Mi az Apple ProRAW fotóformátuma az iPhone-on?

Avatar Gadam | 2020.12.24. 197 Views 0 Likes 0 Ratings

197 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Apple ProRAW beállítás az iPhone 12 Pro készüléken
Justin Duino

Az iPhone 12 Pro és a Pro Max az első iPhone, amely támogatja a ProRAW-t, az Apple átveszi a RAW képformátumot. A professzionális fotózásnál a RAW fájlok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki képeiből – de mit jelent ez az iPhone számára?

Mi a ProRAW?

A ProRAW az Apple által megvalósított a RAW képformátumot, elérhető az iPhone 12 Pro, az iPhone 12 Pro Max és valószínűleg a jövőbeli iPhone-okon. A RAW formátum általában megtalálható a közepes és csúcskategóriás fényképezőgépeken, így a fotósok a lehető legtöbb információt rögzíthetik egy jelenetben. Mivel a veszteséges formátumok, mint a JPEG és HEIF a redőny kinyomásakor elveti a „felesleges” információkat, a RAW formátumok megtartják a legtöbbet.

Ezek a fájlok lényegében nyers adatok, ezért a név. Ezeket az adatokat egy képszerkesztő alkalmazás, például a Photoshop vagy az Apple saját Fotók alkalmazás rendereli. Bizonyos paraméterek megváltoztatásával megváltoztathatja a fénykép renderelését a felvétel után. A RAW fájlok tökéletesek a szerkesztéshez, például az expozíció megváltoztatásához, ahol a nyers adatok sokasága megőrzi az árnyékok és a kiemelések részletességét.

Lehet, hogy olyan RAW-fotókra gondolunk, mint a filmkorszak negatívumai. A formátum nem használható megosztása fotókat, hanem szerkeszteni őket, mielőtt azokat hatékonyabb formátumokba, például JPEG-be exportálnák. Éppen ezért a RAW fájlokat általában szakemberek és fotózási rajongók használják, akik több időt töltenek pórul járt a szerkesztésükön olyan alkalmazásokban, mint a Photoshop és a Lightroom.

iPhone 12 Pro
alma

Az Apple ProRAW a mindenütt jelen lévő digitális negatív fájlformátumot .DNG használja, ami azt jelenti, hogy (elméletileg) megnyithat egy ProRAW képet bármely szerkesztőben, amely támogatja a .DNG fájlokat. Ez különbözik azoktól a fényképezőgépgyártóktól, mint a Sony, amelyek továbbra is saját formátumokat használnak, ami megnehezítheti a képek szerkesztését a régebbi szoftverekben. Az Apple olyan szerkesztők használatát javasolja, amelyek kifejezetten támogatják a ProRAW-ot, ezért ha váratlan eredményeket lát, érdemes egy másik alkalmazást kipróbálni.

A ProRAW készüléket az iPhone 12 Pro vagy a Pro Max összes objektívjével együtt használhatja. A formátum olyan funkciókkal is kompatibilis, mint a SmartHDR, Mély fúzióés az Éjszakai mód.

Ne keverje össze a hasonló nevű ProRes RAW-val, amely egy veszteségmentes videokodek, amelyet csúcskategóriás kameráknál használnak. A ProRAW kizárólag állóképekhez használható, és nem kompatibilis a videókkal.

A forgatás lehetséges hátrányai a ProRAW-ban

A RAW bármilyen fényképezőgéppel – iPhone 12 vagy más típusú fényképezőgéppel – történő fényképezésének legnagyobb hátránya az előállított fájlok mérete. Míg az olyan veszteséges formátumok, mint a JPEG, a lehető legtöbb adatot elvetik a fájlméret csökkentése érdekében, a RAW fájlok sokkal több helyet foglalnak el. Az Apple kijelenti, hogy a ProRAW fájlok „10–12-szer nagyobbak”, mint a HEIF vagy JPEG fájlok.

Egy ProRAW fájl átlagosan 25 megabájt, ami 40 fotó / gigabájt telefon tárhely. Ha kisebb kapacitású iPhone Pro-val rendelkezik, valószínűleg kezelnie kell a fájljait, hogy ne fogyjon el a hely. Még akkor is, ha az 512 GB-os opciót választja, valószínűleg nem akar sok ProRAW fájlt korlátlan ideig az iPhone-on lógni.

