Hogyan készítsek saját üzleti weboldalt? (×)

Avatar Gadam | 2023.08.16. 57 Views 0 Likes 0 Ratings

57 Views 0 Ratings Rate it

Ha szeretnél vállalkozásod számára egy weboldalt készíteni, akkor ma már egész sok lehetőség közül választhatsz. Sok szolgáltató kínál megoldást a kódolás nélküli weboldalak elkészítésére, így igényes megjelenésű weblaphoz juthatsz, viszonylag rövid idő alatt.

Ebben a cikkben ezek közül a szolgáltatások, szoftverek közül fogunk egyet megismerni, a WordPress nevű rendszert. 

A WordPress (vagy WP, ahogy hivatkozni fogok rá) egy úgynevezett CMS, vagy tartalomkezelő rendszer. Ezen rendszerek legfőbb feladata, hogy megkönnyítsék a weboldal tartalmi módosítását. Tehát könnyen hozhatunk létre vele új oldalakat, vagy tölthetünk fel bármiféle tartalmat.

Szinte bármilyen típusú weboldal készíthető a használatával, többek közt üzleti bemutatkozó oldalak, landing oldalak, vagy webáruházak is.

Teljesen ingyenes, így a szoftver ingyenesen letölthető, módosítható és felhasználható.

További előny, hogy könnyedén keresőoptimalizálható, tehát minden lehetőségünk megvan arra, hogy a weboldalunkkal a Google keresési találatainak tetején találjuk magunkat.

Mellette szól még, hogy bővítményekkel könnyedén új funkciókat adhatunk a weboldalunkhoz. A sablonok segítségével pedig könnyedén módosíthatjuk a website megjelenését.

A weboldal elkészítése előtt domaint és tárhelyet kell bérelnünk. A domain az az elérhetőség amit ha a böngésződ címsorába írsz, akkor egy adott weboldalon találod magad. Ez lesz társítva egy tárhelyhez, ami egy olyan számítógép amit weboldalak kiszolgálására alakítottak ki.

Ha megvan a tárhely és domain, akkor telepítenünk kell a WP-t. A WordPress telepítéséről itt találhatsz egy részletes útmutatót. Így akármilyen tárhelyet is választasz, képes leszel installálni a szoftvert.

Következő lépésként be kell jelentkeznünk a weboldalunk kezelőfelületébe. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a domain név után beírjuk a /wp-admin tagot és a megjelenő felületen beírjuk a telepítés során megadott felhasználónevünket és jelszavunkat.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor folytassuk a megjelenéssel, azaz a sablon kiválasztásával.

A sablonok menü tartalmazza a megjelenést szabályzó sablonokat. Több száz ingyenes sablon közül választhatunk. Az előnézeti képeken látható megjelenést veszi fel majd a weboldalunk. Sablononként eltér, hogy mennyire tudjuk részletesen módosítani a beállításokat.

Folytassuk a főbb tartalmi elemek, az oldalak elkészítésével. Az oldalak a weboldalunkat alkotó talán legfontosabb építőelemek.

Itt az olyan aloldalakra kell egyébként gondolni, mint a főoldal, a kapcsolat oldal, bemutatkozó oldal, vagy a termékek oldalai.

A WordPress egy könnyen kezelhető felületet biztosít az oldalak felépítéséhez. Az egyes elemeket, mint a képek, szövegek, vagy videók húzd és vidd módszerrel helyezhetőek el. Tehát az eszköztárból kiválasztva a megfelelő elemet elhelyezhetjük, rendezhetjük azt.

Így oldalról oldalra haladva felépíthetjük a weblapunkat.

weblap-keszites

High angle portrait of adult red haired woman using laptop on sofa while studying online from home, copy space

Az oldalakból menüket kell készítenünk, hogy navigálni tudjunk a website-on belül. A menüket az ugyanezzel a névvel ellátott menük menüpontban tudjuk elkészíteni.

Lehetőségünk van bejegyzéseket is létrehozni. Első ránézésre nem különböznek túl sokban az oldalaktól. A fő eltérés, hogy ezek kisebb tartalmi egységek és jóval több van belőlük általában, mint az oldalakból. Így logikus, hogy el vannak egymástól választva.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor újabb funkciókkal vértezhetjük fel a weblapunkat a bővítmények segítségével.

A bővítmények olyan szoftverek, melyeket a weboldalhoz adva új funkciókkal bővíthetjük a rendelkezésre álló lehetőségek tárát. Például webáruház funkciókat adhatunk a weblaphoz, űrlap, vagy térkép beágyazást adhatunk hozzá, vagy épp élő chat funkcióval bővíthetjük azt.

Egy WordPress weboldal elkészítése az intuitív felületnek köszönhetően ma már nem túl nagy kihívás. Remélem ez a kis útmutató segítségedre lesz az indulás során. Egy kis időráfordítással könnyedén jó megjelenésű üzleti weblaphoz juthatsz.

Fotók Forrása: Envato Elements.
Együttműködve: features.hu


57 Views 0 Ratings Rate it