Honnan tudja, hogy valaki megkapta-e a COVID oltást?

Avatar Gadam | 2020.12.10. 23 Views 0 Likes 0 Ratings

23 Views 0 Ratings Rate it

Szinte minden, a járványról szóló sci-fi filmben található valami csecsebecsék, amelyek megkülönböztetik az immunitást a potenciálisan fertőzöttektől. 2011-ben Fertőzésaz oltott befogadott vonalkódos karszalagok; a készülő Michael Bay által készített film rendkívül kiváltó előzetese Énekesmadár (egy film, amely azt kérdezi, hogy „mi van, ha a COVID de rosszabb? ”), KJ Apa karaktere sárga karszalagot villant, hogy megmutassa, nem fenyeget.

A való élet nem sci-fi film, de Dr. Anthony Fauci a film megmentésében reményt adott számunkra a múlt hónapban amikor kijelentette:a lovasság útban van” nyomában ígéretes hír az oltások fejlesztéseiről. Valójában az első vakcinadózisok beadható már ta hónapja.

Ez továbbra is a hosszú idő mielőtt abbahagyhatnánk a maszkok viselését és a társadalmi távolságtartást, még akkor is, ha a vakcina széles körben elérhető és hatékonynak tekinthető. Nem valószínű, hogy a lövés disztópikus karkötővel érkezik, mint a filmekben, de ezek a mozdulatok igen olyan kérdéseket vet fel, amelyek hamarosan valós problémává válnak. Hogyan és mikor folytatódik-e a közélet, ha rendelkezésre állnak az oltások? És hogyan lehet felhasználni a nyilvános nyomást – sőt, a divatos kérkedést is – ahhoz, hogy elegendő ember vegyen rá?

„Továbbra is eróziókat tapasztalunk az emberek vakcinázási hajlandóságában” – mondta Scott Ratzan, a CUNY Közegészségügyi Iskola közösségi egészség- és társadalomtudományi előadója és az egészségügyi kommunikáció szakértője. „Világossági szempontból rossz állapotban vagyunk.”

Lehet, hogy a szomszédaid figyelik

Szakértők egyetértenek abban, hogy a kormány nagy valószínűséggel nem utasítja a civileket COVID oltásra. Tehát hogyan szerezzünk elegendő embert a pandémia funkcionális befejezéséhez?

A lakosság legalább 70 százalékának valószínűleg szüksége lesz az oltásra, mire elérjük az állomány immunitása, az a pont, amikor a személyek közötti terjedés valószínűtlenné válik, mondta Ratzan. Egy an Októberi tanulmány ő vezette, az emberek 71,5 százaléka világszerte arról számolt be, hogy „valamennyire valószínű” biztonságos és hatékony oltást kap, valamint 75 százaléka nak,-nek Amerikaiak; egyes országokban, például Oroszországban, a pozitive válasz aránya mindössze 54 százalék volt. Ezek a számok aggasztóak, mondta.

Oa legjobb ötletek a probléma orvoslására az egyik legegyszerűbb tételből származhat: a „Szavaztam” matricáról. Tanulmányok azt mutatják, hogy olyan társadalmi nyomás alkalmazása, amely rávilágít arra, hogy szomszédai hogyan vesznek részt olyan dolgokban, mint a szavazás, a véradás pedig növelheti az általános részvételt – mondta Christopher Larimer, az Észak-Iowai Egyetem politológus professzora és a választók részvételének szakértője.

Az évek során számos tanulmányon dolgozott, bizonyítva, hogy az emberek saját szavazási előzményeikről szóló információk elküldése növelte a szavazásban való részvételt. Más szóval, az emberek nagyobb valószínűséggel vesznek részt, ha úgy gondolják, hogy figyelnek rájuk.

„Az emberek általában szeretik szavazóknak tekinteni magukat, mert te jó polgárnak tartod magad, figyelni a politikára és figyelni a politikára ”- mondta.

Ugyanez a társadalmi nyomás oltásokra lehetne alkalmazni – mondta. A „figyelés” gondolata természetesen megőrjíti azokat, akik már belélegzik az oltási összeesküvéseket, de Larimer szerint ez nem jelenti a Nagy Testvér típusú megfigyelést. Inkább a közegészségügyi kampányok nyilvánosságra hozhatják, hogy egy adott környéken vagy városban hány embert oltottak be a jó állampolgárság ösztönzésére.

„Ennek része az elvárás, amit mások csinálnak” – mondta. „Ha az emberek így tekintenek rá, ha van rá mód, hogy megmutassák, hogy kaptál oltást, és mások is kapják, akkor az növelheti az emberek esélyét az oltás megszerzésére.”

Természetesen ez arra a meggyőződésre támaszkodik, hogy az oltás valóban társadalmi norma, amely mindenkinek jó, ami a ellentmondásos kijelentés épp most. De a normális tevékenységekhez való visszatérés önző vágyai valóban megmenthetnek minket.

A piac meg fogja követelni

Az oltásokkal szembeni ellenállás összeomolhat valami ellen, amelyet sok oltásellenes ember leginkább szeretne: arra a képességre, hogy visszatérjen a pattogatott kukorica lapátolásához a szájában egy moziban, vagy sikoltozzon csapatának egy sporteseményen.

Az amerikai kormány valószínűleg fegyveres erőket, védelmi tisztviselőket, és más kulcsfontosságú alkalmazottaknak, hogy oltást kapjanak – mondta Arthur Caplan, a NYU Langone Health orvosi etikai osztályának alapító vezetője. De mindenki más a sajátja.

