Mi volt a Windows CE, és miért használták az emberek?

Avatar Gadam | 2021.01.23. 680 Views 0 Likes 0 Ratings

680 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Egy HP Jornada, amely Windows CE rendszert futtat
Hewlett-Packard

A Microsoft 1996 novemberében adta ki a Windows CE-t a Windows új verziójaként. A zseb méretű számítógépek futtatására tervezett CE először a felhasználóbarát Windows 95 interfészt hozta el a mobil számítástechnikában. Felépítése a Microsoft későbbi mobil számítástechnikai és okostelefon termékeinek alapját is képezte. Ezért volt rá szükség.

A Windows kompakt, hordozható verziója

A Windows CE-re azért volt szükség, mert a Windows teljes asztali verziói, amelyek akkor főleg az Intel x86 CPU-architektúrához voltak kötve, nem voltak praktikusak az akkori zsebméretű eszközökön futtatni. Ennek eredményeként a Windows CE teljesen más platformot képviselt, mint az asztali OS unokatestvérei. Nem tudott futtatni Windows 95 vagy Windows NT rendszerhez tervezett programokat.

Windows CE 3.0 asztal Windows kézi számítógépen 2000.
Windows kézi PC 2000 asztali számítógép, a Windows CE 3.0 alapú.

A Windows CE kialakítása hangsúlyozta az alacsony energiafelhasználást, a flash memória tárolásával való kompatibilitást és a viszonylag alacsony memóriaigényt. Megtartotta a felhasználóhoz hasonló, felhasználóbarát grafikus felhasználói felületet (GUI) is Windows 95, kiegészítve a Start menüvel, és még a pasziánsz beépített verziójával is.

ÖSSZEFÜGGŐ: A Windows 95 25 éves lesz: Amikor a Windows Mainstreamre ment

A Windows CE előre telepítve lett firmware a ROM chipeken tucatnyi gyártó, köztük a Compaq, a NEC, a Hewlett-Packard, az LG és még sok más hordozható eszközökbe építették be. A legtöbb Windows CE telepítés tartalmazta a Microsoft Office alkalmazások zseb verzióit is, beleértve a Word, az Excel és a PowerPoint programokat.

Az emberek szinkronizálhatják fájljaikat a Windows rendszert futtató asztali számítógépekkel egy RS-232 soros kábel vagy infravörös kapcsolat speciális perifériával. Később hálózati alapú szinkronizálás is lehetséges volt.

Egyesek azt feltételezik, hogy a „CE” a „Windows CE” -ben eredetileg a „Consumer Electronics” vagy a „Compact Edition” kifejezést jelentette, de ezeket az értelmezéseket a Microsoft soha nem ismerte el hivatalosan. Szerint a 1998 Los Angeles Business Journal cikk, A Microsoft egy ködesebb definíció mellett döntött, kijelentve: „A CE nem egyetlen fogalmat képvisel, hanem számos Windows CE-tervezési előírást magában foglal, beleértve a„ Kompakt, Csatlakoztatható, Kompatibilis és Társat ”.” Végül „ CE ”csak azt jelenti, hogy„ CE ”.

A Windows CE eredete

Az 1990-es évek elején a számítógépek új osztálya kezdett kialakulni: a digitális személyi asszisztens (PDA). A legtöbb kézi számítógép akkumulátoros, zsebméretű eszköz volt, érintőképernyős ceruzával és RAM vagy flash alapú tárolóval.

Mint minden feltörekvő számítógépes trend esetében, a Microsoft is azt akarta, hogy benne legyen az akció. A Windows asztali verzióinak futtatásához szükséges Intel x86 processzorok azonban túlságosan is éhesek voltak egy zseb méretű eszközhöz.

Tehát a Microsoft kísérletezni kezdett a lehetséges megoldásokkal, köztük egy vadonatúj operációs rendszerrel, amely alacsony fogyasztású CPU-kon fog működni.

Windows CE 1.0 asztal.
Windows CE 1.0 asztal.

A Windows CE egy ilyen, kódnevű projektből származik Pegazus. 1995-ben egy olyan csapat fejlesztette ki, amely korábbi Microsoft mobil operációs rendszerek projektek tagjait tartalmazta, mint pl WinPad.

