Hogyan vásárolhat laptopot Linuxhoz

Avatar Gadam | 2020.12.20. 47 Views 0 Likes 0 Ratings

47 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

A ThinkPad X1 Carbon Gen 8 (14
Lenovo

Ha új laptopot vásárol Linux rendszerre, akkor nem csak a kedvelt Windows laptopot kell megvásárolnia, és remélnie kell a legjobbat – meg kell terveznie a vásárlást, hogy megbizonyosodjon róla, hogy jól működik a Linux alatt. Szerencsére a Linux hardver kompatibilitása jobb, mint valaha.

A legtöbb asztali Linux disztribúció olyan számítógépekre van telepítve, amelyeket soha nem a Linux szem előtt tartásával készítettek. Lehet, hogy a hardver nem működik tökéletesen Linux alatt – és ha nem, akkor a gyártót nem fogja érdekelni. Néhány most végzett kutatás később fejfájást takaríthat meg Önnek.

Linuxos laptopok

A Dell XPS 13 Developer Edition laptopja
Dell

Valójában meg lehet vásárolni egy laptopot, amelyre előre telepítve van a Linux. Ez jó lehetőség, ha komolyan gondolja a Linuxot, és csak azt szeretné, ha működne a hardver. Nem csak az a tény, hogy a Linux előtelepítve van – ezt néhány perc alatt maga is megteheti -, hanem a Linux megfelelő támogatása is. A Linux telepítésével a gyártó azt állítja, hogy elvégezték a munkát annak érdekében, hogy a hardver megfelelően működjön és Linux-illesztőprogramjaik legyenek. Támogatóik komolyan veszik Önt, ha problémája van a Linux futtatása közben. Nem csak vállat vonnak, és azt mondják, hogy csak a Windows-ot támogatják.

Íme néhány Linux laptop, amelyeket most vásárolhat:

  • Dell XPS 13 Ultrabook Developer Edition: Ez a laptop a Dell jól áttekintett XPS 13 ultrabook-ján alapul, amely az egyik legjobb Windows laptop, amelyet jelenleg megvásárolhat. A Developer Edition az Ubuntu Linuxszal érkezik a Windows helyett. Ez a Dell „Project Sputnik” terméke, amelynek célja egy Linux laptop létrehozása a fejlesztők számára. Megbízható márka, és örültünk XPS 13 laptopjainknak itt, a How-To Geeknél.
  • Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 Linux rendszerrel: A Lenovo a Thinkpad X1 Carbon laptop egy verzióját kínálja, amely előre telepítve van az Ubuntu vagy a Fedora Linux rendszerrel. Ennek a laptopnak a Windows verzióját jól felülvizsgálták, a bírálók dicséretet tettek könnyű konstrukciójának, gyönyörű kijelzőjének és remek billentyűzetének. Ez egy stabil üzleti laptop, sok testreszabási lehetőséggel.
  • System76 laptopok: A System76 laptop, asztali és szerver hardverekre szakosodott, előre telepített Ubuntu-val. A vállalat ennyit tesz – a System76 laptopjainak még a „Super key” -n is van egy Ubuntu logó a legtöbb laptopon található Windows logó helyett. A System76 különféle laptopokat árusít, egy 14 „-es” UltraThin „-től egy 17-es szörnyetegig, amelyet egy erőteljes Windows-os játék-laptop Linux-megfelelőjeként terveztek.
  • Purism Librem laptopok: A Purism laptopokat és más, szabad szoftverekre és magánéletre összpontosító számítógépeket árul. A Purism szerint laptopjait „chipről-chipre, soronként tervezték, hogy tiszteletben tartsák a magánélet, a biztonság és a szabadság jogait”. Ha olyan laptop gyártót keres, amely intenzíven foglalkozik ezekkel az értékekkel, érdemes megnéznie a Purism-et.

Ne feledje, hogy a legtöbb ilyen laptopot magunk sem vettük kézbe – bár boldogan használtuk a Dell XPS 13 Ultrabookokat -, így egyiket sem feltétlenül tudjuk ajánlani. A saját döntése érdekében meg kell keresnie ezen eszközök legújabb verzióinak áttekintését.

