Két COVID oltásunk van

Avatar Gadam | 2020.12.18. 19 Views 0 Likes 0 Ratings

19 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Öt vakcinafecskendő egy tálcán

A Pfizer vakcina tényleges fecskendői.
Fénykép: Jacquelyn Martin-Pool (Getty Images)

Az FDA csütörtök későn jelentette be hogy sürgősségi felhasználási engedélyt (EUA) állít ki a Moderna COVID vakcinájára, ezzel immunizációs arzenálunkat összesen kettőre emelve. Ez az oltás hasonló a Pfizer / BioNTech vakcinához, amely a múlt héten EUA-t kapott.

Nagyszerű hír, hogy két oltóanyagunk van, annak ellenére, hogy hasonlóak, mert ez azt jelenti, hogy két vállalat képes most elkészíteni és elosztani az oltás adagjait. A kínálat még mindig nagyon korlátozott, így eddig csak néhány embernek sikerült megszereznie az oltást – főleg orvosok és más egészségügyi dolgozók.

Tehát két oltást engedélyeztek?

Nincs jóváhagyva, „sürgősségi használat engedélyezett”. Ez alapvetően a ideiglenes jóváhagyás felhasználásra, amíg a járvány tombol. Az FDA elvárja mindkét vállalattól, hogy folytassák tanulmányaikat, és amikor csak tudják, kérjék a teljes jóváhagyást.

A különbség azért fontos, mert az EUA gyorsan visszavonható, ha vannak új információk, amelyek alapján feltételezhető, hogy nem elég biztonságos vagy elég hatékony. Ez csak sürgősségi körülmények között érvényes, így ha a COVID vakcinák új normálink részévé akarnak válni, akkor végül ugyanolyan papírmunkát kell elvégezniük, mint bármely más vakcinának.

Továbbá, ahogy írom, a második EUA-t valójában nem adták meg. Amikor a Pfizer-vakcina a múlt héten megfontolás tárgyát képezte, az FDA tanácsadó testülete csütörtökön ülésezett, és az FDA péntek estére elkészítette a hivatalos papírokat. Úgy tűnik, hogy ezúttal nem sietnek annyira, ezért inkább a hétvégén, mint ma válik hivatalossá.

A két oltás alapvetően azonos?

Eléggé. Mindkettő tartalmaz egy mRNS-t, amely a koronavírus tüskefehérjét kódolja. Ez az mRNS egy lipid nanorészecskével van bevonva, olyan, mint egy apró szappanbuborék, majd ezeknek a részecskéknek ezreit szuszpendálják egy megoldás cukrok, sók és / vagy pH-stabilizáló pufferek. Ez az.

Miután beadta, sejtjeink az mRNS-eket használják a tüskefehérje előállításához, majd immunrendszerünk reagál a tüskefehérjére, immunitást adva nekünk. Ez az immunrendszeri válasz fájó karot okozhat számunkra, és néha egy-két napig lázat, hidegrázást vagy fáradtságot okozhat.

Vakcina görbék mind a Pfizer, mind a Moderna vakcinákhoz

A COVID kumulatív előfordulása a vakcinában és a kontrollcsoportokban a két vizsgálatban. Balra: Pfizer / BioNTech vakcina, jobbra: Moderna vakcina. Mindkét diagram az FDA tájékoztató dokumentumaiból származik.
Grafikus: Pfizer / BioNTech az FDA-n keresztül (Igazságos használat), Moderna az FDA-n keresztül (Igazságos használat)

Mindkét oltás körülbelül 95% -ban hatékonynak bizonyult a vizsgálatok során. Mindkét vakcinát két dózisú sorozatban adják, de a fent bemutatott kumulatív gyakorisági táblázatok azt mutatják, hogy a védelem az első adag után körülbelül 14 nappal kezdődik. Ezt követően a kontrollcsoportok emberei továbbra is kapták a COVID-t (növekvő vonal), míg az oltóanyag-csoportokban (lapos vonal) nagyon kevés eset jelent meg.

Mi a különbség?

A Pfizer / BioNTech vakcina két adagját három hét különbséggel adják be; a Moderna vakcina dózisa négy hét különbséggel történik.

Mindkettő mellékhatásai hasonlóak, a Moderna vakcina hatásai valószínűleg erősebbek. A hónalj nyirokcsomóinak átmeneti duzzanata gyakoribb volt ezzel az oltással, mint a Pfizer vakcinával. Még mindig, mellékhatások mindkettő enyhe vagy közepes a legtöbb embernél.

A Pfizer / BioNTech oltást 16 éves vagy annál idősebb emberek engedélyezik; a Moderna vakcina 18 éves vagy annál idősebb embereknek szól.

A tárolás is más. A Moderna vakcina normál fagyasztó hőmérsékleten tárolható. A Pfizer / BioNTech oltóanyagnak rendkívül hidegnek kell maradnia, ezért termoszszerű csomagokban kerül forgalomba, amelyek mindegyike 975 adagot tartalmaz. A csomagolás elég hidegen tartja az oltást, de az adagok nagy száma azt jelenti, hogy nincs egyszerű módja ennek az oltásnak a kisebb klinikák számára történő eljuttatására. A továbbiakban lehetséges, hogy a vidéki és távoli területek nagyobb valószínűséggel használják a Moderna vakcinát.

Keverhetem és illeszthetem?

Mindkét vakcina két adagot igényel, de még nem volt olyan vizsgálat, amely tesztelné, mi történik, ha mindegyikből kap egy adagot. Tehát a második adagnak ugyanolyan oltóanyagnak kell lennie, mint amit az első adagjához kapott.

A gyártók azt tervezik, hogy pénztárcakártyát adnak az embereknek, emlékeztetve arra, hogy melyik oltást kapták, és mikor érik vissza a második adagot. Tartsa ezt magánál, vagy készítsen fényképet a telefonjával.

Minden oltásnak külön kódja van az orvosi nyilvántartásokhoz, így ha elfelejtette, hogy mit kapott, lehetővé kell tenni, hogy megkérdezze orvosát (vagy azt a klinikát, ahol az oltást kapta). Ezek a külön kódok azt is jelentik, hogy az orvosi dokumentumok tanulmányozása során könnyebb megmondani, vannak-e mellékhatások vagy egyéb problémák, amelyek összefüggésben állnak az egyik oltással a másikéval.

[ad_2]
Source link


19 Views 0 Ratings Rate it