Hogyan készítsünk alapos önfejlesztési tervet, ami segít berobbanni?

Avatar Gadam | 2022.05.16. 988 Views 0 Likes 0 Ratings

988 Views 0 Ratings Rate it

Hogyan készítsünk alapos önfejlesztési tervet, ami segít berobbanni

Hogyan készítsünk önfejlesztési tervet? Egyszerűbb, mint gondolnád. Kövesd ezt a 6 lépést. Segítünk kidolgozni, hogy megsokszorozd a hatékonyságod.

Hogyan készíts önfejlesztési tervet?

 • Tűzz ki magad elé célokat.
 • Állíts fel fontossági sorrendet ezeknek a céloknak.
 • Tűzz ki magadnak határidőket, hogy mikor szeretnéd elérni őket.
 • Ismertesd a veszélyeket és a lehetőségeket.
 • Fejleszd készségeit vagy bővítsd ismereteit a célok szerint
 • Mérd fel, kik segíthetnek Neked fejlődni az út során
 • Gondold át, írd le milyen akadályok kerülhetnek az utadba

Önfejlesztési terv részei 1. Tűzz ki magad elé célokat

Keresd meg azokat a dolgokat, amiket igazán szeretnél az életben, ezek a hosszú távú céljaid.

Ha huszonéves vagy, az élet egyik legijesztőbb szakaszát éled. Minden kaotikusnak tűnik, és sok a frusztráció. Annak kitalálása, hogy mit akarsz, nemcsak az első lépés a tervezésben, hanem a legnehezebb is. Ha már kitaláltad, mit szeretnél csinálni, ez az álom érzelmi horgonyként működik; stabilitást és struktúrát biztosít a káosz idején.

Egyébként az életcéljaidnak nehéznek kell lenniük; hatalmasnak, ijesztőnek, hogy úgy érezd kapkodod a levegőt még a gondolatától is.

Apró kis lépésekre fogod őket bontani, és ettől kezelhetőnek, megvalósíthatónak fogod érezni őket.

De mielőtt ezt megtennéd, a céljaidnak le kellene nyomniuk téged. Ez azért van, mert a jövődre gondolsz és tervezel. Az pedig természetes, hogy félsz; az életedet tervezed, ez valóban súlyos dolog.

Önfejlesztési terv részei 2. Állíts fel fontossági sorrendet a céljaid között

Ezután meg kell fontolnod az összes apró lépést, amelyek segítenek a grandiózus célok elérésében. Ezeket a rövid távú célokat pedig fontossági sorrendbe kell állítani. Ne feledd, hogy nem tehetsz meg mindent egyszerre. Ha megpróbálod, tuti arcpirító bukás lesz belőle. Fontold meg, melyik lépésnek kell most megtörténnie.

Például, ha tudományos karriert szeretnél befutni, mint vezető oktató, és egy nap professzorként tevékenykedni, akkor először is PhD-re lesz szükséged. Tehát megvan a nagy cél, most bontsd le lépésekre, például így:

 • Ismerd meg a PhD felvételi eljárást.
 • Találj megfelelő egyetemet és témavezetőt a PhD-hez.
 • Nézz utána a finanszírozási lehetőségeknek.
 • Keress olyan hallgatói ösztöndíjakat, amelyekre pályázhatsz és/vagy jelentkezz a választott egyetemre.
 • Írd meg és nyújtsd be PhD-Pályázatot

Önfejlesztési terv részei 3. Tűzz ki határidőket

Égetően fontos, hogy meghatározd, mikor akarod elérni az adott célt.

Az álmodozás létfontosságú motivációs mechanizmus, és érdemes kihasználni, amikor határidőt szabsz a céloknak. Amikor elképzeled, hogy megveszed az első lakást? Amikor felsétálsz a színpadra, és megkapod a doktori címet, mikor lesz az?

De nem csak az álmok jelenthetik a határidők kitűzését; reálissá kell tenned az álmaidat. Ellenkező esetben elkedvetlenedhetsz.

Tudd meg, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy elérd az álmaidat, úgy, hogy beszélsz másokkal a tapasztalataikról, és utánanézel a folyamatnak. Így reális képet kapsz arról, mire számíthatsz.

A realitási tényezők létfontosságúak, mert megakadályozzák, hogy elkedvetlenedj, amikor buktatókba ütközöl, továbbá segítenek többet megtudni arról, amit el akarsz érni, és segíthetnek előre jelezni a jövőbeli problémákat, és megtervezni, hogyan kerülheted el őket!

Önfejlesztési terv részei 4. Vedd sorra a veszélyeket és lehetőségeket

Lesznek bizonyos dolgok – ezek lehetnek külső dolgok vagy önmagadból keletkező eleme -, amelyek, ha hagyod, megakadályoznak a céljaid elérésében, vagy késleltetnek az utadon.

Ezek a te fenyegetéseid.

Például a motiváció hiánya hátráltathatja a doktori címre való jelentkezést. De ha már azonosítottad a halogatásra vagy a fókuszvesztésre való hajlamodat, akkor olyan módszereket vezethetsz be, amelyek motiváltan tartanak az álmaid megvalósításában.

Lesznek olyan dolgok is, amelyeket megtehetsz, és olyan kapcsolatok, amelyeket kihasználhatsz, és amelyek segítenek az utadon. Ezek olyan dolgok, amelyek mellett el kell kötelezned magad; ezek a lehetőségeid.

Például, ha közeledik egy konferencia. Használd ki azt a helyzetet. Menj el, építs hálózatot, maradj naprakész a legújabb ismeretekkel kapcsolatban, sőt, akár előadást is tarthatsz!

Önfejlesztési terv részei 5. Fejleszd magad folyamatosan

Hogyan készítsünk alapos önfejlesztési tervet, ami segít berobbanni

Ha már van elképzelésed arról, mi akadályozhat, és mi segíthet, akkor már ki tudod használni az okosan felismert lehetőségeket. Készíts cselekvési tervet arról, hogyan fogod elérni ezt a fejlődést.

Bármi is az, ami hátráltat, van rá mód, hogy megállítsd, és a terved az első lépés ahhoz, hogy biztosan motivált maradj.

Miért ne néznéd meg, hogyan képezheted magad tovább? Fejleszd készségeidet. A mai lóhalálában változó munkaerőpiacon busásan megtérül, akár fedezd fel online tanulási lehetőséget.

Önfejlesztési terv részei 6. Mérd fel, kik segíthetnek az utadon

A következő dolog, amire rá kell jönnöd, hogy:

Nem kell mindent egyedül csinálnod.

A téged körülvevő támogató személyek értékesek, ezért használd ki jó értelemben, és becsüld meg őket.

Az önfejlesztési tervben sorold fel azokat az embereket, akik segíthetnek neked. Ez lehet egy pénzügyi tanácsadó, egy barát, egy kolléga. Az emberek gyakran nagyon szívesen segítenek, hatékonyabban, mint azt gondolnád.

Forrás: Free Personal Development Plan (PDP) | Example Template PDF (highspeedtraining.co.uk)


988 Views 0 Ratings Rate it