Mesteri íj készítés házilag

Avatar Gadam | 2022.12.03. 335 Views 0 Likes 5 On 1 Rating

335 Views 5 On 1 Rating Rate it

ij készítés házilag

Az íj készítés házilag igényel némi barkácstudást, de az alábbi útmutató mindenben segít, ami ahhoz kell, hogy minél könnyebben boldogulj a feladattal. Ha a leírások mellett a képekre kattintasz, láthatod az adott folyamat képes bemutatóját.

Íj készítése házilag. A folyamat. (WikiHow).

Visszahajló íj készítés házilag 1. lépés: Az íj előkészítése

Vásárolj vagy készíts egy fából készült vesszőt. Ez a kiindulópont, amiből majd az íjadat formázni fogod. Olyan hosszúságúnak kell lennie, amilyen hosszúra szeretnéd majd elkészíteni az íjat, és olyan fából kell készülnie, amely erős, rugalmas és formálható.

Szedd össze a szükséges szerszámokat.

Ezek az alábbiak lesznek:

  • Fejsze
  • Csavarkulcs
  • Egy íjformázó keret.
  • Csiszolóbot
  • Egy nagy reszelő
  • 1 hőlégfúvó
  • Néhány csavarkapocs
  • És Egy vonókés, ami sokkal könnyebbé teszi a folyamatot, mintha csak egy kést és egy nagy, kerek tárgyat használnál.

Rajzold meg a vázlatot.

Az íj végtagjainak és nyílvesszőinek körvonalát készítsd el egy tollal. Egyik kezedben állítsd fel a vesszőt, a másikkal pedig lendítsd meg a bárdot. A vesszőt a lehető legegyenletesebbé tedd oldalán. A sajátosságokat (lapos végtagok, széles vagy keskeny végtagok) magad döntheted el. Jelöld ki azt is, hogy hol legyen az íj a fogantyúja. Kép.

Teszteld a dongát. Győződj meg róla, hogy hajlik-e, ha az alsó hegyét a lábujjadhoz szorítod, a felső hegyét egyik kezeddel tartod, és a hátulját (a lövés közben tőled elforduló oldalt) magadhoz húzod. Ne teszteld túl sokszor, mert az károsíthatja az íjvesszőt. Kép.

Alakítsd ki a végtagokat. Miután körvonalaztad az íjat, formázd meg a végtagokat. Helyezd a vessződ nyélrészét a szorítóba, és húzd meg. Ügyelj arra, hogy a hátsó része felfelé nézz. Fogd a vonókést, és hosszú vonásokkal húzd végig a vessző mentén. Ezt addig csináld, amíg a vessződ el nem éri azt a vastagságot, amit az íjadnak szeretnél majd adni.
Ha szükséges, csiszold le a donga esetleges durva éleit.
Ha túl vékonyra készíted az íjadat, akkor könnyedén eltörhet. Kép.

Visszahajó íj készítés házilag 2. lépés: Az íj megformázása

Helyezd a vesszőt az íjformázó keretbe. Attól függően, hogy milyen ívet szeretnél az íjban, a keret különböző szegmenseibe kell áthelyezni az íjat. A visszakunkorodó esetében minden végtaghoz egy ívre van szükség a nyéltől távolodva és egy ívre a nyél felé.
Használd a csavarkapcsokat a vessző kerethez rögzítéséhez. Ha gondjaid adódnak a belehelyezéssel, melegítsd fel a dongát a hőlégfúvó segítségével, majd rögzítse azt a szakaszt a kerethez. Kép.

Készíts pontos méréseket. Mindkét végtagot a lehető legközelebb kell hajlítani. Ennek biztosítása érdekében győződj meg arról, hogy a vesszőt a nyél két végétől egyenlő távolságra hajlítod meg. Kép.

Adj időt a megszilárdulásra. Próbálj meg minden egyes szakaszt legalább néhány órán át, ideális esetben egész éjszakán át a keretben rögzítve hagyni. Kép. Ez időt ad a fának, hogy az új pozícióban megszilárduljon, és hosszabb élettartamú és hatékonyabb íjat eredményez.

Visszahajló íj készítés házilag 3. lépés: Az íj felhúzása

Vágj bevágásokat a zsinórhoz. Az íjvégtagok tetejére és aljára tegyél rovátkákat. Ezek tartják az íjhúrt a helyén. A legjobb, ha ezt egy hosszú, hengeres reszelővel végzed, de késsel és egy lapos, keskeny reszelővel is megoldható.
Vágj bevágásokat az íj belső oldalára, hogy megóvd a külső fa épségét. Kép. 

Az íj vonóját a tőhajtás adja. Miután az íjnak olyan formát készítettél, amilyet szerettél volna, helyezd rá egy hajtóhúrra. A  hajtóhúrnak körülbelül kétszer olyan hosszúnak kell lennie, mint a tervezett íj húrja. A húr mindkét végére köss egy-egy hurkot, és rögzítsd a végtagok bevágásaihoz. Használhatsz ejtőernyő zsinórt, az jól működik. Kép.

Helyezd az íjat egy faragópálcára. Húzd a vonóhúrt a bot tetejéhez közelebb eső egyik bevágáshoz. Lassan és fokozatosan húzd tovább az íjat, figyelve, hogy az íj hogyan hajlik. Kép.
A tőhajtás folyamat hosszú ideig tart, és nagyon fokozatosan történik.

Ha zaj hallatszik az íjból, állj meg, és a nagy reszelővel formázd még egy kicsit a végtagokat.
A tőhajtás folyamat hónapokig is eltarthat, és lassan végezve lehetővé teszi, hogy az íj húzóerejét megfelelő hosszúságúra növeljed.
Ha a tőhajtás folyamat megkezdődött, a nagy reszelővel kisimíthatod az íj elejét.

Húzd fel az íjat. Amint az íj elérte az elfogadható húzóerőt, vedd le az íjat a cséplőbotról, és fűzd ki a cséplőzsinórt. Csatlakoztasd az íjhúrt. Hurkold mindkét végét a bevágások köré. A nejlon nagyon népszerű íjhúr megoldás. Kép.
Az íj a tillerelés, tőhajtás során is felhúzható és tüzelhető, bár nem biztos, hogy teljes erővel, és a tüzelés akadályozhatja a tillerelés sikerét.

Fejezd be az íjat a végső simításokkal. Miután befejezted a csiszolási folyamatot, az íjra művészi alkotást, bőrt vagy védőbevonatot rakosgathatsz.

Íj és nyíl készítés házilag. Videós bemutató.

Ha úgy még egyszerűbb és van kedved hozzá, nézd meg ezt a videót. Ez is körvonalazza, miként tudsz ügyesen mesteri íjat készíteni házilag.

Forrás és segítség itt: 3 Ways to Make a Recurve Bow – wikiHow


335 Views 5 On 1 Rating Rate it