható valamennyire, de érdemes külön beszélni róla. Az Alapvető edzésmunkák futóknak egyszerűbb változatban nézve:

  • Séta, kocogás.
  • Könnyű futás.
  • Lendületes futás
  • Váltogatás/Résztávos edzés
  • Max. futás.
  • Hegyi futás, lépcsőzés

Az első három aligha szorul magyarázatra. A fenti infógrafikán is látszik.

Nézzük ezért a váltogatást/résztávos edzést: Ez azt takarja, hogy mondjuk futsz könnyű tempóban 10 percig, aztán időszakosan, vagy táv, vagy idő alapján gyorsabb, lendületesebb szakaszokat futsz. Ezeken a szakaszokon a fenti ábrán 80% körüli max pulzus, vagy afölötti érhető el. Aztán, mondjuk 2 perc vagy 400 méter teljesítése után visszalassítasz pihenő gyanánt.

Itt viszont lényeges, hogy a pulzusod ne menjen tartósan 120 percenkénti ritmus alá, mert akkor túl nagy lehet a különbség a gyorsfutások és pihenők közötti szívfrekvencia között, ami nem kívánt, nem egészséges terheléskülönbséget eredményezhet.

Ezeknél a futásoknál a pihenő akár álldogálással, ugrálgatással is telhet, nem kötelező kocogni közben. De mindkettő változatot alkamazhatod.

A max futással ritkán kellene találkoznod. Ez a konkrét maximumot jelöli, amelyre a fentebb említett célok esetén aligha lesz szükséged. Semmiképp se vállaj el sprintet melegítés nélkül, illetve kemény talajon se erőltesd.

A hegyi futás/lépcsőzés is rendkívül hasznos kiegészítő edzésprogram, amivel fejlesztheted magad. Itt elegendő csak a futással foglalkoznod, ne agyalj a tempón. Ha nem mindennap találkozol emelkedőkkel, beléd marhatnak a kilométerek, szóval elégedj meg azzal, hogy könnyen próbálsz futni. Az emelkedő miatt ez úgysem esik majd könnyedén.

Építsd föl az edzéstervedet

Ezek után nem maradt más hátra, mint, hogy belevágj az edzésterved elkészítésébe. Szerencsés, ha Excell-ben próbálkozol, de papírra is leírhatod. Mire ide eljutottál, tudnod kell, mennyi időd lesz a futásra, milyen egyéb teendőid vannak, amik meggátolhatnak az edzésben, és azzal is tisztában vagy, hogy a fokozatosság kulcsfontosságú.

Ennek megfelelően kell tervezned.

1. Edzés: Könnyű vagy egyenletes ritmusú futás 30 – 60 percben

Itt a szintednek megfelelően kell választanod. Ha abszolút kezdő vagy minden téren, akkor séta futásokat tarts. És lehetőleg a 30 percet kezdetben ne lépd át. ha aktívabb vagy tapasztaltabb vagy, akkor válassz egyenletes tényleg nem megterhelő, jóleső fáradtságot adó ritmust a futásodnak.

Jöjjön egy napnyi pihenő.

2. Edzés: Valamilyen Váltogatás.

Abszolút kezdőként csak a második hónaptól vágj bele ilyen jellegű gyakorlatba. Vegyük alapnak, hogy 1 óra alatt akarsz 10 km-et futni. ehhez ugyan hatperces ezer méterek kellenek. Lehetséges, hogy most ez még túl gyors neked. Ahhoz, hogy ne legyen az, megpróbálhatsz váltogatni. Mondjuk 6:30-ban futsz, de időszakosan, a hatperces ezrek ritmusára váltasz. Ehhez ki kell számítanod, hogy  az a ritmus, milyen 200/400/500 méternek felel meg. És ahhoz mérten futod a lendületes távot. A lényeg, hogy a szervezeted fokozatosan hozzászokjon a sebesebb tempóhoz anélkül, hogy túlterhelnéd magad. Ne akarj gyorsan szintet javítani. Erre hagyj időt. És váltogasd a résztávokat is. Azok is fokozatosan emelkedjenek. Tehát 2-3 hétig 200 métereket, aztán 400 métereket fuss. Ha bármikor túl soknak tűnik valamelyik feladat, akkor vagy hagyd abba, vagy darabold tovább. Például. Ha nem megy 6×400 méter abban a tempóban, akkor fuss 12×200-at. Ne agyalj ezen. És ami lényeges, hogy az átlagos futótempódnál, ami jólesik, maximum 1 perccel gyorsabb tempót vállalj el résztávos edzésnek.

