Jogos a retro videojáték-ROM-ok letöltése?

Avatar Gadam | 2020.12.27. 38 Views 0 Likes 0 Ratings

38 Views 0 Ratings Rate it

Nincs semmi olyan, mintha újraélnéd a gyerekkorodat kedvenc retro játékai, de az emulátorok és a ROM-ok legálisak? Az internet sok választ fog adni, de egy ügyvéddel beszélgettünk, hogy még határozottabb választ kapjunk.

Az emulátorok letöltése és használata törvényes, azonban a szerzői joggal védett ROM-ok online megosztása törvénytelen. Nincs jogi precedens a ROM-ok másolására és letöltésére a saját tulajdonában lévő játékokhoz, bár érv lehetne a tisztességes használat mellett.

Hogy megtudjuk, megkérdeztük Derek E. Bambauer, aki internetes jogot és szellemi tulajdont oktat az Arizonai Egyetem Jogi Főiskoláján. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy valóban nem létezik végleges válasz, mivel ezeket az érveket a bíróságon még tesztelni kell. De legalább megdönthetünk néhány mítoszt, ami ott kint lebeg. A következőket kell tudni az emulátorok és a ROM-ok törvényességéről az Egyesült Államokban.

Az emulátorok szinte biztosan legálisak

Kezdjük a könnyű dolgokkal. Annak ellenére, hogy esetleg hallotta, nincs sok kérdés arról, hogy maguk az emulátorok legálisak-e. Az emulátor csak egy szoftver, amelyet arra szántak versenyez játékrendszer – de a legtöbb nem tartalmaz saját kódot. (Természetesen vannak kivételek, például a BIOS-fájlok, amelyekre bizonyos emulátorok játékhoz szükségesek.)

De az emulátorok nem használhatók játékfájlok – vagy ROM-ok – nélkül, és a ROM-ok szinte mindig egy videojáték engedély nélküli másolata, amelyet szerzői jog véd. Az Egyesült Államokban a szerzői jog 75 évig védi a műveket, vagyis egyetlen nagy konzolcím sem lesz nyilvános évtizedekig.

De még ROM-ok is léteznek egy kissé szürke területen, állítja Bambauer.

A ROM esetleges kivétele: méltányos használat

Először: a nem saját játékának egy példányának letöltése nem törvényes. Ez nem különbözik attól, hogy letöltenek egy olyan filmet vagy tévéműsort, amely nem Öné. „Tegyük fel, hogy van egy régi Super Nintendóm, és imádom a Super Mario World-et, ezért letöltöm a ROM-ot és lejátszom” – mondta Bambauer. – Ez a szerzői jogok megsértését jelenti.

Ez elég egyértelmű, nem? És többé-kevésbé igazodik a nyelv a ROM-okkal kapcsolatban a Nintendo webhelyén, ahol a vállalat azt állítja, hogy bármely ROM letöltése, függetlenül attól, hogy Ön a játék tulajdonosa-e vagy sem, illegális.

De van-e jogi védelem? Esetleg, ha már rendelkezik egy Super Mario World patronnal. Aztán Bambauer szerint a tisztességes használat hatálya alá tartozhat.

„A tisztességes használat fuzzy szabvány, nem szabály” – magyarázta Bambauer. Szerinte el tudna képzelni néhány lehetséges védhető forgatókönyvet. „Ha nekem van egy példányom a Super Mario World-től, akkor bármikor eljátszhatom – jegyzi meg -, de amit nagyon szeretnék csinálni, az az, hogy a telefonomon vagy a laptopomon játszom.” Ebben az esetben a ROM letöltése jogilag védhető lehet.

„Senki másnak nem adod a játékot, csak egy játékot játszol, amely már a telefonodon van” – mondta Bambauer. – Az az érv lenne, hogy itt nincs piaci kár; hogy nem helyettesíti a vásárlást. ”

Ez nem fekete-fehér; csak egy lehetséges jogi érv. És Bambauer gyorsan beismeri, hogy nem tökéletes.

„Ez korántsem egy becsapott érv” – mondta Bambauer. „De korántsem buta.” Végül is a Nintendo azzal érvelhet, hogy azzal, hogy utánozza a játékot a telefonján, ahelyett, hogy megvenné a játék hivatalos portját, pénzt veszítenek.

De bár a játékokra nincs külön precedens, más piacokon van. „A zeneiparban mindenki elfogadja, hogy az űrváltás törvényes” – jegyzi meg Bambauer. Láthatja, hogy ez hol bonyolódik.

Mi van, ha kibontja a saját ROM-okat?

