Mit tudunk a COVID vakcinák allergiás reakcióiról

Avatar Gadam | 2020.12.22. 43 Views 0 Likes 0 Ratings

43 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Illusztráció a Mit tudunk a COVID vakcinák allergiás reakcióiról című cikkhez

Fénykép: BaLL LunLa (Shutterstock)

A múlt heti örömteli hírszegmensek közepette érkeztek az élvonalbeli egészségügyi dolgozók, akik megszerezték az első adag Pfizer COVID-19 vakcinát jelentések, amelyek csillapítják az izgalmat: hogy néhány vakcinázottak súlyos allergiás reakciók lövésüket követve.

Ezek a történetek (érthető módon) nyugtalanítóak – különösen azok számára, akik allergiásak. De a pánik helyett fontos ezeket az eseményeket tágabb kontextusban szemügyre venni. Íme, mit kell tudni a COVID oltásokról és az allergiákról, beleértve a következőket is frissített biztonsági irányelvek a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központoktól (CDC).

Allergiás reakciók a Pfizer COVID vakcinával szemben

Vasárnap délután a CDC arról számolt be 556.000 adag a Pfizer COVID-19 vakcinát az Egyesült Államokban adták be. December szombatjától pedig 19., a CDC azonosította hat anafilaxia esete– súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiás reakció– azok között, akik az első oltást kapták, amely sürgősségi felhasználási engedélyt (EUA) kapott az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA).

Eddig nem volt nyilvánosan bejelentett anafilaxia esete azok között, akik a Moderna oltást kapták – bár ma még csak a második nap adják be.

És amíg a témán vagyunk, az anafilaxia nem csak a COVID-19 vakcinára jellemző: Ezek a súlyos allergiás reakciók bármely vakcinával előfordulhatnak. Szerencsére rendkívül ritkák, átlagosan előfordulnak körülbelül egy adag milliónként beadni.

Voltak anafilaxia esetek a klinikai vizsgálatok során?

Mielőtt mind a Pfizer, mind a Moderna vakcinák megkapták az EUA-t, mindegyiküknek szigorú biztonsági követelményeket kellett teljesítenie – amelyek szintén kitértek rá lehetséges allergiás reakciók. De egyik klinikai vizsgálat résztvevője sem anafilaxiát tapasztalt az oltás beadása után, így a tudósok elgondolkodtak azon, vajon mi okozza most ezeket a súlyos reakciókat.

Annak ellenére, hogy a Pfizer vakcinával végzett klinikai vizsgálat arról számolt be kizárt bárkit, akinek anamnézisében súlyos étel- vagy gyógyszerallergia volt, nem éppen ez volt a helyzet. Körülbelül 6000 résztvevő vett részt a vakcina késői stádiumú vizsgálatában, amelynek kórtörténetében különféle allergiák voltak, beleértve a pollent és az ételt is. A Reuters beszámolt róla. De olyan emberek, akiknek bármely vakcinával szemben korábban súlyos mellékhatása volt (vagy a Pfizer vakcina egyik komponensére) kizárták.

Egy új tanulmány fókuszált allergiás reakciók

Tegnap a A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) bejelentette ez a tervezés megkezdődött egy olyan tanulmányon, amelynek célja annak meghatározása, hogy a vakcina egy bizonyos összetevője áll-e valószínűleg ezen allergiás reakciók hátterében, vagy egyszerűen véletlenszerűek voltak. Nemcsak nyomás nehezedik ezen információk mielőbbi megszerzésére, hanem maga a tanulmány is nagy kihívást jelent, mivel olyan embereket von be, akiknek van anamnézisében súlyos allergiás reakciók.

A tudósok eddig egy lehetséges gyanúsítottat azonosítottak: a polietilénglikol nevű vegyület (PEG), amely a Pfizer és a Moderna vakcinákban egyaránt használt messenger RNS (mRNS) csomagolásában található. Bár, ahogy a Science beszámol, A PEG-et még soha nem alkalmazták engedélyezett vakcinában, számos olyan gyógyszerben található meg, amelyről ismert, hogy időnként anafilaxiát vált ki.

Mit kell tudni az allergiás embereknek a COVID oltásokról

Bár még nem világos, hogy pontosan mi okozta az anafilaxia eseteit a Pfizer oltóanyagban A CDC irányelveket adott ki hogy segítsen nekünk megalapozott döntéseket hozni az oltással kapcsolatban, amikor sorra kerülünk:

  1. Kerülje el az adott COVID-19 vakcinát, ha valaha súlyos allergiás reakciója volt bármely összetevőjével szemben (itt találhatók a Pfizer és Moderna).
  2. Ne kapja meg az oltás második adagját, ha van súlyos allergiás reakció az első lövésre.
  3. Kérdezze meg kezelőorvosát arról, hogy kap-e COVID-19 oltást, ha súlyos allergiás reakciója volt más oltásokkal vagy injektálható terápiákkal szemben.
  4. Olyan emberek, akiknek a kórtörténetében súlyos allergiás reakciók vannak, amelyek nem oltásokkal vagy injekciós gyógyszerekkel kapcsolatosak – például ételre, háziállatra, méregre, vagy latex, vagy környezeti allergia– még mindig be lehet oltani.
  5. Olyan emberek, akiknek kórtörténetében allergiásak voltak a szájon át alkalmazott gyógyszerek, vagy családjukban súlyos allergiás reakciók voltak, vagy akiknek enyhébb allergiájuk lehet az oltásokra (de anafilaxia nincs) szintén oltani lehet.

Mi történik, ha allergiás reakció lép fel az oltás beadása után

Bármely egészségügyi intézmény vagy szakember, aki COVID-19 vakcinát ad be, utasításokat adott követni abban az esetben, ha valakinek allergiás reakciója van. De mint az oltóanyagot kapó személy fontos, hogy Ön is ismerje az eljárást – függetlenül attól, hogy korábban volt-e allergiája. Itt vannak az ajánlottak biztosítékokat a CDC-től:

  • Minden olyan embert, aki COVID-19 vakcinát kap, a helyszínen ellenőrizni kell. Azokat az embereket, akiknek kórtörténetében súlyos allergiás reakciók vannak, az oltás megszerzése után 30 percig ellenőrizni kell. Minden más embert 15 percig ellenőrizni kell az oltás megszerzése után.
  • Az oltásszolgáltatóknak megfelelő gyógyszerekkel és felszereléssel kell rendelkezniük – például adrenalin, antihisztaminok, sztetoszkópok, vérnyomásmérő mandzsetták és időzítő eszközök a pulzus ellenőrzésére – a COVID-19 minden oltási helyén.
  • Ha súlyos allergiás reakciót tapasztal a COVID-19 oltás megszerzése után, az oltásszolgáltatóknak gyors ellátást kell nyújtaniuk, és sürgősségi orvosi szolgálatot kell hívniuk. Legalább néhány órán át továbbra is figyelemmel kell kísérnie egy orvosi intézményben.

Ami megéri, az a szabály, miszerint az oltás után 15 percig figyelemmel kell kísérni mindenkit, nem specifikus a COVID oltásokra. Ez rutinszerű eljárás az influenza elleni oltásra is.

Ha további információt szeretne a COVID-19 oltásokról és allergiákról, Az Allergic Living összeállította ezt a hasznos GYIK-ot.

[ad_2]
Source link


43 Views 0 Ratings Rate it