Hogyan készítsek weboldalt?

Avatar Gadam | 2021.06.02. 83 Views 0 Likes 0 Ratings

83 Views 0 Ratings Rate it

laptop-593673_960_720.jpg

Ha szeretnél megismerkedni a weboldalfejlesztés alapjaival, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cikket.Kezdjük az alapokkal. Réges-régen még az internet hajnalán kitaláltak egy olyan dolgot, amit úgy hívtak, hogy HTML. Ha nem tudnád, hogy mi az , akkor itt találod a HTML fogalmát:

A HTML (HyperText Markup Language) egy olyan jelölőnyelv, amelyet első sorban webhelyek készítéshez használnak. Magyarul hiperszöveges jelőlőnyelvet jelent.

Tehát ezzel alkothatunk weboldalakat kódszinten. A HTML nyelv adja a weboldal vázát, konkrétan ezzel adhatjuk meg azt, hogy a weboldalunkon legyen egy gomb. A HTML programozáshoz tulajdonképpen nincs semmire sem szükségünk, akár egy Jegyzettömbben is elkezdhetünk weboldalakat építeni.

Nézzünk meg egy alap kódot:

<!DOCTYPE html>
 <html>
  <head>
   <title>A weboldal címe</title>
  </head>
  <body> 
   <h1>Ez az első címsorom</h1>
   <p>Ez az első bekezdésem.</p>
  </body>
</html>

Ez a kicsi kód pontosan annyit csinál, hogy kiír a képernyőre két sort: „Ez az első címsorom” és „Ez az első bekezdésem”.

Nem egy nagy kód, de valahol el kell kezdeni.

Ha tudjuk, hogy hogyan hozhatunk létre szöveget, akkor meg kell ismerkednünk egy újabb fejezettel, amit CSS-nek hívnak. Ez felelős a formázásokért, például, ha írunk egy szöveget, akkor ezzel tudjuk módosítani a színét. Ha készítünk egy gombot, akkor ezzel állíthatjuk be a méretét.

Míg megtanulsz elkészíteni egy teljesen profi weboldalt, az akár több hónapot is igénybe vehet. Pontosan emiatt találták ki az úgy nevezett grafikus weboldal szerkesztőket, hogy megkönnyítsék az emberek dolgát. Ilyen grafikus weboldal szerkesztő például a WordPress. A használatával bárki képes lehet kattintgatva összerakni egy weboldalt pár nap, vagy akár pár óra alatt.

Ha szeretnél megismerkedni a weboldalfejlesztéssel, akkor keresd fel a WEBiskola weboldalát.


83 Views 0 Ratings Rate it