Projektor vászon házilag okosan

Avatar Gadam | 2022.11.05. 1155 Views 0 Likes 0 Ratings

1155 Views 0 Ratings Rate it

Egy előadásra készültem az egyetemen, amihez projektor kellett, ezért kutatni kezdtem a neten házilag gyártható projektor vászon után. Találtam néhány módszert, ami nekem rengeteget segített. Megmutatom Neked is.

Projektor vászon házilag: Fix keretű képernyő építése.

Ha olyan projektor vásznat keresel, amelyik egyedi készítésűnek tűnik, az egyik nyers vetítővászon-alapanyagunk egy darabjából építhetsz egy keretet, erre feszítheted ki és tűzheted rá a vetítőfelületet.

Mielőtt belekezdenél, válaszd ki a megfelelő anyagot. Ez segít választani a rugalmasabb, feszített anyag és a nem feszített, vastagabb, merevebb anyag között. Egyes anyagokat könnyebb felszerelni, mint másokat, ezért ezt tartsd szem előtt a kiválasztáskor.

Itt van néhány videó, amely ezt különböző technikák alkalmazásával valósítja meg.

Vagy ez is jó.

Ne feledd, hogy nincs egyetlen helyes módszer.

Készítsd el azt a paravánt, amelyik illik a lakásba, és csináld úgy, ahogy neked tetszik! Rugalmas anyagok, mint a FlexiWhite vagy az ALR, tökéletesen alkalmasak fakeretre feszítéshez. Elasztikus jellegük miatt könnyedébbe alkalmazkodnak. Az olyan merevebb anyagokkal, mint a ProWhite, nem olyan könnyű tökéletesen laposra feszíteni, de ha jól csinálod, csodálatos eredményt érhetsz el.

Egy projektor vászon házilag milyen alapanyagokból készíthető?

Léteznek professzionális és költséghatékonyabb DIY módszerek is. Végeredményben mind ugyanazt a feladatot látják el – de néhány kétségtelenül jobban végzi a munkát, mint mások.

A sötétítő szövet valószínűleg az egyik legjobb kivetítő képernyő alternatíva. Nemcsak meglehetősen olcsó, de lapos és tartós – így a filmnézés élménye egy kicsit kevésbé fájdalommentes és élvezetesebb. Általában, bár a nevében benne van a blackout, a szövet felülete matt fehér. Bár más színek is kaphatók.

Az egyik legnépszerűbb lehetőség a házi készítésű projektor vászon esetében a festék használata. Ehhez biztosítani kell, hogy a falnak legyen egy olyan szakasza, amely alkalmas lesz a videólejátszásra. Mielőtt elkezdenéd kitörni a házi festéket, van néhány dolog, amit tudni kell a projektorvásznakról és a festékről.

Először is, nem használhatsz akármilyen festéket. A projektorvászonhoz specifikus festéket kell beszerezned. A képernyőfesték, mint például ez a Digital Image Ultra White megfelelő. Ezt vagy ehhez hasonlót keress. A vásárlás előtt azonban meg kell határozni, hogy melyik szín illik a környezethez.

Ne feledd, hogy egyenletes felületre lesz szükség a projektor képének kivetítéséhez. Ha nem megfelelően alkalmazod a vetítővászonfestéket, az problémákat fog okozni. Minden egyes tökéletlenség árnyékként jelentkezhet, ami roppant idegőrlő.

Javasoljuk, hogy festés előtt ne csak a helyszínt készítsd elő az esetleges hibák vagy hiányosságok eltávolításával, hanem azt is vedd fontolóra, hogy először egy alapozóréteget visz fel a falra.

Ehhez a munkához is érdemes festékszórót használni. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudod megoldani a házi készítésű projektor vásznat néhány hengerrel vagy ecsettel, de hacsak nem vagy igazán ügyes, valószínűleg lesz néhány problémás terület.

Vajon a lepedő használható házilag gyártott projektor vászonként?

Elméletben igen. A gyakorlat azonban mást mutat. Az egyik ok, amiért a lepedő nem a legjobb vetítővászonként, az az, hogy az ágyneműk általában elég vékonyak. Ez a jó alváshoz rendben van, de rossz egy videó kivetítéséhez. A projektor fényét nem fogja elnyelni a lepedő, így rossz minőségű képet kapsz.

Azzal is számolni kell, hogy a vékony lepedőt nehéz lesz feszesen tartani. A sok gyűrődés árnyékot fog vetni, és még jobban torzítja a képet. Egy gyors mozi esetére a gyerekekkel nem lesz olyan rossz. Ha azonban tartós megoldást keresel, akkor a lepedő nem ajánlott. Inkább a föntiek közül válassz.

 

Források: Best Material to Use for a Projector Screen – The Home Theater DIY

How to Build a Projector Screen at Home – Carl’s Place (carlofet.com)


1155 Views 0 Ratings Rate it