Milyen egészségügyi körülményeket tud felismerni az Apple Watch?

Avatar Gadam | 2021.01.07. 137 Views 0 Likes 0 Ratings

137 Views 0 Ratings Rate it

almaóra EKG kb
alma

A Apple óra 2015-ös indulása óta jó fitneszkövető. Minden következő generációval további hardverfunkciókat szerzett. A legújabb Apple Watches képes felismerni és figyelni néhány különböző egészségi állapotot.

Vigyázat: Az Apple Watch nem orvosi eszköz

Először két nagy figyelmeztetést kell megemlítenem. Az Apple Watch semmiképpen sem pótolja orvosát, az internet sem, és nem is vagyok (ellenőrizze az életrajzomat: csak író vagyok).

Ez a cikk áttekintést nyújt az Apple Watch által esetlegesen észlelhető különböző egészségügyi állapotokról. Csak ne feledje, hogy az eszköz nem tudja diagnosztizálni Önt. Ha egyáltalán aggasztja a szenzorok különböző eredményei vagy eredményei, forduljon orvosához.

Emellett az Apple Watch még mindig viszonylag új. Sok kutatás még folyamatban van (akár részt vehetsz is, ha akarsz) milyen feltételek mellett tudja figyelemmel kísérni. Természetesen egy ideig nem láthatjuk ezeknek a tanulmányoknak az eredményeit.

Az Apple Watch nem orvosi eszköz, hanem okosóra. Ha Önnek olyan állapota van (vagy esetleg aggódik), amelyet ellenőrizni kell, tudja, mit kell tennie: forduljon orvosához.

Most vessünk egy pillantást arra, hogy mit tud egy Apple Watch jelenleg felismerni (a kutatással alátámasztva).

Magas és alacsony szívritmus

almaóra pulzus riasztás
alma

Az Apple Watch kétféle módon mérheti a pulzusát:

  • Apple Watch Series 1 vagy újabb: Optikai pulzusérzékelőt használ.
  • Apple Watch Series 4 vagy újabb (kivéve az első, 2020-ban megjelent SE-modellt): Az EKG alkalmazás által használt elektromos szívérzékelőt használja.

Minden órájában, amelyben van, az optikai pulzusérzékelő felismeri, ha kórosan magas vagy alacsony a pulzusod. Alapértelmezés szerint, ha a pulzusszáma 10 perc inaktivitás után 120 ütés / perc felett marad, vagy 10 percig 40 ütés / perc alá esik, akkor értesítést kap.

Ha meg akarja változtatni a küszöbértékeket, akkor ezt megteheti az iPhone készülékén található Watch alkalmazásban. Csak lépjen a „Szív” pontra, és állítson be új értéket a „Magas pulzus” és az „Alacsony pulzus” értékre.

szív opció kiemelve az óra alkalmazásbanalacsony és magas pulzus riasztási lehetőségek kiemelve az óra alkalmazásban

Az elektromos szívérzékelő csak akkor működik, ha az EKG alkalmazást használja. Olyan, mint azok a sípoló gépek, amelyeket az orvosi drámákban látni, és ez sokkal pontosabb mérést végez a szívritmusodról. Ha időszakos szívtüneteket tapasztal – például a szíve kihagyja az ütemet vagy gyors a pulzus -, akkor felvehet egy EKG-t az alkalmazással, majd megoszthatja azt orvosával. Telemedicina konzultáció során orvosa akár megkérheti Önt, hogy használja.

Ne feledje azonban, hogy a pulzusmérés mellett az a normális, ami az egyik ember számára normális lehet, egy másik számára rendellenes. Például nincs bekapcsolva az alacsony pulzusra vonatkozó figyelmeztetések, mert viszonylag alacsony a nyugalmi pulzusom – ez alig 45 ütés / perc alatt lebeg.

Másnak az 50 ütés / perc alatti pulzus okozhat riasztást. Hasonlóképpen, a magas pulzusszámú riasztások csak akkor aktiválódnak, ha magas a pulzusod és inaktív vagy. Tehát ne aggódjon – nem állítja be, ha futni megy.

Mindig emlékezzen, ha bármi miatt aggódik, hívja orvosát.

Kóros szívritmusok

a szerzők szép normális pulzus ritmus

A pulzus mellett az Apple Watch is mérheti a szívritmusát. Különösen azt ellenőrzi pitvarfibrilláció (AFib), amikor a szíved felső kamrája rendszertelenül ver. Ez lehet súlyos egészségi állapot vagy annak tünete.

