Mi volt a „Game Genie” csalóeszköz, és hogyan működött?

Avatar Gadam | 2021.01.02. 101 Views 0 Likes 0 Ratings

101 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Galoob Game Genie SNES és Game Boy Boxes
Galoob

Az első, 1991-ben megjelent Game Genie lehetővé tette a játékosok számára, hogy olyan speciális kódokat írjanak be, amelyek megkönnyítették a videojátékokat vagy feloldották más funkciókat. A Nintendo nem szerette, de sok játékos szerette. Íme, mi tette különlegessé.

Dzsinn egy üvegben

A Game Genie a videojáték-javító eszközök sorozatának márkaneve Codemasters és az Egyesült Államokban a Galoob értékesítette. Az első Game Genie modell a 8 bites Nintendo Entertainment System-szel működött együtt, és 1991 nyarán dobta piacra körülbelül 50 dollárért. A Super NES, a Game Boy, a Sega Genesis és a Game Gear Game Genie eszközei következtek.

A NES Galoob Game Genie box art.
Galoob

Mint a legenda dzsinnje, a Game Genie is valóra váltotta kívánságait. Az egyik használatához először csatlakoztatott egy játékpatront a Game Genie egységhez, majd mindkét eszközt a konzoljához. Az áramellátás bekapcsolásakor meglátott egy képernyőt, ahová alfanumerikus kódokat adhat meg. Ezek a kódok adatokat juttatott be a játékpatron és a rendszer közé, megváltoztatva a játék működését, és menet közben hatékonyan programozhatja át menet közben.

Fotók a NES Game Genie használatáról a Galoob box art-ból.
A NES Game Genie utasításai a doboz hátuljáról. Galoob

Ezeknek a kódoknak a használatával elképesztő új funkciókat adhat a játékokhoz (például legyőzhetetlenség vagy repülési képesség), vagy egyszerűen megkönnyítheti a játékukat. Minden Game Genie modellhez egy füzet került, amely tele volt népszerű játékok kódjaival, és a Galoob idővel frissítéseket tett közzé a magazinokban és a továbbiakban. papír szórólapok, amelyeket szabadon elvihettek a kiskereskedelmi üzletekben.

A Game Genie frissítési kódjai a Mortal Kombat számára.
Az áruházakban elérhető, ingyenes játékfrissítő szórólap a Game Genie kódokról. Galoob

Az ajándék, amelyet megadtak

A videojátékok meglehetősen drágák voltak 1991-ben, az átlagos NES-játék kiskereskedelme körülbelül 30-50 dollár volt az Egyesült Államokban, ami ma körülbelül 60-100 dollár az inflációhoz igazítva. Sok játékos évente csak néhány játékot vásárolt (vagy kapott). Ha ilyen pénzt költöttél egy nagyon nehéz játékra, akkor sokszor érzés volt érzés, ha a legtöbbet nem tudtad végigjátszani.

Abban az időben a legtöbb új játék nagyon nehéz volt (a modern mércével mérve), sokan kölcsönvették az arcade játékok játékfilozófiáját, amelyeket végtelen negyedek kibontására terveztek. Azok a játékosok, akik nem akartak végtelen időt belemerülni egy játék elsajátításába, gyakran a cheat kódokra támaszkodtak, hogy hozzáférjenek a későbbi szintekhez, amelyeket egyébként nem láthatnak.

A NES Game Genie Code beviteli képernyő.

Ebben a környezetben a Game Genie úgy érezte magát, mint egy dobozban a cheat kódok korlátlan forrása. A Game Genie használatával hatalmat adhat a játékon belüli karakterének, hogy túljusson a játék keményebb részein, vagy egyszerűen deformálódjon a későbbi szakaszokba. Ez új értéket adott a régebbi játékainak, szórakoztatóvá téve őket – még akkor is, ha korábban csalás nélkül befejezted őket. Olyan volt, mint egy ajándék, amelyet folyamatosan adtak.

