Mikor elég az integrált grafika a PC-n?

Avatar Gadam | 2020.12.22. 37 Views 0 Likes 0 Ratings

37 Views 0 Ratings Rate it

A Rocket League-et PC-s laptopon játszó személy.
Pryimak Anastasiia / Shutterstock.com

Bárki, aki komoly grafikus teljesítményt keres, rendelkeznie kell AMD, NVIDIA vagy (valamikor hamarosan) Intel grafikus kártyájával. Nem mindenki akar ilyen jellegű energiát, különösen, ha 150 dollár és 1000 dollár közötti árcéduláról van szó.

Mennyire jók az integrált grafikák?

Tehát mit tegyen, ha nem érdekli a grafikus kártya kijuttatása, de mégis szeretne lejátszani alkalmi Civilizáció VI vagy A boszorkány 3?

Minden nincs elveszve. Használható, sőt néha kimagasló teljesítményt is elérhet a CPU beépített vagy integrált grafikájával. Minden attól függ, hogy mely játékokat szeretné játszani, milyen grafikai beállításokat fogadhat el, és hány éves a CPU.

A játék a fő dolog, amivel itt foglalkoznod kell. Az integrált grafika a PC legtöbb más tipikus felhasználása esetén remekül működik.

Vannak olyan szakmai feladatok, amelyek a rendszer GPU-jára is támaszkodnak. Ezek közé tartozik a videoszerkesztés, a grafikus megjelenítés és a GPU-gyorsított számítás olyan szabványokkal, mint az NVIDIA CUDA és az OpenCL. Ha a munkafolyamatának erőteljes GPU-ra van szüksége, akkor valószínűleg ezt tudja.

Ennek ellenére az integrált grafikának megfelelőnek kell lennie a szokásos számítógépes használatban, ideértve a böngészést, a médialejátszást, a videokonferenciákat, a dokumentumírást és a fényképszerkesztést.

A játék azonban teljesen más.

Sok játék játszható, de vannak kompromisszumok

Az Intel Tiger Lake processzorainak számítógépes renderelése jégkék és ezüst színnel.
Az Intel Tiger Lake platformjának számítógépes renderelése. Intel

Értsd meg, hogy az integrált grafikával soha nem fogsz tökéletes vagy akár közel tökéletes játékélményt kapni – hacsak nem nagyon régi vagy nagyon egyszerű játékot játszol! A cél az, hogy a lehető legjobb képsebességet érjük el a grafikai beállítások és a felbontás kompromisszumával.

Először is alapértelmezett felbontásként 1080p-t szeretne kezdeni, és szükség esetén hajlandó lemenni 720p-ig. Az előbbi a legtöbb gamer szokásos felbontása manapság, és ennél magasabbra, 1440p-re vagy 4K-ra haladva több grafikai lóerőre lenne szükség, mint amennyit az integrált grafika képes összeszedni.

A következő kompromisszum a grafikus beállítások. Attól függően, hogy mennyire naprakész a CPU, vannak olyan játékok, amelyek meglepnek, ha magas vagy akár ultra beállításokkal futnak. Ezek nagyrészt régebbi játékok lesznek, amelyek már nem jelentenek kihívást a modern grafikus kártyák számára, de sok olyan klasszikus létezik, amelyet érdemes játszani.

A legtöbb játék automatikusan kiválasztja az Ön számára megfelelő grafikai beállításokat, és onnan kezdheti el a beállításokat. Megpróbálhatja például kikapcsolni az extra effektusokat, csökkenteni a felbontást, vagy csökkenteni a grafikai beállításokat még egy-két rovattal. Ez utóbbi két döntés gyakran kereskedhet helyekkel. Egyes játékokban érdemes lehet például 1080p-n játszani alacsony grafikán, míg más játékok 720p-nél jobb élményt kínálnak közepes grafikával. Ez teljesen attól függ, hogy a játék hogyan teljesít a rendszerén, és mit fogadhat el játszhatóként.

Végül az utolsó kompromisszum, amelyet figyelembe kell venni, a képkockasebesség teljesítménye. Ideális esetben azt szeretné, ha egy játék 60 képkocka / másodperces sebességgel futna, vagy annak közelében lenne. Ez nagyrészt irreális az integrált grafikák esetében, bár az újabb beépített GPU-k néha meglepetést okozhatnak. A minimális minimum 30 kép / mp, és ez a legjobb, amit elvárhat a legtöbb integrált grafikájú játéktól. Bármi, ami 30 kép / mp alatt van, gyorsan lejátszhatatlanná válik, túl sok a dadogás és a képernyő elszakadása, bár a 27 kép / mp gyakran megvalósítható.