Az Apple Watch különösen hasznos lehet az AFib esetében, mert képes felismerni az időszakos eseményeket. Az AFib-hez hasonló körülményeket nehéz diagnosztizálni, mert nem mindig fordulnak elő, amikor kényelmesen ül az orvosi rendelőben.

Ismét meglehetősen nagy mennyiségű figyelmeztetés van ezzel a funkcióval:

  • Az Apple Watch a szabálytalan pulzusszám észlelésének képességét alátámasztja nagyszabású tanulmány, de nem folyamatosan mér. Lehet AFibje, és soha nem kap értesítést. Az is lehet hamis pozitív, vagyis értesítést kap, de nincs AFib-je.
  • Ez a funkció csak itt érhető el egyes országok a változó követelmények miatt. Ausztráliában például az Apple Watch-ot orvosi eszközként kellene jóváhagyni, hogy ezt a funkciót engedélyezzék.
  • Nem célja, hogy 22 évesnél fiatalabb emberek, vagy azok, akiknél már diagnosztizálták az AFib-et.

Engedélyeznie kell a szabálytalan pulzusmérést is. Ehhez nyissa meg az Egészségügyi alkalmazást iPhone-ján, válassza a Szív> Irreguláris ritmus értesítések menüpontot, majd érintse meg az „Értesítések beállítása” lehetőséget. Ezután meg kell adnia néhány információt annak megerősítésére, hogy alkalmas-e az Ön számára.

szabálytalan pulzus értesítések beállításahozzájárulási űrlap a szabálytalan pulzus értesítésekhez

Figyelem: Az Apple Watch nem figyeli a szívrohamokat. Ha bármilyen szívroham tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

Figyelmeztet a hangos környezetekre

zaj app riasztás
alma

A halláskárosodás általában nem fordul elő gyorsan, hanem lassan, idővel alakul ki. Minél több időt tölt hangos környezetben, annál rosszabb a helyzet. Ennek megakadályozására azonban tehet valamit.

A Noise alkalmazás (elérhető az Apple Watch SE-n, valamint a 4. vagy újabb sorozatban) meg tudja mérni a háttérhang szintjét, és tudatja Önnel, hogy egy bizonyos küszöbérték fölé emelkedik-e (alapértelmezés szerint 80 dB). Akkor használhat füldugót, vagy elmehet valahova csendesebbre. Legalább tudni fogja, hogy károsíthatja a fülét.

Ennek a szolgáltatásnak a beállításához vagy a küszöbérték módosításához lépjen a Beállítások> Zaj elemre az Órán.

Észleli, ha esik

Nem az idősebbeknek kell aggódniuk a megcsúszás vagy elesés miatt. Bárki tud leesik a motorjukról, csúsztasson be a zuhany alá, vagy vegyen le egy létráról egy szárnyat. Szerencsére az Apple Watch képes megmondani, mikor történik ez, és automatikusan felhívhatja a segélyszolgálatokat, ami megmentheti az életét.

Mint mindig, van néhány figyelmeztetés. Nincs garancia arra, hogy az Apple Watch minden esést észlel. Hamis pozitív eredményeket is kiválthat, különösen, ha fiatal és aktív.

A Watch beállításakor megkapja a lehetőséget az esésérzékelés engedélyezésére. Ha nem így tett, vagy meg szeretné ellenőrizni, Itt van, hogyan.

Hogy néz ki a jövő

A Apple Watch Series 6 most egy vér oxigénérzékelőt (SpO2) adott hozzá. Egyelőre kifejezetten fitnesz- és wellnesseszköz, nem pedig orvosi vagy egészségfigyelő funkció. Nyugodtan feltételezhetjük azonban, hogy ez a jövőben megváltozik. Alacsony vér oxigéntelítettségi szintje gyakori állapotokkal társulnak, például asztma, alvási apnoe és COVID-19.

Az Apple nemrégiben jelentette be hogy tanulmányokat végeznek különféle egészségügyi állapotokról, beleértve az asztmát, a szívelégtelenséget, az influenzát és a COVID-19-et. Néhány évvel ezelőtt egy kutatási cikk megmutatta, hogyan képes az Apple Watch jósolni a cukorbetegséget és a magas vérnyomást.

Noha ezek a képességek jelenleg a kutatás területére korlátozódnak, nem sokáig tarthat, amíg a csuklójához találnak utat.

ÖSSZEFÜGGŐ: Melyik Apple órát érdemes megvásárolnia?
Source link


137 Views 0 Ratings Rate it