Miért van a billentyűzetek Windows kulcsa? Itt kezdődött

Avatar Gadam | 2020.12.06. 327 Views 0 Likes 0 Ratings

327 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Vintage Windows Key Photo
Benj Edwards

Ha Windows rendszert használ, elgondolkodhatott azon a kis billentyűn, amelyen a Windows logó található a billentyűzeten. Megnyitja a Start menüt, és hasznos parancsikonokat hajt végre, de honnan jött? Miért van ott? Lássuk.

A Windows kulcs eredete

Úgy tűnhet, hogy a Windows kulcs mindig velünk volt, de mégsem. Először 1994 szeptemberében jelent meg a Microsoft Natural Keyboard. Ez az ergonómikus billentyűzet ugyanabban a vonalon volt, mint a korábbiak Apple állítható billentyűzet, amely a standard QWERTY billentyűzetet kettéválasztotta. Az Apple billentyűzetétől eltérően azonban a Microsoft mindkét felét óvatos szögben döntötte meg, hogy csökkentse a csukló megterhelését.

Ekkorra a Microsoft megtette már létrehozott más hardver termékeket, beleértve a széles körben elismert egereket. Amikor eljött az első billentyűzet elkészítésének ideje, valakinek a Microsoftnál ragyogó ötlete támadt arra, hogy egy állandó darab Windows márkajelet helyezzen el rajta. Ez két Windows billentyűt eredményezett, amelyek a szóköz bal és jobb oldalán található Control és Alt billentyűk között helyezkedtek el.

Microsoft Natural Keyboard Box.
Az eredeti Microsoft Natural Keyboard Box, 1994 körül. Microsoft

Ezek az új kulcsok igazolják magukat azzal, hogy a továbbfejlesztett Windows-parancsikonok új meta-gombjává válnak, hasonlóan a Mac Command billentyűjéhez. Egyszeri megnyomásakor a Windows billentyű megnyitotta a Start menüt a Microsoftban Windows 95 (majdnem egy évvel a billentyűzet után jelent meg).

Más billentyűkkel együtt használva a Windows kulcs más, a Windowshoz kapcsolódó feladatokat is elvégezhet, például a File Explorer megnyitása (Windows + E).

A Windows billentyűk mellett a Természetes billentyűzetnek volt egy Menü gomb úgy tervezték, hogy a jobb egérgombbal kattintson a helyi menüre a Windows 95 rendszeren.

A megjelenés után hamarosan a Natural Keyboard futó siker lett, havi 600 000 darab eladása népszerűségének csúcsán. (1996 februárjában a Byte Magazine beszámolt róla „Közel 1 millió” egységet első évében értékesítették). Ez a siker egy hosszú ideje működő ergonómikus billentyűzet-sorozatot eredményezett a Microsoft számára a mai napig folytatódik.

A Windows billentyű a Microsoft Natural Keyboard billentyűzetén.
A Windows billentyű a Microsoft Natural Keyboard billentyűzetén. Benj Edwards

A Windows kulcs azonban nem csupán ergonómikus billentyűzetekre korlátozódott. A Microsoft létrehozott egy új, 104 kulcsos szabványt (a 101 kulcsos M modellelrendezés), amelyet más billentyűzetgyártók hamarosan engedélyeztek. A Windows 95 marketing blitzjével a hardvergyártók nem akarták kihagyni az új funkciókat, amelyeket a sokat emlegetett operációs rendszer ígért. Tehát hirtelen a Windows kulcs mindenhol ott volt.

Újabban a Windows hardver kompatibilitási program, minden olyan billentyűzetnek, amelynek több mint 50 kulcsa van, tartalmaznia kell egy Windows-kulcsot (amelyet egyes Microsoft-dokumentumokban más néven „Hardver indítógombnak” is neveznek), hogy Windows kompatibilisnek minősüljön. A tanúsítás lehetővé teszi az eladók számára, hogy marketingjük részeként használják a Windows logót.

Ezekkel a kezdeményezésekkel a Microsoft okos módot talált arra, hogy márkanevét minden PC-billentyűzetre felhelyezze, tovább erősítve ezzel dominanciáját a PC-piacon. Még akkor is, ha a Linuxot általános PC-s hardveren futtatja, valószínűleg egy apró Windows logót lát a billentyűzetén.