Gyakori érv az interneten, hogy a ROM kibontása a tulajdonában lévő patronból teljesen legális, de a ROM-ok letöltése az internetről bűncselekmény. Olyan eszközök, mint a 60 dollár Retrode hagyja, hogy bárki kivonjon egy Super Nintendo vagy Sega Genesis játékot USB-n keresztül, és a letöltésekkel kapcsolatos törvényességét kulcsfontosságú eladási pontként tüntesse fel. Végül is a tulajdonában lévő CD-fájlok iTunes vagy más szoftverekkel történő másolása széles körben legálisnak tekinthető, legalábbis az Egyesült Államokban.

Tehát a saját tulajdonában lévő ROM másolása eltér a letöltéstől? Valószínűleg nem, mondja Bambauer: „Mindkét esetben további példányt hoz létre az, amit csinál.”

Most Bambauer el tudta képzelni, hogyan állít fel egy érvet arról, hogy miben különbözik az egyik a másiktól, és elismeri, hogy az optika más. De szerinte a két helyzet nem különböztethető meg egymástól legálisan.

„Úgy gondolom, ha az érv szólna, ha képzett mérnök lennék, akkor ezt kivonhatnám, és rendelkezhetnék egy példánnyal” – mondta Bambauer. „Ha egy pillanatra feltételezzük, hogy ha ezt tenném, az tisztességes használatnak minősülne, akkor nem lehet más.”

A ROM-ok megosztása egyértelműen törvénytelen

szekér-doboz-nes-játékok

Ez a méltányos használatra vonatkozó érv potenciálisan nagyon széles körű, de vannak korlátai. „A baj akkor következik be, amikor már nem csak nekem van másolatom, másoknak is másolatot adok” – mondta Bambauer.

Fontolja meg a szórakoztatóipart. A RIAA és az MPAA több szerencsét talált a zenét megosztó webhelyek és emberek után, mint a letöltők. A ROM-ok esetében nagyrészt ugyanúgy működik, ezért a játékokat megosztó webhelyeket olyan gyakran leállítják.

„Miután elosztotta a ROM-ot, a legtöbb ember valószínűleg nem rendelkezik a játék hivatalos másolatával” – mondta Bambauer. „Akkor ez piaci ártalom, mert a Nintendónak képesnek kell lennie eladni azoknak az embereknek.”

Emiatt jó ötlet lehet, még akkor is, ha játékod van, elkerülni a ROM-ok letöltését a peer-to-peer hálózatokról, ahol a játék másolatát megosztod letöltés közben.

Mi van, ha egy játék jelenleg nincs a piacon?

Sokan azzal érvelnek az interneten, hogy ha egy játék jelenleg nem érhető el a piacon, akkor a ROM letöltése legális. Végül is: nem okozhat piaci kárt, ha egy játék jelenleg nem digitális formában eladó.

Bambauer szerint ez az érvelés nem biztos, hogy légmentesen zárható le.

„Egyrészt nincs olyan pénzösszeg, amely lehetővé tenné, hogy megszerezzem ennek a játéknak a hivatalos példányát” – mondta Bambauer. „Az érvelés másik oldalán ott van, amit a Disney csinál.” A Disney stratégiája az, hogy a klasszikus filmeket hosszabb időre „a boltozatba” helyezi. Ahelyett, hogy a filmeket folyamatosan a piacon hagynák, rendszeresen újra kiadják őket, ami felépíti a keresletet és növeli az eladásokat, amikor ez a kiadás valóban bejön.

A videojáték-társaságok azzal érvelhetnek, hogy ugyanazt csinálják a jelenleg kiadatlan játékokkal, és hogy a ROM-ok csökkentik a potenciális piaci értéket. „Ez egy közeli eset – mondja Bambauer -, és nem sokat tesztelték.” De megtehették ezt az érvet.

Ugyanakkor megjegyzi, hogy egy olyan játék, amely jelenleg nincs a piacon, potenciálisan hasznos része lehet a védelemnek, különösen akkor, ha egy már meglévő játékot tölt le.

„Amúgy sem tudtam megvásárolni egy példányt, és máris van egy példányom” – mondta Bambauer ismét hipotetikusan. – Tehát olyan, mintha CD-t birtokolnék, és magamtól is kitépném.

Mindez többnyire hipotetikus

Valószínűleg itt kezd látni egy mintát. A ROM-ok olyan szürke terület, mert mindkét oldalon lehetséges jogi védekezés létezik – de ezeket az érveket még senki sem tesztelte igazán. Bambauer nem hivatkozhatott semmilyen, a videojáték-ROM-okra vonatkozó esetjogra, és többnyire csak az internetes szerzői jogi törvény egyéb területeiről extrapolált.

Ha egy dolog mégis világos, ez a következő: ha nem rendelkezik egy játék hivatalos példányával, akkor nincs joga letölteni (igen, még akkor is, ha 24 óra elteltével törli, vagy más ilyen ostobaság) ).

Kép jóváírása: LazyThumbs, Fjölnir Ásgeirsson, Hades2k, Zach Zupancic, wisekris
Source link


38 Views 0 Ratings Rate it