Miért nem tiltja be Twitter a Trump elnököt és 2021-ben?

Avatar Gadam | 2020.12.15. 18 Views 0 Likes 0 Ratings

18 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a cikkhez: Megtilthatja-e Twitter a magánszemélyt?

Fénykép: Tasos Katopodis (Getty Images)

Négy éven keresztül az elnök Twitter-hírcsatornája szolgálta világméretű megafonjaként, napi litániát, amely felosztásra ösztönzi és teszteli a platform félretájékoztatási politikájának határait. De Donald Trump választási csalással kapcsolatos állításai hamarosan eltűnnek, vagy legalábbis ritkábban jelennek meg, miután kilépett a Fehér Ház: Amint Joe Biden január 20-án esküt tesz elnökének, Trump már nem élvez bizonyos mentességeket, amelyeket a Twitter biztosít a világ vezetőinek – azokat a mentességeket, amelyek lehetővé tette az elnök számára, hogy kétségbe vonja demokratikus intézményeink legitimitását.

Ezt nemrégiben megerősítette a Twitter szóvivője Forbes, aki szerint az elnököt valójában ki lehet tiltani a platformról, ha magánpolgár lesz, a cég szabályainak ismételt megsértése miatt.

Szóval várhat egy Twitter-t anélkül, hogy a weboldalon a második legjobban követett felhasználó lenne? Ez egyre inkább lehetséges, mivel az avatás közelebb kerül.

Mi a Twitter szócikk-mentessége?

Habár a Big Tech platformok többször ígéretet tettek a félretájékoztatás, a gyűlöletbeszéd és a gyújtó retorika felszámolására, a kérdés olyan ismert konzervatívoktól, mint pl. Ted Cruz szenátor, aki csatlakozott a cenzúrát állító közéleti személyek növekvő listájához. Ez a kérdés egyre inkább felértékelődött az elnök Twitter-hírcsatornájával, amely gyakran olyan területekre kúszott, amelyek politikai szabálysértést vonhattak volna le, ha máshonnan érkeztek volna.

A Twitter irányelvei szerint vázolt tavaly, az összes Twitter-felhasználó sugyanazokra a szabályokra figyelemmel, hacsak egy tweetnek van egy olyan jelentése, amelyet a vállalat „egyértelmű közérdekű értéknek” nevez, annak ellenére, hogy esetleg valami káros anyagot terjeszt.

A vállalat kibővíti világvezetői politikájának indoklását:

Ha egy világvezető által küldött tweet valóban megsérti a Twitter szabályait, de nyilvánvaló közérdekű értéke van annak, hogy a Tweet a szolgáltatáson maradjon, akkor egy olyan értesítés mögé helyezhetjük, amely összefüggést nyújt a jogsértéssel és lehetővé teszi az emberek számára, hogy átkattintsanak, ha akarják hogy lássa a tartalmat. Ezt júniusban jelentettük be.

Amint azt a vállalat szabályaiban megemlíti, új a figyelmeztető címkék bevezetése bizonyos problémás tweeteken. Trump adminisztrációjának többségében viszonylag büntetlenül engedélyezhette a tweetelését, a közösségi média óriás politikája nem korlátozta. Ezeknek az értesítéseknek a végrehajtása végül az újságírók és a rendszeres felhasználók éveken át tartó felháborodása és hitetlensége után következett be. Senki nem lepődött meg, hogy a figyelmeztető címkék szinte azonnal felháborodást váltottak ki a másik oldalon politikai megosztottság, miután életbe lépett.

Mi történik január 20-án?

Január 20-án, EST-ben 12 órakor Donald Trump magánpolgár lesz. Ez azt jelenti, hogy már nem világelső, és ezért többé nem vonatkoznak azokra a különböző mentességekre, amelyek lehetővé teszik a világvezető tweetjeinek online maradását, a közérdekű értékük miatt.

A Twitter szóvivője elmondta Forbes hogy a társaságnak nincsenek „különleges szabályai” a hamarosan elnökre. Tehát hogyan játszódhat le az elnök esetleges tiltása? A magazin a hónap elején kifejtette:

Az első alkalommal elkövetett bűncselekmény általában azt eredményezi, hogy a Twitter letiltja a felhasználót a fiókjának használatától mindaddig, amíg a tweetet nem törli, míg egy második szabálysértés átmeneti befagyást eredményezhet a felhasználó számláján, és így tovább (az elnök névadója, Donald Trump Jr. volt korlátozott 12 órán keresztül használta a platformot, miután hamis állítást küldött a júliusi hidroxi-klórokinről és a Covid-19-ről.)

Ne feledje, hogy a Twitternek nincs külön precedense, amely meghatározná, hogy a felhasználó hányszor is megszegheti a szabályokat, mielőtt véglegesen betiltanák őket. De ha Trump továbbra is a hornet fészkét piszkálja a vállalat világvezetői politikájának kényelme nélkül, akkor esetleg meg kell elégednie Parlerrel.
Source link


18 Views 0 Ratings Rate it