Ha iCloud fotókat használ, akkor előfordulhat, hogy 50 GB-ról 200 GB-ra vagy 2 TB-ra kell növelnie a tártervét, hogy helyet biztosítson a veszteségmentes képek számára. Érdemes ezeket archiválási célból máshová is áthelyezni, miközben a HEIF vagy JPEG fájlokat meg kell tartani a könyvtárban a megosztás céljából. Ehhez egy kis kézi kezelésre lesz szükség.

iCloud Storage kezelése

Ha úgy dönt, hogy ProRAW-ban fényképez, akkor kizárólag ProRAW-ban fényképez. Ez különbözik sok fényképezőgéptől, amely mindkét JPEG formátumban támogatja a fényképezést és NYERS. Ez megkönnyíti, hogy szükség esetén gyorsan megossza a JPEG fájlokat, miközben megtartja a RAW fájlokat, hogy később a szerkesztő programcsomag nagyobb rugalmasságot nyújtson. Az iPhone készülékkel JPEG-fájlokat kell készítenie a ProRAW fájlokból, miután szerkesztette őket.

Amikor ProRAW-ban készít képet, lemond az Apple által a standard HEIF / JPEG-csattanók által alkalmazott feldolgozás nagy részéről. Ez nem jelent problémát azoknak a fotósoknak, akik szeretnék a szerkesztés irányítását, de ez azt jelenti, hogy a ProRAW felvételek gyakran rosszabbnak tűnnek, mint akár egy JPEG közvetlenül a kamerából (szerkesztés nélkül). Végzett tesztek írta: GSMArena demonstrálja ezt.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az Élő fotók nem a ProRAW mellett készülnek, és hogy Portré módban nem lehet ProRAW fényképeket készíteni.

Végül a szándékodnak kell meghatároznia a formátumot: Ez a fotó a Facebookon vagy az Instagramon való megosztásra szolgál? Válassza a HEIF / JPEG lehetőséget. Később szeretne időt tölteni a fénykép szerkesztésével, vagy a lehető legjobb minőségre van szüksége nyomtatáshoz vagy „professzionálisabb” célokra? A ProRAW előnyt jelenthet Önnek.

Miért válassza a ProRAW-t?

Néhány esetben érdemes a ProRAW lehetőséget választania, hogy új lehetőségeket nyújtson a fényképezés terén. Először is előfordulhat, hogy nincs tükör nélküli vagy digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely támogatja a RAW fényképezést, így az iPhone 12 Pro megkönnyíti a veszteségmentes képszerkesztés világát.

De nézzünk meg egy konkrétabb példát. A tengerparton vagy a családoddal, és fotót szeretnél készíteni, hogy később megosszd mindenkivel. Érdemes később kinyomtatni és bekeretezni a fényképet, így megnyomta a RAW gombot a keresőben.

A ProRAW fényképezésével korlátozhatja a képen látható tömörítés mértékét. Több kék árnyalat lesz az égen, mintha a képet a sávozás bevezetéséig tömörítették volna. Sokkal több információt fog rögzíteni az árnyék és a kiemelt részletek tekintetében is.

Ez lehetővé teszi, hogy visszahúzza a fénypontokat, és a napot (és visszaverődését) kissé kevésbé vakítóvá tegye, miközben megőrzi a színinformációkat. Ha a fotón szereplő témák kissé sötétek, további részleteket vonhat ki az árnyékból anélkül, hogy a képminőség súlyos ütést érne el. Lehetővé kell tenni több szerkesztést anélkül, hogy a kép szétesne, mint az erősen tömörített JPEG esetén.

Előfordulhat, hogy több munkát kell végeznie a képen postán, hogy a színvonalasabb legyen, mivel az iPhone a körülményektől függően élesítéssel, zajcsökkentéssel és még sok mással dolgozza fel a nem RAW képeket. Végső soron mégis jobban kontrollálhatja a kész képet, a végén pedig kellemesebb képet, mint ha HEIF-re vagy JPEG-re támaszkodna.

És mivel a RAW engedélyezése a Kamera alkalmazásban csak egy koppintásnyira van, összehasonlításképpen mindig kiválthat néhány nem RAW fényképet.

