Hogyan változtatta meg a parancsnok a PC-játékokat

Avatar Gadam | 2020.12.14. 23 Views 0 Likes 0 Ratings

23 Views 0 Ratings Rate it

Grafika a Keen 1 parancsnoktól
id szoftver

1990. december 14-én megjelent az Apogee Software Keen parancsnok: A Vorticons inváziója. Ez volt az első a PC shareware játékok sorozatában, amely folyékony, Mario-szerű platformokat hozott a PC-re. Emellett elindította a legendás fejlesztői azonosító szoftvert. Ezért volt különleges.

Keen: Játékos Console Magic a PC-n

Az első Commander Keen játék, A Vorticonok inváziója, három epizódra oszlik, amelyeket az MS-DOS-os PC-k számára terveztek. Az első epizódban Billy Blaze (más néven Keen parancsnok) szerepében játszik, mint egy gyerek, akinek a Marsra kell utaznia, hogy visszaverje a Vorticons nevű kutyaszerű idegenek invázióját.

Az idegenek lebontották hajódat, és szétszórták annak részeit a bolygón. Az Ön feladata, hogy megszerezze ezeket az alkatrészeket, hogy hazaérhessen.

Egy karakter itt "Keen parancsnok: A Vorticons inváziója" néhány Mario stílusú blokk tetején állva.
Az első szint Keen parancsnok: A Vorticons inváziója.

Az út mentén, Keen parancsnok különleges szakaszok révén meggyőző háttértörténetet épít. A mini-elbeszélő jelenetek olyan elemeket mutatnak be, mint a pogo bot és az idegen nyelv, írásjelekkel. Keen szeszélyes tárgyakat is felvesz, például mackókat és könyveket, amelyeken a „KANT” felirat szerepel. Ez játékos és mulatságos érzést kölcsönöz a játéknak.

Kiadásakor Keen’s igazi eredmény volt a folyékony, Mario stílusú platform játékmenet az IBM PC-n. Kevesen gondolták, hogy ez még lehetséges is, mivel az oldalsó görgetésű platformer játékok akkoriban a legnépszerűbbek voltak az otthoni videojáték-konzolokon.

A PC-vel rendelkező emberek azonban egy ingyenes játék letöltésével ízelítőt kaphattak a konzol stílusú játékból egy BBS-től, köszönet Keen parancsnok. Ez akkor varázslatos volt.

Hogy megértsük miért, tekerjünk vissza és vessünk egy pillantást arra, hogy milyen volt a játék és a számítástechnika az év Keen’s kiadás.

ÖSSZEFÜGGŐ: Emlékszel a BBSes-re? Itt olvashatja el, hogyan látogathat el ma egyet

1990: Mario éve

1990-ben a Nintendo Entertainment System konzol a siker csúcsán volt a simán görgethető platformjátékoknak köszönhetően, mint pl. Super Mario Bros. 3. A gördülékeny gördülés Super Márió testvérek. (1985) volt az a technikai áttörés, amely a lenyűgöző, gyilkos-alkalmazássá tette.

A titka Super Márió testvérek. bizonyos volt, hogy a NES játékpatronjai speciális memóriakezelő chipeket tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a gördülékeny görgetést a képernyőn. Egyéb konzolok tartalmaztak speciális grafikus kezelő és gyorsító hardvereket is, amelyek viszonylag könnyen elkészíthették a simán játszható játékokat.

Az 1980-as évek végén azonban szinte egyetlen IBM PC-kompatibilis sem tartalmazott játékorientált grafikus gyorsító hardvert. Ehelyett a programozók az IBM által létrehozott szabványokkal dolgoztak, többek között CGA, EGA, és VGA, amelyek mindegyikéhez szoftveres trükkökre volt szükség érdekes grafikus effektusok létrehozásához.

Ezen technikai korlátok miatt abban az időben nagyon kevés PC-s játék próbálta megismételni a Mario run-and-jump platformot. Ez az oka annak is, hogy a lassabb tempójú játékok, mint az RPG, a stratégia és a szimulációs címek, akkor domináltak a PC-s játékok piacán.

Carmack EGA áttörése

Különösen egy programozó változtatta meg a PC-játék műfajainak jövőbeli menetét. 1990 közepén John Carmack, aki akkor a Softdisk nevű kiadónál dolgozott, feltalált egy új grafikai technikát az EGA grafikus kártyákhoz,adaptív csempe frissítés. ” Az EGA-szabvány furcsaságait használta a Mario játékokkal egyenértékű, sima, pixel alatti görgetés előállításához.

Nem sokkal ezután Carmack és Softdisk kollégája, Tom Hall létrehoztak egy gördülő demót, amely megismételte a Super Mario Bros. 3. Úgy hívták Veszélyes Dave a szerzői jogok megsértésében, mivel egy másik Softdisk-alkalmazott, John Romero által létrehozott karakteren alapult.

Amikor Romero másnap munkába állt, elrobbantotta. Rájött, hogy a trió független sikerének jövőjét – távol a Softdisk-től – a kezében tartja.