De a Game Genie-t nem mindenki tekintette ajándéknak. Csakúgy, mint ma, volt olyan játékosok egy csoportja, akik versenyképesen játszottak a magas pontszámokért, és néhányuk csaló eszközként tekintett a Game Genie-re. A Nintendo is félhetett ettől, hiszen a Nintendo Power magazinban versenyeket rendezett a játékosok által elért magas pontszámok alapján.

Azt hiszem, van némi igazság a félelemtől, hogy az értéktelenítené a játékokat, ha könnyedén meg tudná csalni a végét. ”- mondja Frank Cifaldi, a Videojáték-történeti Alapítvány alapítója és társelnöke.

De a Game Genie körül a játékon belüli csalás volt az egyetlen vita. Maga a termék megcsalásnak érezte a Nintendót, amely bíróságon keresett jogorvoslatot.

Baj a Nintendóval

A Galoob eredetileg 1990 nyarán kívánta elindítani a Game Genie-t, de a Nintendo előbb megkapta a szélét, és a szerzői jogok megsértése vádjával bíróság elé állította Galoobot, azt állítva, hogy a Game Genie engedély nélküli származékos műveket készített játékaiból.

Talán irritálóbb volt a Nintendo számára az a tény, hogy a Game Genie engedély nélküli eszköz volt, amelyet a Nintendo nem hagyott jóvá, és a Galoob végső távot szándékozott végezni a Nintendo szigorú NES licencrendszere körül.

A Game Genie NES-be illesztésének vonaldiagramja a Game Genie kézikönyvből.
A Game Genie behelyezése a NES konzolba a Game Genie kézikönyvéből. Galoob

A Nintendónak bírósági végzéssel sikerült megakadályoznia Galoobot a Game Genie forgalmazásában körülbelül egy évig, amíg az amerikai San Francisco-i kerületi bíróság határozatot adott ki Galoob javára. (Úgy döntött, hogy valójában a Game Genie nem készített származékos műveket.) A NES Game Genie végül 1991 nyarán lépett piacra, és elég jól eladta ahhoz, hogy hasonló termékeket inspiráljon más konzolokhoz, mint például a Super NES, a Genesis, a Game Boy és a Game Gear. A Game Genie soha nem lett licencelt eszköz a Nintendo konzolok számára, de a Sega jóváhagyást kapott konzoljaihoz.

Kódok Galore

Az egyik legjobb mulatság, amit a Game Genie-vel szórakoztathatott aznap, az volt, hogy megpróbálta kitalálni a saját kódját a játékaihoz. Ha elég kitartó lennél, megtalálhatnád a játékok furcsa és mulatságos új módjainak módosítását – például így Mario „korcsolyázni” vagy használjon tűzvirágot, miközben még mindig kicsi marad Super Márió testvérek.

A Game Genie mulatságos, újszerű effektusokat produkálhat, például úszhat a lila mosómedvét
A Game Genie olyan új effektusokat produkálhat, mint például a lila vadregényes úszó Mario. Benj Edwards / Vintagecomputing.com

Az 1990-es évek közepétől-végéig a játékosok elkezdték megosztani saját homebrew játékkódjaikat az interneten, és még ma is találhat olyan webhelyeket, mint a GameGenie.com több ezer Game Genie kódot sorol fel.

Végül a Galoob soha nem adta ki a Game Genies konzolok számára a 16 bites korszakot, de a későbbi években olyan eszközök, mint a Pro Action Replay és a GameShark ott folytatta, ahol a Game Genie abbahagyta, lehetővé téve az újabb konzolokkal rendelkező játékosok számára, hogy új életet szorítsanak a meglévő játékaikból.

Ma a legtöbb játék az sokkal könnyebb és megbocsátóbb mint a Game Genie korszakában voltak, így a cheat kódok iránti igény nem annyira sürgető. A Game Genie azonban utat nyitott abban, hogy nagyobb erőt adjon a játékosok kezébe.[ad_2]
Source link


101 Views 0 Ratings Rate it