A ProRAW engedélyezése az iPhone-on

A ProRAW használatához először Önnek kell engedélyezni kell a ProRAW funkciót az iPhone beállításai között. Menjen a Beállítások> Kamera> Formátumok menüpontba, és engedélyezze az Apple ProRAW alkalmazást.

Ne feledje, hogy 2020 végétől ez egy iPhone 12 Pro funkció, amelyhez iOS 14.3 vagy újabb verzió szükséges. Ha iPhone 12 Pro modellje van, és nem látja az opciót, próbálja meg az iPhone szoftverének frissítése. A 2021-ben vagy később megjelent jövőbeli iPhone valószínűleg támogatja a ProRAW-t is – de a funkció csak néhány évig használható a Pro modelleken.

Váltás az Apple ProRAW szolgáltatásra

Ha a Beállítások alatt be van kapcsolva a ProRAW, indítsa el a Kamera alkalmazást a kezdőképernyőről, a Vezérlőközponton keresztül, vagy megkérdezve Sirit. Minden támogatott módban megjelenik egy „RAW” gomb az Élő fotók kapcsoló közelében. Ha inaktív, akkor rajta lesz egy vonal. Érintse meg, hogy aktiválja és RAW-ban lőjön.

A "NYERS" ikon azt jelzi, hogy most már fényképezhet az Apple ProRAW segítségével

A RAW-felvétel engedélyezésével most a szokásos módon fényképezhet. Ne felejtse el újra kikapcsolni a RAW-t a helytakarékosság érdekében.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan készítsünk fényképeket a ProRAW alkalmazásban iPhone-on

A ProRAW nem használható? Ezek az alkalmazások RAW-t is készítenek

2020 végétől a ProRAW csak az iPhone 12 Pro és a Pro Max készüléken érhető el. Régebbi iPhone-okra nem fog, de a jövőbeni iPhone-okra érkezhet.

Ha iPhone-ja nem támogatja a ProRAW programot, akkor is fényképezzen RAW formátumban egy kompatibilis iPhone alkalmazás segítségével. Számos olyan kameraalkalmazás van az iPhone-hoz, amely képes erre, az olyan ingyenes programoktól kezdve, mint például VSCO és Adobe Lightroom fizetett alkalmazásokhoz, mint például Kézikönyv (3,99 USD), és a freemium alkalmazások, mint a Halogenid.

Sajnos nem olyan minőségű RAW fájlokat fog kapni ezekből az alkalmazásokból, mint egy iPhone 12 Pro készülékből, a stock Camera alkalmazás használatával. A CNET ezt tesztelte és megállapította, hogy a ProRAW segít kiküszöbölni a zajt és javítani a színvisszaadást a hasonló alkalmazásokhoz képest. Ezenkívül elveszíti hozzáférését az olyan funkciókhoz, mint például Éjszakai mód és a SmartHDR.

ÖSSZEFÜGGŐ: RAW-fotók készítése iPhone-on

A ProRAW jó, de nem elengedhetetlen

A ProRAW a legtöbb ember számára nem játékváltó. Az Apple számára nehéz lesz meggyőzni az átlagos iPhone-felhasználót, hogy csak a ProRAW alapján frissítsen a Pro szintre. Még a fotózás szerelmeseinek is nehéz ajánlani a frissítést, akik valószínűleg már rendelkeznek nagyobb érzékelőkkel rendelkező fényképezőgépekkel, amelyek már jobb fotókat készítenek. Ezt szem előtt tartva, ez egy szép szolgáltatás, amelyhez hozzáférhet, ha már rendelkezik olyan eszközzel, amely képes erre.

Abban reménykedünk, hogy a ProRAW átcsap a nem Pro felhasználókhoz is, mivel az Apple chip-rendszerei a továbbiakban erőteljesebbé és hatékonyabbá válnak. Ne felejtsük el, hogy egykor a legdrágább iPhone-okhoz tartottak olyan funkciókat, mint több kamera, portré mód és még az arcazonosító is, most pedig gyakorlatilag minden modellen megtalálhatók.

Az iPhone fényképészeti formátumainak frissítéséhez tudjon meg többet a JPEG és a HEIC közötti különbségről.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a HEIF (vagy HEIC) képformátum?[ad_2]
Source link


197 Views 0 Ratings Rate it