Itt láthatsz egy ritmustáblát a félmaraton könyvből, ami segít belőni az aktuális tempót.

Ritmustáblázat

Jöjjön újabb egy-két nap pihenő.

3. Edzés: Egyenletes futás (30-60 perc), erősítéssel (20 – 30 perc)

Totális kezdőként itt is a sétafutás domináljon az első hetekben, haladóbbként mehet az általános könnyed tempó.

Az erősítés pedig a végén általános nyújtó, erősítő gyakorlatokat jelent. Jó, ha azokról sem feledkezel el a futóedzések során.

Ismét tarts egy pihenőnapot.

4. Edzés: Lépcsőzés/Hegyi futás/Könnyű futás/Túra (60 perc körül)

Abszolút kezdőként ezt az edzést ne tartsd meg, de aktívabb életmód mellett bevállalhatod. Itt is a kellemes fáradtság érzését kell elérned, ami az egész hetes munkát megkoronázza.

Mi legyen a folytatás?

Az, hogy mennyire gyorsan halad valaki, az egyénfüggő. Azonban arra érdemes törekedned, hogy az adott edzésmunkák a héten mindig ugyanarra a napra essenek. Ezzel könnyebbé válik a program követése. Kiszámíthatóbb lesz számodra is. Ha növelni akarod az adagot, mindig óvatosan tedd. Ne hamarkodj el semmit. Heti szinten maximum 1%-os növekedést tegyél rá a programra. Tehát. Ha egyik héten 20 percet futottál. A másikon 22-ig menj el. Tedd ezt akkor is, ha úgy érzed, többre lennél képes. Fontos az óvatosság, és hidd el, hosszú távon inkább az célravezető.

Néhány szó a motivációról

Ahhoz, hogy hosszú távon megőrizd a lendületedet, célszerű papírra vetned, megjelenítened a célodat. Szóval, merd leírni. Fogalmazd meg konkrétan. Társíts hozzá érzelmet. Büszke akarsz lenni magadra, meg akarod mutatni a világnak, a gyereknek, barátodnak, barátmődnek, stb.

A másik, hogy kisebb, apróbb részeket, részsikereket is tűzz ki célnak. Ez amiatt fontos, mert a nagy volumenű tervekhez mindenképpen idő kell. Ezért, ha csak azt hajszolod, emiatt folyton úgy érzed, messze vagy tőle, könnyen kiéghetsz, és elveszítheted a lendületedet.

Amikor egy ember belekezd valamibe, rendszerint lelkes. Azonban eljönnek nehezebb időszakok, amikor meg kell tartania a motivációját. Különben minden terve elvész. Rendszerint olyan három hónap után szokott kialakulni az első válságos szituáció. Ekkor jönnek jól a résztervek. Hiszen, ha ilyenkor a nagy célra koncentrál, csak elbizonytalaníthatja magát, elveheti a kedvét a folytatástól.

De, ha olyasmit tűz ki ilyenkor, ami persze összhangban van a távlati céllal, de hamarabb kivitelezhető, az segíthet neki lendületben maradni. Például félmaratonra készülsz, de eddig csak a 10 km megy magabiztosan, akkor elmehetsz egy versenyre, ahol 7 km-et kell futni. Apró siker lesz, de siker lehet. És a pozitív töltetből tovább táplálkozhatsz.

Ragadd meg a lehetőséget.

Remélem, hogy segített ez a kis leírás abban, hogy te magad is képes legyél elkészíteni a saját futó edzéstervedet. Ha kérdésed van, keress a Futótárs oldalán, vagy keresd futós könyveimet.

Hajrá.

Adam G. Steve.


1890 Views 0 Ratings Rate it