„Végül a magánszektor gyorsabban írja elő az oltásokat, mint a kormány” – mondta. Az anti-vaxx érvelés ilyenkor megfordul, azt mondta: az oltás újabb ajtókat nyit meg. Az utazási társaságok és a turisztikai célpontok különösen gyorsan át fognak lépni az oltási követelményeken és nyilvánosságra hozatal oltási arányok.

„Ha beoltja, akkor a szokásos érv az, hogy elveszi a választás szabadságát” – mondta. „Ha a pestis közepén oltanak, akkor nagyobb szabadságot kap, mert több helyre is eljuthat.”

Egyedül a szarvaság ösztönözheti az oltást: a randevúalkalmazások akár el is kezdhetik kérni annak igazolását, hogy még mielőtt megtehette volna lődd le a lövésedet mondta.

Maguknak a vállalkozásoknak fel kell lépniük, és meg kell követelniük az alkalmazottaktól az oltást, mielőtt visszatérnének a munkahelyre – mondta Ratzan. A színház példáját hozta fel New York-ban, egy olyan iparágban, amely több mint 90 000 embert foglalkoztat. Univerzális oltásellenőrzés hiányában a színházipar összefoghat, és kialakíthatja a saját tanúsítási folyamatát az előadók és a közönség számára.

„Mindenki érdeke, hogy ezt visszanyissák” – mondta.

Lehet, hogy van erre alkalmazás

Valamikor az oltás után az emberek alig várják, hogy megsemmisítsék a maszkokat, és megpróbálják folytatni a „normális” élet valamilyen változatát, bármi is néz ki ez. Bár nem kapunk karszalagot vagy kitűzőt, mint a filmekben, valószínűleg egy könnyebb disztópia lesz olyan alkalmazások formájában, amelyek segítségével megmutathatja, hogy oltottak-e – mondta Caplan. Az alkalmazások államonként lehetnek, hasonlóan az Apple és a Google által kifejlesztett koronavírus-nyomkövető és riasztó alkalmazásokhoz, valamint use Most 18 államban, beleértve New Yorkot és Kaliforniát.

De még ebben az esetben is lehet, hogy a magánszektor hatékonyabban jár el. Légi közlekedéshez két alkalmazás készül, amelyek ellenőriznék az oltás állapotát. Called CommonPass és IATA Travel Pass, az alkalmazások lenne, a Washington Post szerint, úgy járj, mint a továbbfejlesztett digitális beszállókártyák, amelyek tartalmazzák az egészségügyi adataidat, az oltások dokumentációját, és utazási tervek. Néhány légitársaság elkezdi használni a CommonPass-t ebben a hónapban annak ellenőrzésére, hogy bizonyos útvonalakon az utasok már beszállás előtt elvégezték-e a COVID-teszteket – írja a Post. Az oltásbizonyítványt a pont még meghatározatlan.

Még akkor is, ha megpróbálsz a földön maradni, és visszatérsz a 10 000 ember által körülvett sörért fizetendő 18 dollár öröméhez, előfordulhat, hogy villantanod kell egy alkalmazást: Events Behemoth A Ticketmaster fontolgatja az alkalmazás használatát az oltás és a tesztelés eredményeinek igazolására Hirdetőtábla. (Jegymester később tisztázott hogy nincs hatalma kötelező oltási politikákat meghatározni az ország egész területén található helyszínein, és hogy alkalmazásának használata csak az egyik módja annak, hogy fontolja meg a jövőbeli események biztonságának növelését).

Ha az alkalmazások segítenek az események és más összejövetelek visszatérésében, ez fokozhatja a kirekesztettségtől való félelmet, amely további oltásokhoz vezet – mondta Caplan. A tömeges oltások után nem sokkal az emberek önálló szegregációba kezdenek; a buborékok kitágulnak, és más barátok is megjelennek benne, akiket beoltottak – mondta.

Még az a fajta láthatóság és követés is, ami egy alkalmazást nyújt, döntő lehet a vakcinával szembeni rezisztencia leküzdésében.

Füstös medve az oltásokhoz?

Az oltások sok terjesztése állami szinten történik. De a részvétel növelése érdekében szövetségi közvélemény-kampányt vagy új kabalát lehet hívni – mondta Ratzan. Két népszerű, hosszú ideje működő és sikeres példát hoz fel: Smokey Medve és a „Kattintson rá vagy jegyre ” pro-biztonsági öv kampány.

– Nem hagyhatja csak az államokra – mondta. – Smokey Bear 75 éves, és az [still] egy ikon, amelyet az emberek ismernek.

Eddig még senki sem lépett előre, hogy javaslatot tegyen Andy az Antitestre, de Ratzan azt mondta, reméli, hogy ez hamarosan bekövetkezik. Még akkor is, ha ez nem egy kormány által kiadott sci-fi vonalkód, valami hasonló Livestrong karkötő népszerűvé válhat, mint divatos immun-dicsekvés. Afganisztánban például egy hagyományos varázskarkötő, az úgynevezett Immunitás varázsa a történelmileg alacsony oltások és a magas csecsemőhalandóság ellensúlyozására használták.

„Viccelődtem, hogy az egészségre szükségünk van a Beanie Baby-re, amit az emberek szeretnének [to] azt mutatják, hogy megvédték magukat és családjukat ”- mondta Ratzan. „Ha képesek vagyunk elindítani egy mozgást, az valóban pozitív lenne. Okos emberekre van szükségünk, akik hajlandóak erre egy nagyon polarizált társadalomban, hogy továbblépjünk. ”


Source link


23 Views 0 Ratings Rate it