Milyen vízforgatót vegyek a medencémhez?*

Avatar Gadam | 2022.06.10. 1351 Views 0 Likes 0 Ratings

1351 Views 0 Ratings Rate it

vízforgató

Ha már van medencéd vagy tervezed a vásárlását tudnod kell, hogy a vízforgató kiválasztása is kulcsfontosságú. Ha rosszul döntesz, a kellemes kikapcsolódás helyett mindennap fölmehet a vérnyomásod, amikor csobbannál egyet a medencédben. Kerüld el a csalódást. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amit a vízforgatókról tudnod kell.

Milyen vízforgató típusok léteznek?

Alapvetően két változat érhető el.

Mindkettő zseniálisan leveszi a terhet a válladról, azonban akadnak különbségek.

Mit kell tudnod a papírszűrős vízforgatóról?

Előnyök

Egyszerűen és villámsebességgel tudod tisztítani. Csak kiveszed a szűrőbetétet, átöblíted sima vízzel, és teheted is vissza, hogy végezze a dolgát. Másik kimagasló előnye, hogy pénztárcabarát áron elérhető, így egyetlen medencetulajdonosnak sem okozhat gondot a megvásárlása.

Amire figyelned kell

A gyártó által ajánlott időközönként érdemes kicserélni a szűrőbetétet. Ez viszont magához a vízforgatóhoz hasonlóan alacsony áron beszerezhető, így nem kell tartanod a magas üzemeltetési költségektől.

Mit kell tudnod a homokszűrős vízforgatókról?

Előnyök

Kimagasló előny, hogy minden szennyeződést eltávolít a vízből. Még azokat is, amelyek a fürdőzők bőréről kerülnek bele. A homokszűrősök esetén maximális víztisztítást is elérhetsz különböző medence tartozékok segítségével. Például szolinátorral. Lásd lejjebb.

Másik kellemes tulajdonságuk, hogy ha a papírszűrős vízforgató esetén egyszerűnek neveztük a karbantartást, akkor a homoszűrős változatnál ez pofonegyszerűnek mondható. Rendszeres használatnál elég, ha hetente egyszer a vízforgatóban található homokot átmosod. Ehhez pusztán a berendezésbe épített gomb megnyomása a feladatod, a többit az integrált automatikus rendszer elvégzi. A szerkezetben lévő homokot pedig elég kétévente cserélned.

Amire figyelned kell

A homokszűrős berendezést nem szabad bekapcsolni, amikor a medencében vagy. És részben emiatt is mellbevágóan fontos, hogy a medenceméret alapján válassz vízforgatót.

Nagyobb medenceméret esetén nyilvánvalóan nagyobb teljesítményű mellett kell döntened. Az nem jelent gondot, ha kisebb méretű medencéhez használsz nagyobb teljesítményű vízforgatót, ez esetben hamarabb csobbanhatsz újra.

Fordított esetben, ha túl kicsi teljesítményű berendezést veszel nagyobb medencéhez, akkor megnöveled a tisztítási időt (később fürdödhetsz újra), és a pénztárcád is bánja majd a megnövekedett áramfogyasztást.

Milyen vízforgatót vegyek medenceméret szerint?

Ez esetben a méret a lényeg. Akár papírszűrős akár homokszűrős vízforgatót vásárolsz, mindkettő esetben ügyelned kell, hogy a teljesítményük összhangban legyen a medencéd méretével.

Ideális papírszűrős vízforgató teljesítmények medenceméret szerint:

  • Kisebb medencékhez (183 – 305 cm átmérővel, 4,5 m3 vízbefogadóképességgel): Intex és Bestway papírszűrős vízforgató berendezés, teljesítmény 1,25 m3/óra
  • Közepes méretű medencékhez (366 – 396 cm átmérővel, 10 m3 vízbefogadóképességgel): Papírszűrős vízforgató berendezés, teljesítmény 2 m3/óra
  • 457 cm átmérőjű medencéhez (17,4 m3 vízbefogadóképességgel): Bestway papírszűrős vízforgató berendezés, teljesítmény 3 m3/óra,
  • Nagy medencékhez (457 cm átmérővel, 20 m3 vízbefogadóképességgel): Intex papírszűrős vízforgató berendezés, teljesítmény 3,785 m3/óra

Ideális homokszűrős vízforgató teljesítmények medenceméret alapján:

Ez nagyban függ az adott gyártótól. Az Intex esetén így alakulnak a számok. Ezt némiképp tekinthetjük egyfajta ökölszabálynak is.

  • Kisebb medencékhez (20 m3-ig): 4 m3/óra teljesítményű homokszűrős vízforgató berendezés
  • Közepes medencékhez (20-35 m3): 6 m3/óra teljesítményű homokszűrős vízforgató berendezés
  • Nagy medencékhez (62m3-ig): 8 m3/óra teljesítményű homokszűrős vízforgató berendezés

És ahogy fentebb már volt róla szó:

Kisebb medencéhez vehetsz nagyobb teljesítményű vízforgatót, nagyobb medencéhez kisebbet azonban csak akkor, ha szeretsz kiszúrni magaddal.

Mi az a szolinátor és hogyan lesz tőle maximálisan tiszta a víz?

A medencetisztításhoz számos kiegészítő létezik. Ezek közül az egyik, amit kifejezetten a homokszűrős vízforgatókhoz gyártanak, a szolinátor (vagy chlorinátor).

Megakadályozza a vírusok, algák vagy baktériumok kialakulását a vízben. A természetes formájú sókat (NaCl – só – nátrium-klorid) használja a klór előállításához, így biztonságosan, közel 70%-al csökkenti a medencekémiát. A  homokszűrős vízforgató berendezés szolinátorral allergiások, kisgyermekek számára a legmegfelelőbb megoldás.

A cikk elkészítéséhez a szakmai segítséget a hawaj.hu webáruház biztosította.


1351 Views 0 Ratings Rate it