Melyik a legjobb Chat alkalmazás?

Avatar Gadam | 2021.01.14. 166 Views 0 Likes 0 Ratings

166 Views 0 Ratings Rate it

Jel és távirat alkalmazás ikonjai.
Primakov / Shutterstock.com

2021 elején Jel és Távirat az alkalmazásbolt-listák tetején vannak. Mindkét csevegőalkalmazás nagyobb adatvédelmet ígér, mint a WhatsApp, a Facebook Messenger és az SMS. De van néhány nagy különbség a kettő között. Itt van, amit tudnia kell – és amelyet használnia kell.

Mi közös a jelben és a táviratban

A Signal és a Telegram egyaránt privátként és biztonságosként hirdeti magát. Egyik sem egy nagy techcég tulajdonában van. A Signal nonprofit szervezet, míg a Telegram egy profitorientált vállalat tulajdonában van.

A Signal és a Telegram egyaránt csevegőalkalmazás, amely minden szabványos funkcióval rendelkezik, a matricáktól a fénykép- és fájlátviteleken át a hang- és videohívásokig.

A Signal és a Telegram egyaránt iPhone, iPad és Android alkalmazásokat kínál. Mindegyik ingyenes, és a telefonszámra minden szükséges, amire fel kell jelentkeznie. Mindkettő opcionális asztali alkalmazásokat kínál, így cseveghet Windows PC-n, Mac-en vagy Linux-rendszeren, lehetőséget biztosítva a teljes számítógép billentyűzetével történő csevegésre.

A jel jobb adatvédelmi funkciókkal rendelkezik, mint a távirat

Jelzőalkalmazások, amelyek megmutatják a beszélgetési listát és a beszélgetést.
Jel

Jel van az alapoktól építve a magánélet érdekében, és ez megmutatja. A Signal minden beszélgetését és egyéb kommunikációját végpontok között titkosítják a Signalt futtató eszközök között. A Signalért felelős vállalat, a Signal Foundation, még csak nem is látta az üzeneteit, ha akarta.

A Telegram opcionális end-to-end titkosítást kínál. El kell indítania egy „Titkos csevegés. ” A Signal szolgáltatásban minden titkos csevegés – alapértelmezés szerint és mindig. Az összes távirati üzenet titkosítva van ön és a távirat-kiszolgáló között, de a táviratért felelős vállalat technikailag megtekintheti az üzeneteit a szerverén, ha úgy tetszik – hacsak nem indít el egy „titkos csevegést”.

A táviratban nem lehet csoportos titkos csevegés. Csak két ember közötti beszélgetések során kaphat végpontok közötti titkosítást. A Telegrammal ellentétben a Signal titkosított csoportos csevegéseket kínál.

Az összes Signal beszélgetést alapértelmezés szerint csak az eszközön tárolja. A Telegramban a Telegram szerverein vannak tárolva, és szinkronizálhatók az Ön eszközei között. (Továbbra is használhatja a Signal eszközt több eszköz között, és szinkronizálhatja az üzeneteket egyik eszközről a másikra. De nem csak bejelentkezhet a Signal szolgáltatásba az interneten, és ott megtalálja az összes beszélgetését.)

A Signal teljesen nyílt forráskódú – mind a Signal kliensek, mind a Signal szerver kódja megtalálható a webhelyen GitHub. A Telegram alkalmazásainak kódja nyílt forráskódú, de a Telegram szerverszoftvere nem nyílt forráskódú.

Egyes biztonsági kutatók azzal érveltek, hogy a Signal titkosítási protokollja jobb és golyóállóbb, mint a Telegram MTProto titkosítási protokollja, bár ez bonyolult és vitatott téma.

A Signal alkalmazást a Signal Foundation fejlesztette ki, egy nonprofit szervezet, amelyet adományok alapítottak. A táviratot egy profitorientált vállalat működteti, és különféle pénzkeresési tervekkel küzdött, többek között rosszul sújtott kriptovaluta-ajánlat.