Windows Key Pushback

Nem mindenki volt rajongója az új Windows és Menü billentyűknek. Különösen a játékosok fedezték fel hamarosan a Windows kulcsot játék közben akadályozta a sok ezer MS-DOS játék közül, amelyek a Control és az Alt billentyűket használták műveletgombként, tetszik Végzet.

A Doom képernyőképe az MS-DOS számára.

Ezenkívül, ha MS-DOS játékot játszott Windows rendszeren, vagy akár csak teljes képernyős Windows játékot játszott, akkor a Windows gomb megnyomásával gyakran elindult a Start menü. Ez nemcsak a játékosokat rúgta ki a játékából, de egyes esetekben össze is bukta a játékot.

A jogorvoslatok magukban foglalták a Windows kulcs fizikai eltávolítását a billentyűzetről egy csavarhúzóval vagy egy segédprogram futtatását WinKey Killer amely szoftveren keresztül letiltotta a kulcsot. Ma már lehet tiltsa le a Windows kulcsot egy olyan segédprogrammal, mint a Microsoft PowerToys.

ÖSSZEFÜGGŐ: A Windows kulcs letiltása a Windows 10 rendszeren

A játékon túl nem mindenkinek volt szüksége vagy értékelte, hogy extra módosító kulcsot kell használnia. Még Brad Silverberg, a Microsoft Personal Systems divíziójának korábbi alelnöke és a Windows 95 egyik fő építésze sem használja.

„Soha nem szoktam használni a Windows kulcsot” – mondta Silverberg a How-To Geek-nek. – Általában nem használok sok billentyűparancsot. Csak az agyam és az ujjaim működnek.

A Microsoft Windows 95 képernyőképe.

Ennek ellenére Silverberg megérti, miért élvezik az emberek a Windows kulcsot, és személyes ízlés szerint felméri.

Vannak, akik gyorsbillentyűkkel rendelkeznek – mondta Silverberg. „Mindannyian ismerik őket, és széles körben használják őket. Használok néhányat; egyszerűen nem ragadnak az agyamba.

Silverberg ugyanakkor megjegyezte, hogy a nyilvánvalóbb, egéralapú menük mellett az erőteljes billentyűparancsok használatának képessége a Windows 95 legfontosabb tervezési szempontja volt. Fontos volt számára, hogy a billentyűparancsok „gyorsítók legyenek, módja annak, hogy valamit csináljunk. ”

És így marad ez a mai napig.

Természetesen néhány halálos keménységű (köztük azok, akik inkább a klasszikus IBM Model M billentyűzet) soha nem frissítettek Windows billentyűvel rendelkező billentyűzetre. Ha ez vagy te, és azt tapasztaltad, hogy időnként szükséged van egy Windows kulcsra, akkor is szimulálja a PowerToys segítségével vagy csak nyomja meg a Ctrl + Esc billentyűkombinációt a Start menü megnyitásához.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan készítsünk Windows-kulcsot, ha még nincs

Mit csinál ma a Windows kulcs?

Windows kulcs
Wachiwit / Shutterstock

Mint fent említettük, a Windows gomb egyetlen megnyomásával megnyílik a Start menü. (Nem véletlen, hogy a Start gomb az is a Windows logó.)

Más billentyűkkel kombinálva a Windows billentyű tucatnyi feladatot indíthat el a Windows 10 rendszerben, beleértve a következőket:

  • Windows + I: Megnyitja a Beállításokat.
  • Windows + E: Megnyitja a Fájlkezelőt.
  • Windows + D: Megjeleníti / elrejti az asztalt.
  • Windows + F: Megnyitja a keresőmezőt.
  • Windows + M: Minimalizálja az összes nyitott Windows-ot.
  • Windows + Tab: Megjeleníti a Feladat nézetet.
  • Windows + L: Zárolja a képernyőt.
  • Windows + A: Megnyitja az Action Center szolgáltatást.
  • Windows + időszak: Megnyitja az Emoji panelt.

Több tucat van. Ha megjegyezed őket, akkor jól jönnek, ha gyorsan elvégeznek mindenféle dolgot a Windows rendszerben, beleértve virtuális asztali számítógépek kezelése vagy ablakok átrendezése.

A Windows kulcs – és még mindig – a Microsoft hatalmas marketing győzelme volt. De még így is, 26 évvel a bevezetése után a Windows kulcs hihetetlenül hasznos marad a Windows ökoszisztémájában.

ÖSSZEFÜGGŐ: 30 alapvető Windows billentyűparancs a Windows 10 rendszerhez[ad_2]
Source link


327 Views 0 Ratings Rate it