Hogyan készítsek új Wikipédia szócikket?

Avatar Gadam | 2019.03.21. 536 Views 0 Likes 0 Ratings

536 Views 0 Ratings Rate it

Wikipédia szócikk

Wikipédia szócikk létrehozásának egyszerű folyamata írásban és videós bemutatóval.

Az alábbi leírás a Wikipédia oldalán is megtalálható. Ahol bővebb infót kapsz a teendőkről.

Előtte

Mielőtt nekilátnál, hogy egy új szócikket írj, ellenőrizd a menü Keresés funkciójával, hogy arról a témáról létezik-e már szócikk, esetleg eltérő cím alatt. Vedd figyelembe az elnevezési szokásokat! Ha az általad kiszemelt téma már létezik eltérő néven, de úgy gondolod, mások más néven keresnék, akkor készíts átirányítást rá. Arról is jó ha meggyőződsz, hogy az általad megírni kívánt cikk témája eléggé nevezetes, ugyanis ha a cikked nem teljesíti a nevezetességi követelményeket, akkor törlésre kerülhet.

Közben

Több módon is készíthetsz új cikket. A legegyszerűbb talán az, ha egy cikkben rákattintasz egy piros linkre és a megjelenő ablakba begépeled az új cikk szövegét. A másik lehetőség, hogy a keresőbe beírod pontosan a leendő szócikk címét (kisbetű, nagybetű is számít), és a Menj gombra kattintasz. Ha még nem létezik a keresett oldal, akkor a program felajánlja, hogy hozd létre, a következő szöveg kíséretében: Hozd létre a(z) „Újcikkneve” nevű lapot ezen a wikin! Ha itt a piros linkre kattintasz, begépelheted az új cikk szövegét.

Utána

Lehetőleg a wiki jelölőnyelv szabályainak megfelelően formázd és lásd el néhány forrással, hogy megfeleljen a Wikipédia elvárásainak. A forrásokat a legegyszerűbben a következő formában írhatod be:

  • Link esetén: [http://www.peldaoldal.hu hivatkozás címe]; ez fog megjelenni: hivatkozás címe;
  • Nyomtatott irodalom esetén: mindenképpen tüntesd fel a mű nevét és szerzőjét, s nem árt, ha a kiadót, az évet és más hasonló adatokat is feltüntetsz (például ISBN-szám).

Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! oldalon további részleteket olvashatsz arról, miként tudod lábjegyzet formájában megjeleníteni ezeket, illetve sablonná alakítani, az egységes megjelenés érdekében.

Ha egyetlen szerkesztésből nem készül el a cikk, ajánlott használni az {{építés alatt}}(?) sablont, mely értesíti a többi szerkesztőt arról, hogy a cikk még készül, lehetőleg ne módosítsanak egyelőre rajta.

Forrás. Wikipédia. 


536 Views 0 Ratings Rate it