Hogyan nézhetjük meg a Geminid Meteor Záporot, amikor ma tetőzik

Avatar Gadam | 2020.12.13. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a 2. vagy 3. pont percenként, amikor a geminid meteorzápor ma este elérkezik

Fénykép: DMstudio Ház (Shutterstock)

Húzza ujját keresztbe, hogy este tiszta ég legyen, mert a 2020 Geminid meteorzápor várhatóan tetőzik. Az év legjobb és leglátványosabb meteorzáporaként ismert Geminidák december 4-én kezdődtek és december 17-én értek véget, de ma este, december 13-án, lesz az csúcspont. Így nézheti meg az év egyik legizgalmasabb csillagászati ​​eseményét.

Hogyan kell nézni a Geminid meteorrajt

A ma esti meteoraktivitás 21 óra körül kezdődik, és a helyi idő szerint hajnali 2 óráig folyamatosan növekszik. A legtöbb meteorzápor óránként körülbelül 100 meteoritot mutat, de ma éjjel akár 150 meteort is láthatunk óránként – átlagosan körülbelül két vagy három meteort percenként – nagyon sötét területeken, az American Meteor Society (AMS) szerint.

Tehát miért várják a Geminidák ilyen jókat ebben az évben? Alapján NASA: „A Geminidák jó néhány meteort produkálnak a legtöbb évben, de még jobbá teszik őket ebben az évben, mivel a zuhany csúcsa egybeesik egy majdnem újholddal, így sötétebb ég lesz, így a holdfény nem zavarhatja a gyengébb meteorokat.”

És van egy bónusz: a geminidák ismertek fényes és intenzív színű hulló csillagok.

A jó hír az, hogy nem lesz szüksége távcsõre vagy a távcső hogy megtekinthesse ezt a meteorzáport. Itt van még néhány tippek a Space.com-tól:

Találjon kényelmes helyet a földön feküdni, távol a fényektől és ideális esetben sötét égbolton. Hozzon magával takarót és öltözzön melegen, ha hideg idő van. Hagyjon 20-30 percet a szemének, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, majd dőljön hátra és élvezze a műsort.

Ha ma este hiányolják őket – vagy egy encore bemutatót akarnak látni -, akkor holnap este is láthatóaknak kell lenniük, szintén helyi idő szerint 9 és 2 óra között.


Source link


10 Views 0 Ratings Rate it