Kiszabadul a Jell-O formából

Avatar Gadam | 2021.12.01. 162 Views 0 Likes 0 Ratings

162 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Az ünnepi szezon hátralevő részében nem sütök egyetlen pitét, sütit vagy tortát sem. Csak a Jell-O-t készítem, és fel fogom csapni az emberek fejét.

Bográcsozás? Hétrétegűt hozok szivárványzselék. Vacsoraparti? Ez a borostyán és az elefántcsont sherry tres leches zselatinas a könyvből Oaxaca írta: Bricia Lopez. Villásreggeli? A mexikói desszertszakértő, Fany Gerson’s-t fogom elkészíteni zselatina de naranja con leche, egy Creamsicle a tömegnek, friss citrusfélékkel, tejjel és hasított vaníliarúddal elkészítve.

A legszerencsésebb vendégek Gerson verzióját kapják meg zselatina de mosaico, egy csodálatos, többszínű csupa zselatin torta, amely három gyümölcszselatinból (mint például mangó, ananász és maracuja) készül, amelyeket kockákra vágnak, és tres leches zselatin alapra függesztenek fel. Felvágva és tálalva úgy néz ki, mint egy kaleidoszkóp szelet, amely a tányéron landolt.

A legtöbb zselatin desszerthez hasonlóan a mozaik is nevetségesen egyszerű a kifizetődőhöz képest – még akkor is, ha az ízeket a nulláról készíti el, mint Gerson, sima zselatint vagy agar-agar, az általánosan használt vegán zselésítőszer egész Ázsiában.

A zselatin desszertek is megfizethetőek, egyetemesen szeretett, és az Instagram arany – de ne higgye el a szavamat, inkább Martha Stewartét. Csak dicsekedett az unokája csilingelésével gránátalma-szőlő-blancmange gelatina de mosaico a hálaadás ünnepén.

Az elmúlt néhány évben havonta legalább egyszer készítettem valamilyen zselatin desszertet – még akkor is, ha csak kinyitottam egy dobozt és hozzáadtam a Cool Whip-et, hogy a Kraft Heinz marketingesei nagyon pontosan „mágikus mousse.” Egészen mostanáig nem jutott eszembe, hogy megosszam azt, amit bűnös titoknak tartottam, egyetlen barátommal sem.

Meggondoltam magam, köszönhetően a divatos zselatinhullámnak, amelyet az interneten láttam. Martha mellett – ő is teszi egy szivárvány zselé gyümölcslével és lekvárral készült és egy narancs fűszer zselatin torta friss citrusfélékkel, ánizssal és fahéjjal – itt van Esteban Castillo hagyományos mexikói stílusának hófehér csillogása tej Jell-O, vagy gelatina de leche, amelyet nemrég tett közzé Chicano Eats oldalán.

Lenyűgözött az indonéz tálak citromfű és lime zselé pandánnal és pálmacukorsziruppal a Daily Cooking Quest dél-ázsiai kulináris oldalról, és természetesen a csúcskategóriás zselés tortaművészet egyre növekvő területével. MoMA szintű zselatin virágok készült műanyag fecskendők és toll alakú fémhegyek készlete.

Egy osztályból megtanulhatod, hogyan készítsd el sajátodat Ivy Jelly Artist, egy zselés torta készítő Los Angeles közelében, vagy rendelje meg őket zselés művészektől szerte az országban, mint például Szilárd hadonászók, egy brooklyni éttermi profi pár vagy az anya-lánya páros Mézvirágos édességbolt a texasi Houstonban.

Jello Mold

Ha ezeknek a készítőknek a többsége a zselés torta művészetében nőtt fel – ez egy jól bevált desszertkultúra Mexikóban, Dél-Amerikában és Ázsiában –, ez még mindig új számomra.

Pár éve bejártam az aprót Jell-O Galéria Múzeum a kis Le Roy-ban, New York államban, ahol 1897-ben találták fel a gyümölcsös porokat, és 1964-ig készültek. Tanulni mentem történetüket– ami gyakorlatilag a 10. század előtt kezdődik, amikor az arab szakácsok már tiszta zselét készítettek főtt csontokból –, de én egy rakás régi recepttel és a műfaj szeretetével távoztam.

Egy 1924-es cseresznye-kókuszos zselatin habbal kezdtem, az úgynevezett A római szivacs. Következő én készítettem a nápolyit, egy kromatikus négyrétegű torta 1916. óta megtanulta az előre csomagolt ízek keverését (sötét cseresznye és málna!), és szinte minden tejtermékkel krémes főzeteket készített.

Hozzáadás tejföl és Cool Whip a madártej vagy ptichye moloko nevű orosz desszert elkészítéséhez. Próbálja ki az olvasztott vajat és a párolt tejet, a My Latina Table gyümölcsösségének titkát zselatina de leche, alapvetően a mágikus mousse kevésbé feldolgozott változata.

Még ha teljesen becsomagolva és feldolgozva megy is, ne aggódjon – a vendégek továbbra is imádni fogják. Ne fogadjon szót, inkább Fany Gersonét. Amikor Mexikóban nőtt fel, mondja Gerson: „Édesanyám nem vett semmi mesterségeset. Semmi konzerv, semmi cukros gabona – de a Jell-O volt a kivétel.”[ad_2]
Forrás


162 Views 0 Ratings Rate it