Milyen AWS-tárhelyet használjon egy adatbázis-kiszolgálóhoz? – CloudSavvy IT

Avatar Gadam | 2020.12.09. 38 Views 0 Likes 0 Ratings

38 Views 0 Ratings Rate it

AWS logó

Az adatbázis teljesítményét nagymértékben befolyásolja az alapul szolgáló memória teljesítménye. Olvasás esetén a sok RAM-mal gyorsulhat a helyzet, de az írási nehéz műveleteknél a szűk keresztmetszet az elfogyott merevlemez SSD-je. Az AWS-nek rengeteg lehetősége van a tárolásra, tehát melyik a legjobb az Ön számára?

Adatbázis-központú EC2-példányok

A mögöttes tárolás mellett rengeteg más tényező is rejlik az adatbázis teljesítményében. Az AWS számos különböző osztályú példánnyal rendelkezik, amelyeken belül egyedi szintek találhatók.

A leginkább adatbázis-orientált példány az R5 sorozat. A téziseket a memória teljesítményére optimalizálják, mind a RAM sebességével, mind a méretével és az EBS teljesítményével. A magszám és a rendelkezésre álló memória magas arányát kínálják, egészen 768 GB RAMig az r5.24xlarge-on.

Van még az r5d sorozat, az R5 alosztálya, amely egyenesen felfelé mutató helyi lemezt kínál, nem az EBS-en. A legnagyobb réteg négy 900 GB-os NVMe SSD-vel rendelkezik. Kisebb méretű, mint az EBS maximális kapacitása, de csillagos teljesítményű és nagy késleltetéssel rendelkezik.

Létezik a D3 sorozat is, amely az EC2 példány számára a lehető legnagyobb mennyiségű helyi tárhelyet kínálja, akár 336 TB-ig. Ha egy különösen hatalmas, sok adatot tároló példányt akar futtatni, akkor a D3 működhet a legjobban.

EBS kötettípusok

Az EBS-nek néhány különböző szintje van. A leggyakoribb a gp3, amely egy általános célú SSD által támogatott kötet, amely szilárd teljesítményt kínál magasabb áron, mint a merevlemez által támogatott kötetek. gp3 a legújabb generáció, felváltja gp2és négyszer jobb teljesítményt kínál a PCIe Gen 4 SSD-k használatával.

A gp3 sorozatképes árképzési modellt használ. A kötet nagyságától függően óránként „IO krediteket” keres, amelyeket automatikusan használnak IOPS vagy másodpercenként bemeneti-kimeneti-műveletek vásárlásához. Ez szükség esetén gyors teljesítménytörést tesz lehetővé, de ha állandó, szilárd teljesítményre van szüksége, akkor erre támaszkodni nem nagyszerű ötlet. Van egy maximális számú IOPS is; a gp3 esetében ez 16 000.

GP2 burst vödör modell

A kötetek IO kreditet keresnek 3 / GB / másodperc sebességgel. Ez azt jelenti, hogy ha 1 TB-nál nagyobb hangerővel rendelkezik, akkor a vödör mindig tele lesz, és nem kell aggódnia a sorozatképesség miatt. Bármi ennél alacsonyabb, és csak az alapteljesítményre korlátozódik az alapján, hogy hány kreditet keres.

Az alapteljesítmény 1 TB után meghaladja a burst-t

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha extra teljesítményre van szüksége, akkor érdemes a második SSD alapú kötetet használni, io2, más néven Provisioned IOPS SSD. Ez lehetővé teszi, hogy szó szerint közvetlenül vásároljon lemezteljesítményt, az EBS-kötethez igazítva. A legjobb szint, io2 Block Express, akár 4000 MB / s kötetenként és 7500 MB / s példányonként.

Ez akár négyszerese a teljesítménynek gp3, de csak akkor, ha fizetni tud érte – a sávszélesség drága, és minden egyes részéért fizetnie kell. A csúcsminőség io2 kötet havonta több ezer dollárba kerülhet, ami meghaladja az esetleg futó EC2 példányt. Ez a tetején van a GB-onkénti tárolási költségek 83% -os növekedésének.

Míg io2 egy olyan lehetőség az ügyfelek számára, akiknek minden uncia teljesítményre van szükségük, hacsak nem maximalizálják a meghajtót, az általános célt gp3 kötet sok ember számára nagyszerű lesz.

Merevlemez-kötetek

Két fő merevlemez-meghajtó EBS-kötet létezik, az Átviteli sebességre optimalizált HDD (st1) és a Cold HDD (sc1) kötetek. A nevek meglehetősen magától értetődőek – az st1 az elég szekvenciális olvasási sebességre van optimalizálva (bár szörnyű véletlenszerű teljesítmény, mint minden merevlemezen). A nem kritikus alkalmazásokhoz, amelyek nagy fájlméretet igényelnek, az sc1 kiváló helyi tárolási teljesítményt kínál.

Mindkét kötettípus a sorozatkészlet-modellt is használja, de a kötet nagysága alapján fix MBps-számmal bővül.

Az alap áteresztőképesség mindig kisebb, mint a sorozat

Az adatbázisok esetében azonban a véletlenszerű olvasási és írási teljesítmény sokat számít, csakúgy, mint a késés. 2020 van, és a felhasználóinak nem kell megvárniuk, amíg egy lemez felpörög, és várniuk kell, amíg egy mágneses olvasófej lekér néhány alapadatot. Nem is beszélve arról, hogy miként kezeli az összetett SQL lekérdezéseket, amelyek leállíthatják a lemezt.

Bármely felhasználó felé néző teljesítmény szempontjából fontos, és SSD-t kell használnia. Az egyetlen eset, amikor van értelme, az olvasott nehéz alkalmazásokban van, ahol az adatbázis elég kicsi ahhoz, hogy többnyire a memóriában tárolható legyen, de akkor is elég kicsi lenne, ha egy alap gp3 kötet enyhe prémiuma is megérné .

Nagy adatok, elemzések és más belső adatbázisok esetében azonban az adatbázis akkora lehet, hogy a helyi tárolás költsége túl magas ahhoz, hogy SSD-ken fusson. Ha nagy kapacitású adat-tó vagy többszerveres fürtöt kíván futtatni, akkor lehet, hogy nem annyira érdekel a kissé rosszabb lemezsebesség, különösen, ha ez pénzt takarít meg közben.


Source link


38 Views 0 Ratings Rate it