A Signal egyéb beépített szolgáltatásokkal is rendelkezik az adatvédelem körül, beleértve az arcok automatikus elhomályosítását az elküldött fotókban.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a jel, és miért használja mindenki?

A táviratnak van néhány finomsága, a jel nem kínálkozik

A Telegram alkalmazás iPhone-on.
Távirat

Míg a Signal egyértelmű előnnyel rendelkezik az adatvédelem terén, Távirat különféle kényelmi szolgáltatásokat kínál, amelyekkel a Signal nem rendelkezik.

A táviratban akár 200 000 ember is részt vehet egy csoportos csevegésben. A Signal szolgáltatásban legfeljebb 1000 ember lehet. A Telegramban legfeljebb 2 GB méretű fájlokat vihet át. A Signal alkalmazásban legfeljebb 100 MB méretű fájlokat lehet átvinni.

A Telegram felhőalapú üzenetek szinkronizálását kínálja – be is jelentkezhet Távirat az interneten és folytassa a beszélgetéseket. Ez egy kompromisszum – ellentétben a Signal-val, ahol a beszélgetéseket mind helyben tárolják az eszközein, a beszélgetéseket mind a Telegram szerverein tárolják. (Hacsak nem indítanak titkos csevegést.)

A távirat segítségével hozzáadhatja botok beszélgetésekhez, de ez azt jelenti, hogy a beszélgetések botokat adnak hozzá, hogy kevesebb titkosításuk legyen. A Signal nem rendelkezik olyan botokkal, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a beszélgetésekkel, biztosítva az adatvédelmet – de nem adva lehetőséget botok használatára.

Összességében a Telegram alkalmazásnak is van egy fényesebb felülete, több elérhető matricacsomaggal, animált matricákkal és testreszabható háttérképekkel a beszélgetésekhez. 2021. január 11-től a Jel a hozzáadáson dolgozik sok ilyen tulajdonság.

Jel vs. távirat: Melyiket érdemes használni?

Jel és távirat az Apple App Store ingyenes alkalmazáslistáinak tetején.

Ha komolyan gondolja a kommunikáció maximális adatvédelmét, válassza a Signal lehetőséget. Alapból épül fel, hogy alapértelmezés szerint a lehető legmagasabb szintű legyen. Világos, hogy a Signal miért (2021 január elejétől) veri a Telegramot az App Store diagramjain.

Ha a Telegram egyes szolgáltatásai rád vonzanak – például ha botokat, nagyon nagy csoportos csevegéseket vagy nagyobb fájlok átviteleit akarod, akkor ez jó érv a Telegram használatához. Lehet, hogy jól áll, ha minden beszélgetését felhőalapú kiszolgálón tárolja a kényelem érdekében, de csak el akar távolodni a Facebooktól – ez jó érv a Telegram használatához.

Természetesen az, hogy melyik szolgáltatást használja végül, attól függ, hogy melyik szolgáltatást szeretné használni barátainak, családtagjainak, munkatársainak és más embereknek. Még az is előfordulhat, hogy mindkettőt használja, hogy különböző emberekkel beszéljen. Nyugodtan próbálja ki mindkettőt.

Végül akár a Signal, akár a Telegram legyőzi a WhatsAppot és a Facebook Messengert, amikor a magánéletről van szó. Egyik alkalmazás sem kapcsolódik a Facebookhoz, mint a WhatsApp és a Facebook Messenger. A Signal és a WhatsApp is sokkal biztonságosabb, mint az SMS, amely lehetővé teszi, hogy a mobilszolgáltató minden küldött üzenetet láthasson.


Természetesen mind a Signal, mind a Telegram idővel változik, és új funkciókat kap. Érdemes saját kutatást végezni, és játszani velük, hogy melyiket preferálja.

Az adatvédelemre összpontosító felhasználók számára a nagy különbség az, hogy mindent mindig végpontok között titkosítanak a Signal szolgáltatásban, míg a Telegram end-to-end titkosítást kínál opcionális szolgáltatásként, amelyet meg kell tennie a használatának lehetőségein.
Source link


166 Views 0 Ratings Rate it