Melyik játék futtatható integrált grafikán?

Működni fog egy adott játék integrált grafikával? Nehéz kitalálni, hogy milyen teljesítményt fog elérni egy adott játékhoz. Ha megnézzük a népszerű játékok minimális grafikai beállításait, akkor mindig diszkrét grafikus kártyát javasolnak, míg az integrált grafikákat nagyrészt figyelmen kívül hagyják.

Ez azt jelenti, hogy meg kell találnia, melyik grafikus kártya közelében működik a beépített GPU, vagy képet kell kapnia a teljesítményről játékonként. Ez utóbbi az általunk ajánlott módszer, mivel az információk könnyebben hozzáférhetők és általában megbízhatóbbak lesznek.

Tegyük fel például, hogy a laptopjának „Tiger Lake” Core i7-1185G7 processzora van Intel Xe grafikával, és játszani szeretne A boszorkány 3. Egyszerűen csatlakoztasson valami hasonlót: „Intel Xe graphics Witcher 3” a Google-hoz, hogy lássa, mi következik. Számos videót kell beszereznie a játékmenet példáival és az olyan webhelyek eredményeivel, mint a User Benchmark.

Nézzen meg néhány videót, hogy lássa, milyen a teljesítménye az Önt érdeklő játéknak, szem előtt tartva, hogy bár a grafika megegyezik, a CPU erősebb vagy gyengébb lehet, mint az Öné. Ezekről a videókról azt szeretné megtudni, hogy a játékos milyen felbontásban játszott, milyen grafikai beállításokkal és milyen képkockasebességgel rendelkezett. Legtöbbször a grafikus és a felbontási információk szerepelnek a videóban vagy a videó leírásában, és a képkockasebességek általában a videó során jelennek meg.

Amint képet kap a teljesítményéről, amelyet a fúrótorony valószínűleg elér egy adott játékon belül, megalapozottabb döntést hozhat arról, hogy valóban megéri-e az idejét és a pénzét.

Hálásan, sok modern játéküzlet – például a Steam – visszatérítést kínál.

Egy szó a CPU-król

A Ryzen 4000 laptop lila színű, Borderlands 3 háttérképpel ellátott renderelése.
A Ryzen 4000 laptopok jó integrált grafikus teljesítményt tudnak nyújtani.

A fedélzeti grafika hosszú utat tett meg, de a legjobb teljesítményt csak az utóbbi években sikerült elérni. A legjobb eredményeket egy Ryzen 3000 APU-val érheti el asztali számítógépeken vagy egy Ryzen 4000 processzorral a laptopokon. Az Intel számára, minél újabb, annál jobb. Az Intel Xe jó teljesítményt kínál a laptopokon az írás időpontjában, 2020 decemberében. Asztali számítógépeken az UHD 620 vagy újabb grafikájú CPU – a játéktól függően – megfelelő lesz.

A Mac-felhasználók valamivel könnyebben tudják, mivel csak összehasonlító néhány játék áll rendelkezésre natív futtatáshoz a platformon, és a rendszerkövetelmények megfogalmazzák, hogy melyik Mac-generációra van szükség. Általánosságban elmondható, hogy a Steam-en futó Mac-játékok a legtöbb Intel-alapú Mac-mel együtt működnek, az elmúlt mintegy három évben.

Akiknek van M1 ARM-alapú Macazonban nagyobb lesz a próba és hiba tapasztalat. Mivel ezekre a számítógépekre jelenleg kevés szoftver készült, a Rosetta 2 kompatibilitási rétegen keresztül kell futtatnia a játékokat, amelyek a címetől függően működhetnek, vagy nem.

A grafikus kártya helyett a fedélzeti grafikával való ragaszkodás nem mindig egyszerű, de kompromisszumokra hajlandóak számára kivitelezhető. Nem fog tudni minden legújabb és legnépszerűbb játékot játszani, és nem fogja látni azt a magas szintű teljesítményt sem, amelyet akár egy középkategóriás kártyával is elérhetne 1080p-n. Ennek ellenére továbbra is széles választékot kínál az Ön számára, anélkül, hogy grafikus kártyára költené a plusz pénzt.
Source link


37 Views 0 Ratings Rate it