Nem sokkal ezután a „Ideas from the Deep” néven dolgozó három fejlesztő titokban elkészítette a Super Mario Bros. 3 demó, miközben még mindig a Softdisknél alkalmazott. Az EGA grafikát és a Carmack új görgetőmotorját használták. Végül egy barátján keresztül eljuttatták a Nintendóhoz, és bár a cég lenyűgözte, továbbadta a projektet.

Belép, Keen parancsnok

Körülbelül akkor Scott Miller, az Apogee Software shareware kiadó elnöke felvette a kapcsolatot Romeróval, hogy meg akarjon-e jönni dolgozni nála. Ezután Romero elküldte Millernek a játék ötletét Hallról, amely egy fiúról szól, aki a háztartási alkatrészektől összekakasztott űrhajóval megmenti a galaxist. Ez lett Keen parancsnok.

1990 őszén Carmack, Romero és Hall gyorsan felkorbácsolták az elsőt Keen parancsnok játszma, meccs, A Vorticonok inváziója. Romero szerint Carmack kezelte a motor és a játék programozását, Hall pedig a játékot és a grafikát.

Romero kódolta a szintszerkesztőt, elvégezte a szintterv felét és más gyártási munkákat végzett. Adrian Carmack (nincs kapcsolata John-nal) később csatlakozott, és a játék elküldése előtt készített néhány grafikát.

Űrhajó cím alatt "Keen parancsnok: A Vorticons első epizódjának inváziója: Marson a Marson."
A cím képernyője Keen parancsnok.

Apogee epizodikus shareware modellje akkoriban vonzó volt. A. Laza hálózatát használta telefonos faliújság rendszerek (BBSes) hogy ingyenesen terjessze a játékok első epizódját. A játékosok letöltötték a játékot, és ha tetszett nekik, elküldhettek egy csekket az Apogee-nak, hogy további epizódokat vásároljanak.

A shareware szépsége, hogy végső soron végigvitte a meggyökeresedett PC-s játékkiadói iparágat. Ez utóbbihoz csatlakozásra volt szükség a kiskereskedelmi üzletekhez, és nagy beruházásokra volt szükség a lemezek, nyomtatódobozok és kézikönyvek sokszorosításához.

A shareware-modell lehetővé tette az Apogee számára, hogy kísérletezzen alternatív műfajok (például konzol-stílusú akcióplatformok) közzétételével is, amelyeket a mainstream PC-s játékkiadók elkerülhetnek.

„A Keen shareware készítése kritikus volt a siker szempontjából” – emlékezett vissza Romero. „Mindenki számára könnyen hozzáférhető volt, és legális volt átadni. Az emberek csak adhattak egy példányt a barátaiknak, hogy valami igazán szórakoztatót mutassanak nekik, és ez rendben volt. „

Apogee megjelent Keen parancsnok: A Vorticons inváziója 1990. december 14-én, az első epizód, a „Marooned on Mars” elérhetővé tételével a BBSes-en. A másik két rész megszerzéséhez az ügyfelek egyenként 15 dollárt vagy 30 dollárt fizettek a teljes trilógiáért

Miller szerint a válasz elsöprő. A tipikus Apogee shareware játékok csak néhány ezer példányban keltek el, de Keen parancsnok néhány hónap alatt 30.000, az elkövetkező években pedig csaknem 60.000-et értékesített.

Keen’s Örökség

Csodálatos sikere Keen parancsnok új jövőt rajzolt ki mind Carmacks, Romero és Hall számára.

„A játék első hónapja olyan jól sikerült, hogy mind a négyen kiléphettünk a Softdisk-ről, és hivatalosan elindíthattuk az id Software-t 1991. február 1-jén” – mondta Romero. – És a Keen eladásai egyre csak nőttek. 1991 végére a Keen öt eladást ért el [times that of] az első hónap.

Egy menü itt "Keen parancsnok" egy régi PC-monitoron.
A Keen parancsnok cím képernyő EGA monitoron. Benj Edwards

Az id Software további technikailag úttörő játékokat hozna létre, például Wolfenstein 3D, Végzet, és Remeg. De előtte a kvartett több más munkán is dolgozott Keen parancsnok shareware játékok, amelyek mindegyike önálló sikert aratott.

Az évek során többször is megpróbálták újraindítani a Keen parancsnok sorozat, beleértve a 2001-es Game Boy színes verzió és a rosszul fogadott 2019 mobil újraindítás ezt végül törölték. Egyik sem ragadta meg az eredeti varázslatát, vagy a zeitgeistben elfoglalt helyet.

Hogyan kell játszani Keen parancsnok egy Modern PC-n

Ha klasszikust szeretnél játszani Keen parancsnok Ma, A Vorticonok inváziója emuláció alatt fut egy csomagban Steam-en érhető el 4,99 dollárért. Ez magában foglalja a folytatást is, Parancsnok élvezettel a Goodbye Galaxy-ban! Ez a klasszikus játék hivatalosan támogatott módja Keen parancsnok Windows 10 (vagy bármely más újabb verzió).

Ha véletlenül van egy régi MS-DOS PC a szekrényben, akkor húzza ki, és játsszon Keen parancsnok ahogy eredetileg szánták. Még mindig ugyanolyan gördülékenyen gördül, mint 1990-ben.

Boldog születésnapot, Keen parancsnok!
Source link


23 Views 0 Ratings Rate it