Mi a Windows alrendszer Linux számára (WSL), és hogyan használja? – CloudSavvy IT

Avatar Gadam | 2021.03.12. 449 Views 0 Likes 0 Ratings

449 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Windows Subsystem for Linux (WSL) egy olyan eszköz, amelyet a Microsoft biztosít a Linux natív futtatásához a Windows rendszeren. Zökkenőmentes élményre tervezték, lényegében egy teljes Linux héjat biztosít, amely kölcsönhatásba léphet a Windows fájlrendszerével.

Nem csak virtuális gép

Kezdjük azzal, ami nem a WSL – ez nem egy teljes Linux asztali élmény, amelyet például az Ubuntu futtatásával a VirtualBoxban kaphat. Műszaki szempontból a virtualizációt teljesítmény okokból használja, de nagyon különbözik a teljes virtuális gép futtatásától. Mindez az Ön számára van kezelve, és csak egy egyszerű héjat és környezetet biztosít a munkához, és használhatja az ismerős bash parancsokat, mint például git, ssh, és az összes többi eszköz, amely a választott terjesztéssel jár.

Alapvetően a WSL lehetővé teszi egy teljes Linux disztribúció telepítését alkalmazásként az alkalmazásboltból. Egyszerűen letöltheti az Ubuntut (vagy az Ön által választott disztrót), telepítheti, és elérhetővé teheti azt indítható alkalmazásként, vagy a terminál profiljaként, hogy a CMD vagy a Powershell mellett fusson.

Bár a legegyszerűbb magyarázat az, hogy „lehetővé teszi a bash futtatását a Windows rendszeren”, ez nem csupán egy shell; segítségével telepíthet programokat apt és testre szabhatja, mint egy szokásos Linux példányt.

A WSL célja, hogy a fejlesztők és a veteránok számára a Linux shell-élményt nyújtsa annak ellenére, hogy elsődleges operációs rendszerként a Windows-ot kellett használniuk. Mindkét világ legjobbjait kínálja, lehetővé téve a Windows-alkalmazások futtatását, például a Visual Studio-t egy Linux-shell mellett a könnyebb parancssori hozzáférés érdekében.

A Microsoft a WSL két változatát kínálja: az 1. és a 2. verziót. A WSL 2 egy virtuális gépet használ, és egy teljes Linux kernelt használ, amelyet a Windows épített és szállított. A WSL 1 régebbi és általában sokkal lassabb, de jobb teljesítményt nyújt a fájlrendszerek közötti együttműködés során, például a Windows fájlok elérése Linuxról, és fordítva. A legtöbb művelethez a WSL 2-t javasoljuk, mivel gyorsabb és sokkal jobban működik olyan eszközökkel, mint a Docker.

A WSL beállítása

A WSL egy opcionális Windows-szolgáltatás, ezért be kell kapcsolnia. Nyissa meg a Powershellt rendszergazdaként a Start menü segítségével:

Ezután kapcsolja be:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

A módosítások végrehajtásához újra kell indítania a gépet. Ezt követően megnyithatja a Windows áruházat, és rákereshet a „WSL” kifejezésre, amely megjeleníti a rendelkezésre álló disztribúciókat:

Az első futtatáskor a rendszer kéri, hogy állítsa be a felhasználónevét és jelszavát a példányhoz. Ezek csak Linuxra szólnak, és egyáltalán nem kell megegyezniük a Windows jelszavával.

Az első telepítést alapértelmezettként kell beállítani, de ha többet telepít, manuálisan kell beállítania az alapértelmezettet. A WSL-t a wsl parancsot Powershellben. Például az összes jelenleg telepített verzió felsorolása:

wsl --list

Ezután beállíthatja az alapértelmezett WSL disztribúciót a következő paranccsal, amelyet fel lehet használni a WSL 1 és 2 közötti váltásra is

wsl --set-version Ubuntu-20.04 2

Beállíthat egy preferált WSL verziót (1 vs. 2) az összes jövőbeli telepítéshez:

wsl --set-default-version 2

A WSL használata

A WSL-t többféle módon lehet megnyitni. A legegyszerűbb, ha csak megnyomja a Windows billentyűt, és beírja a „wsl” szót, amely automatikusan elindul wsl.exe és nyissa meg az alapértelmezett terjesztőt.

Ez azonban csak egy alapvető terminálablak; ha a Microsoft új Terminal App alkalmazását használja, amelyet nagyon ajánlunk, akkor a WSL verziói egy legördülő menüből érhetők el (az esetleg beállított SSH profilok mellett):

Abban az esetben, ha új profilt szeretne beállítani, ennek konfigurálása a következő:

{
  "guid": "{c6eaf9f4-32a7-5fdc-b5cf-066e8a4b1e40}",
  "hidden": false,
  "name": "Ubuntu",
  "source": "Windows.Terminal.Wsl",
  "fontFace": "RobotoMono Nerd Font",
  "fontSize" : 10,
  "cursorColor" : "#FFFFFF",
  "cursorShape" : "bar",
  "fontFace" : "RobotoMono Nerd Font",
  "acrylicOpacity" : 0.75,
  "closeOnExit" : true,
  "colorScheme" : "Campbell"
},

Megjegyzés a fájlrendszerről

Linux fájlrendszere a következőre van csatlakoztatva: /, mint általában. A Windows címe: /mnt/c/, vagy amelyik meghajtóbetűjel az alapértelmezett (további meghajtókat is csatlakoztatnak).

Mivel ez mind virtuális, a Linux fájlokat természetesen magán a meghajtón tárolják. A WSL 1 esetén ezeket egy egyszerű mappával tároljuk. A WSL 2 azonban megváltoztatja a dolgokat, és a fájlokat virtuális merevlemez képként vagy VHDX formátumban tárolja.

Ezeket a képeket a következő elérési útvonalon találja meg, és bár azok felhelyezhetők, amíg a terjesztés nincs regisztrálva, nem javasoljuk, hogy a Windows oldaláról keverjük őket.

%USERPROFILE%AppDataLocalPackagesCanonicalGroupLimited.Ubuntu18.04onWindows_79rhkp1fndgscLocalState
[ad_2]
Source link


449 Views 0 Ratings Rate it