Hogyan válasszak albérletet? (×)

Avatar Gadam | 2024.02.05. 19 Views 0 Likes 0 Ratings

19 Views 0 Ratings Rate it

Az albérletpiac jelentős változáson ment keresztül az elmúlt években. Az energiaárak és az infláció egyaránt hatással voltak a bérleti díjakra, így ma már igencsak mélyebben a zsebbe kell nyúlni, ha albérletben képzeljük el a lakhatást. Nyilvánvaló, hogy a saját otthon sokkal inkább vonzó lehetőség, ám az anyagi helyzet, a hitelkamatok és a megtakarítások hiánya sajnos éppen az ellenkező irányba mozdítják a mérleg nyelvét.

Megéri akár többet is rászánni!

Ha már úgy hozza az élet, egy jó albérlettel kényelmessé és biztonságossá tehetjük az előttünk álló időszakot. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a legolcsóbb megoldást keresik, holott korántsem biztos, hogy ez az elérhető legjobb. Természetesen az árak már csak az anyagi lehetőségek miatt sem elhanyagolhatók, de néha a kiadások átcsoportosításával, néhány plusz tízezerért valóban otthonként élhetjük meg az ideiglenes lakhelyet.

Fontos a korrekt szerződéses háttér!

A Global Best Property Zrt. azt javasolja mindenkinek, hogy kizárólag korrekt szerződéssel érdemes belemenni egy albérleti jogviszonyba. A felek között írt papírok kevésbé alkalmasak arra, hogy probléma esetén jogi útra legyen terelhető a dolog. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a bérbeadói oldalról is a közjegyző előtti szerződéskötést.

Nem mindegy az ingatlan állapota

Az albérletválasztásnál fontos szempont az elhelyezkedés és az ingatlan állapota. Az energiaárak emelkedésével egyidejűleg a hőszigetelt, felújított lakások, házak iránt mutatkozik jelentős kereslet. Míg egy éve még akár háromhavi kauciót is elkértek a tulajdonosok – éppen a kiszámíthatatlan költségek miatt -, addig ma a legtöbben visszatértek a kéthavi kaucióhoz. Azon viszont ne lepődjünk meg, ha a számlákat a tulajdonos saját címére kéri. Ennek köszönhetően ugyanis folyamatosan figyelemmel követheti azok fizetését az albérleti díjjal együtt, és nem fordulhat elő, hogy az albérlők tetemes összeget halmoznak fel valamelyik szolgáltatónál.

Alapvetően érdemes lenne már leszámolni azokkal a tévhitekkel is, amelyek szerint az albérlők csak lelakják az ingatlant és nem fizetnek rendesen. Számos oka lehet annak, hogy valaki az albérletet választja, és nem vág bele egy akár életen át kiszámíthatatlan körülményeket teremtő hitel-jogviszonyba.

Még mindig a nagyvárosokban található a legtöbb kiadó ingatlan

A tapasztalatok még mindig azt mutatják, hogy gyakran a háziállat és a kisgyermek kizáró tényezőnek számít. Sőt, a nagyvárosokon kívül igen nehéz megfelelő színvonalú albérletet találni, tehát hiába a kiadó albérletek nagy száma, azok rendszerint a nagyvárosokban csoportosulnak. Megfontolandó tehát a költözés is, ha egyelőre az albérlet jelenti az opciót.

Az elhelyezkedés és a környék a kényelem és a biztonság szempontjából korántsem elhanyagolható, de az alapterület is döntő szempont sokaknál. Akár gyermek nélkül is rendelkezésre állhat annyi bútor és holmi, amihez legalább kétszobás ingatlan szükséges. Éppen emiatt kevésbé kedveltek a bútorozott albérletek, hiszen ezek kevésbé teszik lehetővé a saját értékek elhelyezését és magunkkal vitelét.

Érdemes időt szánni az ideális albérlet megtalálására, ezen ugyanis az elkövetkező időszak kiegyensúlyozottsága múlhat. A fix időre kötött szerződés egyfajta biztonságot jelent, itt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyi időre tervez. Az 1 év gyorsan elrepül, ezért a takarékosság és a kivárás irányát megcélozva akár 2 éves bérleti szerződést is aláírhatsz. Az ügynökségeknél sokan nagyobb biztonságban érzik magukat, mint akkor, ha csak a piaci kínálatban böknek rá egy-egy ajánlatra.

Együttműködő partnerünk a cikk elkészültében a kiadoszobabudapest.hu


19 Views 0 Ratings Rate it