Hogyan készítsünk profi podcastot fillérekből?

Avatar Gadam | 2022.04.04. 858 Views 0 Likes 0 Ratings

858 Views 0 Ratings Rate it

Hogyan készítsünk profi podcastot fillérekből?

Podcast készítése előtt temérdek kulcsfontosságú kérdést el kell döntened. Ezeket vesszük sorra. De nem feledkezünk meg a technikai háttérről sem. Azonban mindent filléres áron számolunk. Mert azt akarjuk, hogy öröm legyen számodra a podcast készítés.

Hogyan készítsünk podcastot? – 1. lépés = A célközönséged meghatározása

Ha inkább üzleti célú podcast vagy – például ha a podcastod a márkád kiterjesztése, és a podcastodat egy szolgáltatás eladására használod -, akkor érdemes átgondolnod, milyen emberek profitálhatnak a szolgáltatásodból.

Ha fikciós podcastot tervezel, azt kell átgondolnod, milyen hallgatók élvezhetik és profitálhatnak az általad elmesélt történetekből.

Ha olyan podcast az elképzelésed amely a popkultúra témáira összpontosít, akkor gondolkodj el azon, kik azok az emberek, akik élvezni fogják az általad választott témákat, és élvezni fogják a te véleményedet róluk.

Képzeld el a tökéletes podcast hallgatód

Nő? Férfi? Hány éves? Hol él? Mivel foglalkozik? Hogy telik egy átlagos napja?

Ha a tipikus hallgatódra összpontosítasz, árnyaltabb tartalmakat hozhatsz létre, és pontosabban irányíthatod a műsort. Ez a megközelítés többet fog tenni a közönséged elköteleződéséért, mintha ezerféle nézőpontot próbálnál figyelembe venni. Tegyük fel, hogy podcastot szeretnél indítani a képregényekről, ami egy széleskörű téma, amely széles, alkalmi közönséget szólít meg. Ha azonban egy bizonyos impresszumra, egy bizonyos képregénysorozatra vagy egy bizonyos karakterre koncentrálnál, amelyről szerinted a közönséged hallani szeretne.

Ha még nem vagy nagyon jártas abban a térben vagy témakörben, amelyet fontolgatsz, tölts egy kis időt azzal, hogy kutatsz egy kicsit az interneten, és megismerkedsz a meglévő tartalmakkal és közösségekkel. Látni fogod, milyen témák merülnek fel gyakran, sőt még azt is, hogy milyen „nyelvet” beszélnek, és milyen módon szeretnek online interakcióba lépni. Mindez segít majd a tartalom, de különösen a kapcsolatépítés tökéletesítésében.

Ha aggódsz, hogy valaki már foglalkozott egy olyan témával, amelyről podcastot szeretnél indítani, gondold végig, mi lehet a te egyedi megközelítésed. Talán olyan szempontot hozol fel, amellyel eddig kevesen foglalkoztak, vagy más formátumban adod elő, mint más podcasterek.

Hogyan készítsünk podcastot? – 2. lépés = A podcast címe

A nevednek kettős feladatot kell ellátnia: egyszerre kell leírnia a tartalmadat és csábítóan hatnia a potenciális és jelenlegi hallgatóidra. Ez az egyik első dolog, amit a hallgatók látnak a műsorodból, így nagyban hozzájárulhat a hallgatók bevonzásához. Egyes könyvtárak és podcast-alkalmazások, például az Apple Podcasts, csak a címet és a szerzői címkéket használják a keresés során (egyesek pedig csak a címeket). Tehát a cím a legfontosabb hely, ahol jó kulcsszavakat használhatsz anélkül, hogy túlzásba vinnéd.

Bár nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy mit nevezhetsz el podcastodnak, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartanod.

