Hogyan láthatjuk a csillagok tényleges színeit az éjszakai égbolton?

Avatar Gadam | 2020.12.06. 9 Views 0 Likes 0 Ratings

9 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Illusztráció a Hogyan nézzük meg a csillagok tényleges színeit című cikkhez, mert nem, nem mindegyek

Fénykép: AwgJo (Shutterstock)

Amikor a világűrről ábrázolunk, ez általában az általános iskolai természettudományi tankönyv verziója: sötét (általában fekete) ég, fényes, fehér csillagokkal és néhány színes durranással olyan bolygókról, mint a Mars és a Szaturnusz. De a való életben a csillagok is sokféle színben kaphatók – csak nem mindig látunk ilyet teleszkóp vagy egyéb felszerelés nélkül. Jó hír, hogy az egész év közül a tél a legjobb évszak bepillantást enged a csillagok valódi színeibe. Itt van, amit tudni kell.

Várjon – a csillagok különböző színűek?

Gyors pillantás az égre azt az ötletet keltheti, hogy a csillagok mind élénk fehér színűek. Vagy ha az 1990-es években nőtt fel, és a mennyezetén vannak azok a sötétben világító csillag matricák, akkor azt gondolhatja, hogy ezek mind neon zöldessárgák. De nem: vannak színek bőven ott fent. Alapján EarthSky, minél magasabbra másznak a csillagok az égen – a Föld légkörének turbulenciája felett -, annál élénkebbek a csillagok színei.

Hogyan láthatjuk a csillagok színeit

Téli éjszakákon sötét, tiszta égbolt, a viszonylag jó látású embereknek meg kell tudniuk látni a legfényesebb csillagok néhány színét. Ha a feltételek megfelelőek, de még mindig nem lát semmit, A EarthSky javasolja próbálja újra egy távcsővel. De nem csak a sötétben küldünk téged a pusztába, konkrétabb utasítások nélkül: itt néhány tipp a EarthSky-től ez segíthet:

  1. Este az északkeleti égen keressen egy fényes, arany csillagot, az úgynevezettCapella, a kicsi kecske ”, amely az Aurigain csillagkép része. A csillag hajlamos villogni, amikor alacsonyabban van az égen.
  2. Aurigain alatt egy élénkvörös csillagnak kell lennie közvetlenül a láthatár felett. Ez Aldebaran, és a Bika csillagkép része.
  3. Van még Elnath, kék-fehér csillag, amely hivatalosan a Bika része, de jellemzően az Auriga részének is tekinthető.

Ha további segítségre van szüksége, A EarthSky rengeteg táblázattal és csillagászati ​​erőforrással rendelkezik ez segíthet.

[ad_2]
Source link


9 Views 0 Ratings Rate it