Top 10 Tipp hogyan készítsünk jó prezentációt

Avatar Gadam | 2022.05.10. 101 Views 0 Likes 0 Ratings

101 Views 0 Ratings Rate it

hogyan készítsünk jó prezentációt

Ez az oldal a világ minden tájáról származó szakértő előadók tanácsai alapján készült, amelyek segítenek abban, hogy ne csak jó, hanem nagyszerű prezentációt készíthess. Olvass tovább.

A jó prezentáció titka 1. Mutasd meg a szenvedélyed a téma iránt, és fonódj össze a közönséggel

Biztosan neked is felszökik a vérnyomásod, ha prezentációt kell tartanod.

De a komoly előadók mindig elmondják, hogy a kulcs, ha kapcsolatot teremtesz a közönséggel. Ennek legjobb módja, ha engeded kimutatni, mennyire rajongsz a téma iránt. És ez átragad a hallgatóságra is. Légy őszinte a közönséggel, amikor arról mesélsz nekik, Neked miért fontos a téma.

Legyél lelkes és őszinte. A közönség reagálni fog rá.

A jó prezentáció titka 2. Fókuszálj a közönség igényeire

A prezentációnak arra kell épülnie, hogy a közönség mit fog kapni a prezentációtól.

Ezért a prezentáció előkészítése során mindig azt kell szem előtt tartanod, hogy a közönségnek mire van szüksége és mit akar tudni, nem pedig azt, hogy te mit tudsz elmondani nekik.

Miközben tartod a prezentációt, a közönség reakcióira is figyelni kell, és reagálni kell azokra. Meg kell könnyítened a hallgatóság számára, hogy megértse és reagáljon az elhangzottakra.

A jó prezentáció titka 3. Egyszerűen fogalmazz! Koncentrálj a fő üzenetre!

A prezentáció megtervezésekor mindig tartsd szem előtt a kérdést:

Mi a fő üzenet (vagy három fő pont), amit a hallgatóságomnak el kell vinnie?

Ezt a kulcsüzenetet nagyon röviden kell tudnod közölni.

Egyes szakértők 30 másodperces „lift összefoglalót” javasolnak, mások szerint ezt akár egy névjegykártya hátoldalára is írhatod, vagy legfeljebb 15 szóban elmondhatod

Bármelyik szabályt is választod, a lényeg az, hogy a fő üzenetet koncentráltan és röviden fogalmazd meg.

És ha az, amit mondani akarsz, nem járul hozzá ehhez a fő üzenethez, akkor inkább ne mondd el.

A jó prezentáció titka 4. Mosolyogj és tarts szemkontaktust a közönséggel

Ez pofonegyszerűnek hangzik, de temérdek előadó belebukik.

Ha mosolyogsz és szemkontaktust teremtesz, akkor kapcsolatot építesz, ami segít a közönségnek, hogy kapcsolódjon hozzád és a témádhoz. Ez abban is segít, hogy kevésbé feszengj a prezentáció alatt, hiszen egyénekhez beszélsz, nem pedig ismeretlen emberek tömegéhez.

Ügyelj arra, hogy ne kapcsold le az összes fényforrást, hogy csak a diavetítő képe legyen látható. A hallgatóságnak látnia kell téged és a diáidat is.

Hogyan készíts jó prezentációt  5. Kezdj ütősen!

A prezentáció kezdete kulcsfontosságú. Meg kell ragadnod a közönség figyelmét, és meg is kell tartanod azt.

Néhány perc türelmi időt adnak neked, hogy szórakoztasd őket, mielőtt elkezdenek kikapcsolni, ha unalmas vagy. Tehát ne pazarold ezt az időt arra, hogy elmagyarázod, ki is vagy. Kezdd azzal, hogy azonnal szórakoztatod őket.

A jó prezentáció titka 6. Tartsd be a 10-20-30 szabályt a diavetítésnél

Ez a tipp Guy Kawasakitól az Apple előadójától származik:

A prezentációd:

  • Ne tartalmazzon 10-nél több diát;
  • Legfeljebb 20 percig tartson; és
  • Legalább 30 pontos betűméretet használj.

Ez utóbbi különösen fontos, mivel így nem próbálsz majd meg túl sok információt elhelyezni egyetlen dián. Ezzel az egész megközelítéssel elkerülhető a rettegett „PowerPoint általi halál”.