  • Hashtagek és kulcsszavak: Abban a vágyban, hogy tartalmaidat minél több ember elé juttasd, késztetést érezhetsz arra, hogy hashtageket és kulcsszavakat használj. Bár ez rendben van, a baj abban rejlik, ha a címed nem más, mint hashtagek és kulcsszavak összessége, amelyekre szerinted az emberek keresnek. Az iTunes/Apple Podcasts vagy spamként jelöli a podcastodat, vagy elutasíthatja az RSS-feedet a könyvtárból, mert az spamnek minősül. Ez vonatkozik a leírásodra is.
  • A saját neved használata: Hacsak nem vagy már népszerű, és nem rendelkezel nagyszámú követővel, akik eléggé ismerik a nevedet, ellen kell állnod a saját neved használatának. Ha a podcastodat „The Allen Johnson Show”-nak hívod, akkor a közönséged csak a nevedet ismeri, semmi mást. (Ha nevet szereztél a szakterületen, és szeretnéd, hogy a hallgatóid fölismerjenek, a címed valami olyasmi legyen, mint „(Téma) Dr. Allen Johnsonnal”)
  • Másik Műsor Másolása: A műsorod elnevezése egy másik műsor után problémás, és összezavarhatja a hallgatókat, sőt, jogi problémákat is okozhat, ha a másik műsor védjegyoltalom alatt áll. Más lehet a helyzet, ha a műsorod az előző műsorról szól (pl. a THE JOE ROGAN EXPERIENCE EXPERIENCE a The Joe Rogan Experience-t elemző műsor, vagy a Good Morning Nightvale a Welcome to Nightvale összefoglaló műsora), de egyébként igyekezz, hogy a podcast neved eredeti maradjon.

Hogyan készítsünk podcastot? – 3. lépés = Tervezd meg az epizódokat

Nem szükséges teljes forgatókönyvet írnod, de vázlatpontokban mindenképp érdemes összeszedned miről szeretnél beszélni. Még akkor is előnyt szerezhetsz vele, ha a kisujjadban van az adott téma.

A podcast epizód hossza

Felmérés szerint átlagosan kb. 38 perc hosszúak a podcast epizódok. De ne félj kicsiben kezdeni, és a podcast előrehaladtával növelni az epizódok hosszát. A rövidebb epizódokkal való kezdés lehetővé teszi, hogy hozzászokj a szerkesztés és a felvétel gyakorlatához anélkül, hogy túlhajszolnád magad. A maratoni hosszúságok ráadásul inkább eltaszítják az új hallgatókat, mintsem vonzanák őket. Szóval még egy ok, hogy rövidke epizódokkal nyiss.

A tartalom szegmentálása

A tartalom szegmensekre bontása azt is lehetővé teszi, hogy a műsor fókuszában maradj anélkül, hogy más témákba kalandoznál. Ez egyúttal jó szünetet is jelent a tartalomban olyan dolgok számára, mint a reklámok.

A podcast epizódok gyakorisága

A közzétételi ütemterved kontextusba helyezi az epizódok hosszát. Ha hosszabb epizódokat teszel közzé, megkockáztathatod, hogy hosszabb kihagyást tartasz az epizódok között, míg ha rövidebb epizódokat teszel közzé, akkor rövidebb várakozási idővel számolhatsz. Ez alól is vannak kivételek (leginkább Joe Rogan, aki naponta több órás epizódokat tesz közzé), de ezek az általános irányelvek jó kiindulópontot jelentenek. Ezek alakíthatóak, lehetővé teszik, hogy a podcast indulásakor és fejlődésekor kiigazítsd őket, és emlékeztetnek arra, hogy ne vállalj túl sokat.

Hogyan készítsünk podcastot? – 4. lépés = A podcast felvétele

Hogyan készítsünk profi podcastot fillérekből?

Hogyan rögzítsd hatékonyan a podcastodat?

