Ne higgy mindent, amit a Tiktok-on lát

Avatar Gadam | 2020.12.08. 29 Views 0 Likes 0 Ratings

29 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

aki a telefonján a TikTok logót nézi, ahogy te is

Fénykép: ALDECA stúdió (Shutterstock)

Az életnek nagyon kevés olyan területe van, ahol átgondolt, alapos tanácsokat lehet nyújtani 60 izgalmas másodperc alatt. Ha a TikTok-on lapozol, és azt hiszed, hogy hasznos tanácsokat találtál a főzéssel, a személyes pénzügyekkel, az alkalmassággal vagy bármi mással kapcsolatban … vedd figyelembe, mert valószínűleg nem.

Saját Claire Lower már katalogizálta a műfaj egyik klasszikus formáját, a hamis főzőlapot. A TikToker videót készít recept oktatóanyag formájában, szándékosan abszurd módszerekkel, viccként. Ha nem vagy benne a poénban, akkor láthatod ezt, és azt gondolhatod, hogy valóban működik főzni egy steaket a kenyérpirítóban. (Ez nem.)

De nem csak az élelmiszer-videók követik ezt a formátumot. A Bloomberg több példát is felhoz itt videókat tartalmaz slick-soundmatematikát, amelyet valójában nem pénzügyi tanácsadásnak szánnak, hanem ebben a formában nyújtják. Például: terheljen fel mindent hitelkártyára, fizessen ki egy másik kártyával, és folytassa életét hátralévő részében, soha semmit sem kell valódi pénzzel fizetnie.

Nem mondanék ezeknek, mondhatnád. De ez azt jelenti, hogy elhinnéd a TikTok tanácsát, ha kissé kevésbé abszurd, kissé kevésbé vicces lenne? Te talán.

Nem mindig kapcsoljuk be agyunk kritikus gondolkodású részét, amikor szórakoztató és szórakoztató dolgokkal találkozunk. Ha egy TikTok-ot mutatok neked egy kvíz részeként, hogy észrevegyék a téves információkat, megkérdőjeleznéd, mit hallottál. De ha ez csak valami, amit a táncvideók görgetése közben lát, akkor ugyanazt a hitelt adhatja neki, mint amit táncos videókon keresztül görgethet mondjuk valamire, amit egy partin egy barát mondott.

Még abban az esetben is, ha van egy szem igazság, a hazavihető üzenet minden rossz lehet

Emlékszel a TikTokra, ahol a hölgy sós vízbe áztatta az epret, és talált rajta kis férgeket? Azt mondta, hogy minden szamóca rendelkezik ilyen férgekkel, mivel ezek egy légy lárvái, amelyek eperföldeken szaporodnak, mielőtt a bogyók eljutnának a boltba, és ezeket az ő technikájával kell eltávolítani. A kígyózó képpel kombinálva ez egész könnyen elhihető.

Van némi igazság a videóban – úgy tűnt, biztosan gyümölcslárvák vannak benne neki bogyók – de sokkal több hamisság. Entomológusok, akikkel beszéltünk azt mondta, hogy a hazavitel üzenetei mind tévesek vagy félrevezetőek voltak. Ezek a férgek nem minden eperben; te nem kellene áztassa bogyóit sós vízbe; és a hűtőszekrényben tartása, amelyet a TikTok-er nem említett, így képes hibátlanul tartani őket.

A Fitness TikTok is elterjedt az ilyen típusú vegyes üzenetekkel. Ha egy fiatal nőnek kerek feneke van (vagy pózol, hogy annak látszódjon), akkor fenéképítő tanácsokat adhat, amelyek úgy érzik, hogy igaznak kell lennie. De miután megnéztem néhány ilyen videót, mégis szemét. Persze, bemutatnak néhány gyakorlatot, amelyeket érezni fog a farizomban, de nem fogod drasztikusan megváltoztatni a feneked formáját azzal, hogy 20 helyett 20 kagylót hajtasz végre vagy futószalag sprintek elvégzésével a súlyemelés helyett, hogy megemlítsek néhányat a hétköznapibbnak hangzó állítások közül. A rossz információ nem mindig meglepő, látványos vagy túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Gyakran csak unalmas időpazarlás.

De nem számít a téma – akár edzésötletek, akár nem koronavírus összeesküvések– a TikTok formátum erőssége és gyengesége, hogy eltávolítja az összes kontextust. Honnan jöttek ezek az információk? Az a személy ad tanácsot szakértői forrás, vagy szar poszter? Lehet, hogy a hülye videók között lapozgatás szórakoztató, de akkor is pontosan ugyanúgy kell végiggondolnia ezeket a dolgokat, ahogy a szüleidnek kéne megkérdezniük az OAN-t történeteket mutatnak fel in Facebook-hírcsatornájukat.

[ad_2]
Source link


29 Views 0 Ratings Rate it