A Pegasus tervezési célja a Windows képes, 32 bites többfeladatos, többszálas zsebes verziójának biztosítása volt. Jól kellett futnia számos processzor architektúrán, beleértve az SH3-at, a MIPS-t és később az ARM-et. Emellett az akkori legtöbb kézi számítógéppel ellentétben a Microsoft azt tervezte, hogy a Windows CE teljes QWERTY billentyűzettel használható.

A Windows CE 1.0 hivatalosan 1996. november 16-án indult BYTE magazin 1997. januári száma, az Egyesült Államokban elsőként Windows CE-vel szállított eszközök voltak a NEC MobilePro 200, a Compaq PC Companion (a Casio Cassiopeia A-10 új márkás változata, szintén kapható abban az időben) és az LG Electronics HPC.

Mindhárom eszköz kiskereskedelme körülbelül 650 dollár (kb. 1063 dollár a mai pénzben).

HP 320LX kézi számítógép.
A HP 320LX (1997), egy népszerű HPC, amely Windows CE 1.0 rendszert futtat. HP

A sajtó nem volt különösebben rajongott a Windows CE 1.0 eszközök iránt, de mégis, kevés kritikus tartotta flopnak. Hamarosan hűséges rajongótábor alakult ki, különösen a HP-k számára nagyra értékelt tenyér PC-k.

A Microsoft az idő múlásával tovább javította a CE-t, a képesség drámai ugrása 1,0-ről 2x-re történt, amely magában foglalta a nagyobb színes képernyők támogatását és a jobb hálózatépítést. Ezt az iterációt mind a fogyasztók, mind a sajtó jól fogadta.

A Windows CE márkanév-robbanás

Ami 1996-ban egyszerű operációs rendszerként indult a zsebméretű számítógépek számára, hamarosan „Pocket PC” eszközök PDA operációs rendszerévé vált. Ezek a Pocket PC-k eredetileg a Windows CE 2.11-et futtatták, amely később átalakult az okostelefonok és még sok más operációs rendszerébe.

Két HP iPaq rx1955 kézi számítógép és egy toll.
A HP iPaq rx1955 Pocket PC (2007) a Windows Mobile 5.0 rendszert futtatta. HP

Valójában néhány év után a Microsoft felhagyott a Windows CE márkanév kiemelésével a fogyasztói termékein. Sokkal inkább olyan neveket részesített előnyben, mint a Pocket PC 2000 (2000. április) és a Windows Mobile 2003, amelyek továbbra is a Windows CE kernelére épültek. Még a Windows Phone 7, 2010-ben megjelent, még mindig a Windows CE 6.0-ra épült.

Megpróbálja felfogni a a Windows CE teljes származása ágai pedig szédítő kilátások. Több mint 24 fő kiadást tartalmaz, sok zavaró felcserélhető vagy egymással összekapcsolódó márkanévvel, beleértve az alábbiak mindegyikét (és még többet):

  • Pocket PC
  • Windows Mobile Classic
  • Windows SmartPhone
  • Pocket PC Phone Edition
  • Windows Mobile Professional
  • Windows Automotive
  • Windows Phone

A CE termékcsalád továbbra is alapkőzet termék a Microsoft számára. Az elmúlt 24 évben a Windows CE olyan változatos eszközökkel működött, mint az ATM-ek, az autóipari szórakoztató rendszerek, a Zune MP3 lejátszó, és több tucat játék a Sega Dreamcast konzol.

A Sega Dreamcast játékrendszer doboz.
A Windows CE több mint 70 játékot működtet a Sega Dreamcast konzolon. Sega

Jelenleg a Windows CE hivatalosan „Windows Embedded Compact” néven ismert. Utolsó kiadása (8.0-s verzió) 2013-ban volt, és 2023-ig támogatott lesz. Az idő múlásával a Microsoft hangsúlyozta az Embedded Compact-ot a XP beágyazva, utána következik NT beágyazva, Windows RT, és most, Windows 10 for ARM.

Őszintén szólva csoda, hogy a Microsoftnak is sikerül mindent egyenesen tartania. Ennek ellenére a CE számos iparágban tovább él, és valószínűleg még legalább egy évtizedig folytatja a küldetéskritikus beágyazott rendszereket, amelyek futtatják a régi kódot.

Ha van ideje átgondolni a fejét a Windows CE család teljes körében és fenségében, megnézheti A HPCFactor részletes operációs rendszerének története. Egyelőre a Windows CE lelke továbbra is a háttérben húzódik, világszerte működő eszközökön végzi beágyazott dolgát.[ad_2]
Source link


680 Views 0 Ratings Rate it