  1. Hidratálj podcast fölvétel előtt, és akár közben is. Készülj rá. Melegítsd be a hangod, mielőtt elkezded a felvételt. Ez nem csak abban segít, hogy egyenletesen beszélj, de abban is, hogy a felvétellel kapcsolatos idegességed vagy szorongásod is eltűnjön.
  2. A felvételhez nincs szükséged hangszigetelt szobára, sőt még hangszigetelt lambériára sem (bár ha később szeretnél beruházni ezekre a dolgokra, az is jó lehetőség lehet). De a lehető legjobb felvételi helyiséget is kiválaszthatod, és elvégezhetsz néhány apró változtatást, ami pozitívan befolyásolja a felvételedet.

    A nagy, lapos falú szobák hajlamosak a visszhangra, ezért próbálj meg párnákat a mikrofonod köré támasztani, és takarókat akasztani a falakra. Ha ez nem lehetséges, próbáljon meg olyan helyen felvenni, ahol van némi rendetlenség, mivel ez megzavarja a visszhangot

  3. Találd ki, hogyan fogsz helyezkedni felvétel közben, és csinálj néhány próbafelvételt abban a pozícióban, hogy megbizonyosodj arról, hogy a hangminőséged jó-e. Akár állsz, ülsz vagy fekszel, mindenképpen teszteld, hogyan szól a hangod. Ne feledd azt sem, hogy ebben a pozícióban fogod rögzíteni az egész felvételt, ezért kényelmesnek kell lennie, miközben megfelelő távolságot tartasz a mikrofonnal.

Csak a telefonod kell. És más semmi a podcast készítéséhez.

A podcast rögzítéséhez nincs szükséged másra, mint a telefonodra. A Podbean alkalmazással közvetlenül a podcast-alkalmazásban rögzítheted és szerkesztheti a tartalmat, és közvetlenül feltöltheted azt a podcast feedjébe. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy elindítson egy podcastot, és eljuttassa a világhoz, sőt, még kifejezetten mobileszközökhöz készült mikrofonok is vannak a piacon.

Ahogy azonban a podcastod növekszik, és egyre többet foglalkozol a podcastolással, két területre érdemes beruháznod: a hardveredre és a szoftveredre.

Milyen hardware kell egy podcasthoz?

Számítógép

Bármilyen számítógép alkalmas felvételkészítésre, a legnagyobb teljesítményű iMac és PC-től kezdve az utazáshoz használt kis netbookig, de egy használt laptop is tökéletes lehet. Ne feledd, hogy a kiválasztott számítógépnek képesnek kell lennie a DAW (digitális audio munkaállomás) futtatására, vagyis képesnek kell lennie a programok futtatására, és ehhez a RAM-ra is szüksége van. USB-portokra is szükséged lesz, hogy csatlakoztatni tudd a felszerelésedet.

Mikrofon

Mikrofonok minden formában, méretben és specifikációban léteznek, hogy minden pénztárcának megfeleljenek. A két legfontosabb dolog, amire figyelni kell, hogyan csatlakoznak a számítógéphez (USB porton keresztül, így USB mikrofon, vagy külső keverőn keresztül, így XLR mikrofon), és hogyan veszik fel és adják ki a felvett hangot (a népszerű mikrofontípusok a dinamikus és a kondenzátor mikrofonok).

Az USB-mikrofonok hagyományosan megkönnyítik a felvételek plug-and-play stílusát. Az XLR-kábelt használó mikrofonokhoz azonban további felszerelésre van szükség külső interfész/keverő és kábelek formájában, amelyek közvetítőként működnek. Kezdésnek egy USB mikrofon is tökéletesen megfelel. Ha filléresen akarod kihozni a podcastot, még ebbe sem kell beruháznod. Elegendő egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható csiptethető mikrofon. Vagy akár a mobil saját mikrofonját is használhatod a felvételhez.

 

A dinamikus mikrofonok vs. kondenzátor mikrofonokról röviden

A dinamikus mikrofonokat gyakran tekintik robusztus, sokoldalú mikrofonoknak különböző helyzetekben. Kialakításuknak köszönhetően a dinamikus mikrofonok kiváló minőségű felvételt biztosítanak, és képesek kezelni a hangos frekvenciákat és hangerőt, valamint képesek kezelni a különböző hőmérsékleteket és éghajlati változásokat. A dinamikus mikrofon kevesebb frekvenciát vesz fel, mint a kondenzátoros mikrofon, de ez elvegye a kedvét attól, hogy elgondolkodjon azon, hogy a dinamikus mikrofon megfelelő-e az Ön számára. A dinamikus mikrofonok nagyszerűek stúdiófelvételekhez, és a strapabíró jellegük miatt remek távoli felvételek/utazás mikrofonjai.