A Chromebook opció

Linux telepítve egy Chromebookra
Chris Hoffman

A Chromebookok olcsó Linux laptopokat is készíthetnek. Chrome OS alapvetően csak egy módosított asztali Linux, más felülettel, ezért a Chromebook hardvere támogatja az asztali Linuxot. tudsz telepítsen egy hagyományos asztali Linux rendszert egymás mellé a Chrome OS-szel és pontosan ugyanazokat a hardver illesztőprogramokat használja, mint amilyeneket a Chromebookhoz kapott, így a hardvernek tökéletesen kell működnie.

Frissítés: A Linux-alkalmazások futtatásához nem kell külön Linux környezetet telepítenie egy Chromebookra. A motorháztető alatt a Chromebookok már futtatnak egy Linux kernelt. 2018-tól a modern Chromebookok most beépített Linux alkalmazás-támogatással rendelkeznek a fejlesztők számára.

A Chromebook Linux PC-ként való használatának hátránya, hogy a Chromebookokat nem igazán erre tervezték. Kis mennyiségű tárhellyel rendelkeznek, és úgy tervezték őket, hogy könnyű rendszerek legyenek az interneten. Nem ideálisak, ha több virtuális gépet akar futtatni kód fordítása közben. Ezek azonban lényegesen olcsóbbak, mint a dedikált Linux laptopok. Ha csak egy olcsó kis készüléket akar az Ubuntu futtatásához, akkor a Chromebook működhet az Ön számára.

Kitértünk a amire gondolnia kell, amikor Chromebookot vásárol Linux rendszerhez. Különösen vigyázzon az ARM és az Intel-alapú Chromebookok közötti különbség.

ÖSSZEFÜGGŐ: A Linux-alkalmazások beállítása és használata Chromebookokon

Nem Linuxos laptopok

Érdemes olyan laptopot is vásárolnia, amely nem Linux és telepítse rá a Linuxot. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a Windows telepítve maradjon, és a Linux kettős rendszerindítással rendelkezzen.

Több hardver jobban kompatibilis a Linux-szal, mint valaha, de akkor is érdemes idő előtt elvégezni egy kis kutatást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy semmilyen problémába nem ütközik.

Például az Ubuntunak van egy „Ubuntu Certified” hardver adatbázis. A tanúsítási folyamat lehetővé teszi a hardvergyártók számára, hogy laptopjaikat, asztali számítógépeiket és szervereiket Ubuntu-kompatibilisnek minősítsék. Vegyen egy tanúsított laptopot, és az Ubuntu – sőt valószínűleg más népszerű Linux disztribúciók – telepítésekor simán kell haladnia.

Ha figyel egy laptopra, és nem érhető el Linux alatt, vagy nincs tanúsítva, hogy kompatibilis, érdemes Google-keresést végeznie a laptop és a „Linux” vagy „Ubuntu” nevére. Nézze meg, mit szólnak a többi Linux-felhasználó az adott hardveren szerzett Linux-tapasztalataikhoz. Ügyeljen arra, hogy a megfelelő verziót keresse – vigyázzon olyan információkra, amelyek a laptop modelljének tavalyi verziójára vonatkoznak, mivel a részletek elavultak lehetnek, és a legújabb, modern hardverrel rendelkező laptopot nem támogatják annyira. Linux.

Laptop vásárlása Linux alatt könnyebb, mint valaha. Megvásárolhat olyan friss laptopokat, amelyek Linuxot kaptak, olyan nagy gyártóktól, mint a Dell, vagy vásárolhat sok Windows laptopot, és minden rendben működik. A Chromebookok új opcióval bővítették az alacsony költségű, könnyű, teljesen Linux-kompatibilis rendszereket is – de még mindig érdemes kutatnia, mielőtt új laptopot választana.[ad_2]
Source link


47 Views 0 Ratings Rate it