Mennyit kell aggódnia az új koronavírus mutáció miatt?

Avatar Gadam | 2020.12.21. 14 Views 0 Likes 0 Ratings

14 Views 0 Ratings Rate it

személy Union Jack maszkkal

Fénykép: Ivan Marc (Shutterstock)

A koronavírus új változatát fedezték fel az Egyesült Királyságban, és a tudósok úgy gondolják, hogy ez fertőzőbb lehet, mint a vírus többi vonala, amely az egész világon gyakoribb. Tehát mekkora üzlet ez? A rövid válasz: Még nem tudjuk teljesen.

Amit tudunk

December 8-án Tudományos jelentések, a tudósok és a közegészségügyi szakértők megláttak egy térképet, amely azt mutatta, hogy egy délkelet-angliai terület az esetekben emelkedést mutat. Az ott terjedő vírus genetikai elemzése kimutatta, hogy váratlanul különbözik a máshol forgalomban lévő más vírusoktól.

Aggodalomra ad okot, hogy az esetekben az uptick azért fordulhat elő, mert ez a változat átterjedtebb, mint mások. Ez még nem teljesen világos. De most már több európai ország is blokkolt utazás megkísérelve tartani az új változatot.

Rosszak a mutációk?

Nem feltétlenül. A vírusok folyamatosan mutálódnak, és ez alól a koronavírus sem kivétel. A tudósok részben képesek követni a vírus terjedését a genom szekvenálásával. Ha két embernek van COVID-je, és a vírusaik azonosak vagy közel azonosak, akkor valószínűleg ugyanarról a helyről kapták. Ha mindegyiküknek más és más a vírusváltozata, valószínűleg különböző forrásokból szerezték be. Láthatod a világ összes koronavírus mutációjának óriási családfája.

Tehát ebben az értelemben a mutációk folyamatosan zajlanak, de ez eddig nem változtatott semmit azon, hogy mi a koronavírus, vagy hogyan kellene reagálnunk rá.

Rosszabb ez a mutáció, mint a többi?

Túl korai azt mondani. Az új, B.1.1.7 nevű változatot most tanulmányozzák annak megállapítására, hogy bármilyen fontos módon különbözik-e a többi koronavírustól. Talán átterjedtebb, mint mások. Erről még nincs bizonyítékunk, ezért várnunk kell, és meglátjuk.

Képes lesz elkerülni az oltást?

Megint még nem tudjuk. A B.1.1.7-nek 17 helye van, ahol genomja eltér a közeli rokonaitól. Ezek körülbelül fele a tüskefehérjében van, ami aggasztó.

A mRNS vakcinák hogy az imént kigördült testünk előállítja a tüskefehérjét, majd immunrendszerünk reagál erre a fehérjére, és felkészül arra, hogy felismerje a jövőbeni betolakodókat, amelyek ugyanazt a fehérjét hordozzák.

Elméletileg a tüskefehérje változásai lehetővé tehetik, hogy elkerülje a vakcinát. De ez attól függ, hogy pontosan mennyire különbözik az új tüskefehérje, és hogy immunrendszerünk képes-e még felismerni. Egyszerűen még nincs válaszunk erre a kérdésre.

Ha valóban átterjedtebb, hogyan állíthatjuk meg?

Az új változat Angliában legalább szeptember 20. óta forgalomban van, így nem valószínű, hogy a határok mostani lezárása teljesen megakadályozza a terjedését. Valószínű, hogy a változat már eljutott más országokba. De ezek a korlátozások legalább csökkentse az új változattal rendelkező emberek számát, akik belépnek ezekbe az országokba.

Ellenkező esetben folytatnunk kell erőfeszítéseinket – ca nagyon fertőző koronavírus elérése pontosan az, amit végig megpróbáltunk megtenni, nem? Maszkok, távolságtartás és szellőzés még mindig számít, ha ez az új változat megjelenik; csak többet számítanának.

Trevor Bedford, a vírusmutációt tanulmányozó tudós a Twitteren megjegyezte, hogy az Egyesült Királyság mutációja „fokozott figyelmet érdemel”, de valószínűtlen, hogy túlzottan beavatkozna az oltóanyag bevezetésébe. A keringő vírusok többségének nincs szignifikáns mutációja a tüskefehérjéiben. Ha az egyik változat gyakoribbá válik, és kiderül, hogy képes megkerülni az oltást, akkor ennek megfelelően frissítenünk kell az oltást.

Ne feledje, nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy kevésbé reagálna az oltásra, vagy hogy súlyosabb betegséget okozna. Az is úgy tűnik hogy jobban átterjedjen, de ezt a kérdést még nem nagyon tanulmányozták. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság változatát tárgyaló szakértők gondosan figyelik, de nem gondolják, hogy ideje lenne pánikba esni.


Source link


14 Views 0 Ratings Rate it