Általános szabályként a diáknak csak mellékszereplőnek kell lenniük melletted. Egy jó diasornak fikarcnyit sem szabadna érnie az előadó nélkül. És mindenképpen inkább kevesebb, mint több információt kell tartalmaznia.

Ha több információra osztanál meg, készíts személyre szabott kéziratot, és oszd ki az előadás után.

 

Hogyan készítsünk jó prezentációt  7. Storytelling! Storytelling!

Azaz mesélj sztorikat. Az ember arra van programozva, hogy a történetekre reagáljon.

A történetek feltüzelik a közönséget. Segítenek abban is, hogy emlékezzünk dolgokra. Ha történeteket tudsz használni az előadásodban, a hallgatóságod nagyobb valószínűséggel lesz érdekelt, és később is emlékezni fog a mondanivalódra. Jó ötlet egy történettel kezdeni, de van tágabb értelemben vizsgálva is: a prezentációdnak úgy kell viselkednie, mint egy történetnek.

Gondold végig, milyen történetet szeretnél elmesélni a közönségének, és aszerint állítsd össze a prezentációt.

A prezentációd mögötti történet megtalálása

A hatékony történetmesélés érdekében a két legalapvetőbb történetmesélési mechanizmus közül legalább egyet használj a prezentációdban:

Az embereknek van története; a dolgoknak, adatoknak és tárgyaknak nincs. Kérdezd meg tehát magadtól, hogy „ki” érintett közvetlenül a témádban, akit a történeted középpontjába állíthatsz.

Például ahelyett, hogy az autókról (a céged termékeiről) beszélnél, összpontosíthatnál konkrét karakterekre, mint például:

  • A vezetők, akiknek az autót szánják – a sebességet és a kalandot kereső emberek.
  • A mérnökök, akik mindent megtettek azért, hogy az elképzelhető legköltséghatékonyabb autót tervezzék.

Változó dinamika. Egy történetnek szüksége van arra, hogy valami változzon az út során. Tehát kérdezd meg magadtól: „Mi nem úgy van, ahogyan lennie kellene?”, és válaszolj azzal, hogy mit fogsz tenni ellene (vagy mit tettél ellene).

Például…

  • A veszélyes útviszonyok inspiráltak arra, hogy építs egy strapabíró, terepjáró dzsipet, amit bármelyik család megengedhet magának?
  • Egy bonyolult és zavaros élelmiszer-címkézési rendszer késztetett arra, hogy létrehozz egy színkódolt tápértékindexet, hogy azt bárki könnyen megérthesse?

A jó prezentáció titka 8. Használd kreatívan a hangodat

A beszéd elég hatástalan kommunikációs eszköz, mivel a hallgatóság öt érzékszervének csak az egyikét használja. Ezért az előadók általában vizuális segédeszközöket is használnak. De a hangod hatékony használatával hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a beszéded átütő legyen.

A beszédtempó változtatása, a hangmagasság és a hangszín változásainak hangsúlyozása mind-mind segít érdekesebbé tenni a hangod, és fenntartani a hallgatóság figyelmét.

A jó prezentáció titka 9. Vesd be a testedet

Nem kell vetkőznöd. Ne aggódj.

Becslések szerint a kommunikáció több mint háromnegyede nem verbális.

Ez azt jelenti, hogy a hanglejtés mellett a testbeszéd is döntő fontosságú az üzenet átadásában. Figyelj rá, hogy a megfelelő üzeneteket közvetítsd: a testbeszédben kerülendő a keresztbe tett kar, a hát mögött vagy zsebben tartott kéz és a színpadon való járkálás.

Gesztusaid legyenek nyíltak és magabiztosak, és mozogj természetesen a színpadon. Sőt, ha lehet, a közönség között is.

A jó prezentáció titka 10. Relaxálj. Lélegezz mélyeket.

Ha idegőrlő számodra a prezentálás, nehéz lehet nyugodtan és lazán csinálni.

Az egyik lehetőség, hogy először a légzésedre koncentrálsz. Lelassulsz. Ügyelsz arra, hogy a prezentációd során is időnként légzésszünetet tartasz.

Ha sikerül rávenned magad arra, hogy ellazulj, szinte biztos, hogy jobban fogsz prezentálni. Ha tényleg elkezded élvezni az előadást, arra a hallgatóság is reagálni fog és jobban be fog kapcsolódni. A prezentációid exponenciálisan javulni, és ezzel együtt az önbizalmad is lendületet kap. Egy próbát mindenképpen megér.

 

Forrás: SkiLLsyouneed.com


101 Views 0 Ratings Rate it