A kondenzátor mikrofonok érzékenyebbek dinamikus társaiknál, mivel több hangot vesznek fel, és a hangfrekvenciák szélesebb skáláját rögzítik. A kondenzátor mikrofon gyakran „közelebb áll a valós hangzáshoz”, mint amit rögzít. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kondenzátoros mikrofonok nagyobb frekvenciákon/hangerősségeken sérülékenyebbek lesznek, és gyakran nem kívánt zajokat vesznek fel a felvétel során. A kondenzátoroknak külső tápellátásra is szükségük van egy interfészről (úgynevezett fantomtáp).

Keverők/interfészek

Az interfész az, amibe az XLR-mikrofonodat csatlakoztatod, így szabályozhatod, hogy mennyi hangot vegyen fel és adjon ki a felvételi szoftverednek. Ezek az interfészek arra is képesek, hogy extra tápellátást biztosítsanak a kondenzátor mikrofonoknak (úgynevezett Phantom Power vagy 48Ω), amelyeknek a számítógépen kívül külső tápellátásra van szükségük. Ezek lehetnek egyszerű egycsatornás (IE egy mikrofon) interfészek, vagy olyan interfészek, amelyek több csatornával rendelkeznek több mikrofon számára. A többcsatornás (vagy több mikrofonos) interfészek tökéletesek több ember egyidejű felvételéhez, így ha több társműsorvezetője van, vagy várhatóan sok vendéget fogad egyszerre, akkor ez egy jó eszköz, amibe érdemes beruházni.

Szoftver

A felvételi szoftver (más néven DAW vagy Digital Audio Workstation) az a program, amellyel felvesz és szerkeszt. Meg kell ismerkednie a választott DAW-val, de mindegyik képes a podcast hangfelvételének rögzítésére és szerkesztésére. Sokféle árfekvésűek, minden pénztárcának megfelelőek, de a legtöbb ugyanazokat az alapvető dolgokat kínálja.

A legfontosabb dolog, amit a szoftverben keresni kell, az a kezelőfelület könnyű kezelhetősége. Mivel elég sok időt fogsz ebben a szoftverben tölteni a podcastod rögzítésével és szerkesztésével, meg akarsz győződni arról, hogy ez egy olyan szoftver, amely zökkenőmentesen áramlik számodra.

Példák Podcast szoftverre:

 

Hogyan készítsünk podcastot? – 5. lépés = A podcast epizód feltöltése, népszerűsítése

Tömérdek platform létezik, ahová föltölheted a podcastodat. Ilyen a Podbean. A korlátlan sávszélességet/letöltést biztosító podcast-szolgáltató, például a Podbean kiválasztásával elkerülhető a meglepetésszerű díjfizetés, amikor a podcast nagyszámú letöltést kap. Egy másik szempont a podcast hostinggal kapcsolatban a podcast statisztikák. A podcast-statisztikák adatai segítenek megérteni a hallgatottságot, azt, hogy hogyan és mit csinál a podcast, és betekintést adhatnak abba, hogyan javíthatod a podcastodat.

Podcast feltöltésének folyamata a Podbeannél:

Használhatod az Anchort is. Ez a Spotify full ingyenes szolgáltatása. Annak ellenére, hogy a Podbeannél is elmondható, az Anchornál alapból összekötheted a Spotify-jal a podcastodat. Amit Az Anchorban megadsz, az Spotify-jon is létrejön.

Még több Podcast téma.

Forrás: Podbean.com

Együttműködő partner: https://www.furbify.hu

 


858 Views 0 Ratings Rate it