Repülő lampion készítés házilag: Teljes útmutató

Avatar Gadam | 2023.01.18. 1578 Views 0 Likes 0 Ratings

1578 Views 0 Ratings Rate it

repüLő Lampion készítés házilag

Itt a teljes útmutató, ha Te is szeretnél repülő lampiont készíteni házilag. Kikerestem a legjobb lépésről lépésre leírást. A készítési fázisok részletezése után, kattints a „Kép” szóra, hogy megnézhesd a konkrét lépés képi anyagát.

Repülő lampion készítés házilag #1. rész: A papír előkészítése

 1. Vegyél egy tekercs viaszpapírt. A viaszpapír egy vékony, átlátszó papír, amelyet főzéshez és kézműveskedéshez használnak. A viaszpapír ideális a repülő lampion készítéséhez, mert könnyű és áttetsző. Olyan viaszpapírtekercset keress, amely legalább 4,6 m hosszú. A csomagoláson fel kell tüntetniük, hogy milyen hosszú.
 2. Tekerjünk ki és vágjunk ki 2 azonos méretű darabot viaszpapírból. A darabok legyenek hosszabbak, mint 0,61 m, hogy az repülő lampion ne legyen túl kicsi. Minél hosszabbak a darabok, annál nagyobb lesz a lampion. Kép.
 3. Ragasszuk össze a papírdarabokat az egyik hosszú széle mentén. Fektesd a 2 papírdarabot egy sima felületre úgy, hogy hosszában kissé fedjék egymást. Ezután ragasztópálcával rögzítsd a papírdarabokat ott, ahol átfedik egymást. Ha kész vagy, egyetlen nagy papírdarabot kell kapnod. Kép.
 4. Ragasszuk össze a papír rövid végeit, hogy egy papírhenger jöjjön létre. Fogd meg a papír egyik végét, és hajtsd át úgy, hogy kissé átfedje a másik végét. Kenj ragasztót a papír végeire, és nyomd össze őket úgy, hogy ott kapcsolódjanak, ahol átfedik egymást. Most már egy nagy papírhengerednek kell lennie. Kép.
 5. Vágj ki egy négyzet alakú papírdarabot, amely valamivel nagyobb, mint a nyitott végek. A négyzet alakú papírdarab lesz a repülő lampion teteje. Győződj meg róla, hogy a négyzet elég nagy ahhoz, hogy teljesen befedje az egyik nyitott véget, és még néhányat. Kép. 
 6. Ragasszuk a négyzetet a papírhenger egyik nyitott végére. Helyezd a négyzetet a henger egyik nyitott vége mellé. Ezután ragaszd a négyzet széleit a henger széleihez, hogy a nyitott véget befedje. Kép.

Repülő lampion készítés házilag #2. rész: A keret megépítése

repüLő Lampion készítés házilag. I.

 1. Vegyél egy tekercs fémhuzalt, hogy házilag is elkészíthesd a repülő lampion keretét. A fémhuzal könnyen hajlik és megtartja az alakját, így ideális anyag a lámpás keretének megépítéséhez.
 2. Készítsünk a drótból egy gyűrűt, amelynek kerülete megegyezik a papírhéjéval. A papírhéj kerületének meghatározásához fektesd egy sima felületre úgy, hogy a nyitott vége teljesen lapos legyen. Ezután mérd meg a nyitott vég hosszát egy mérőszalaggal, és duplázd meg a hosszát, hogy megkapd a kerületet. Ha megvan a kerület, mérj és vágj le egy 2,5 cm hosszabb drótdarabot. Hajlítsa a drótot gyűrű alakúra, és csavarja össze a végeit. Kép.
 3. A gyűrű közepén futtass végig 2 drótcsíkot úgy, hogy merőlegesek legyenek egymásra. Ezek a drótdarabok fogják tartani az üzemanyagot, amelyet az égi lámpás meggyújtásához és elindításához fogsz használni. Csavard a 2 drótcsík végét a drótgyűrű köré, hogy a helyén maradjon. Kép. 
 4. Ragaszd a drótgyűrűt a papírhéj nyitott végébe. Fogd a papírhéjat, és tartsd úgy, hogy a nyitott vége felfelé nézzen. Ezután helyezd a drótgyűrűt a papírhéj belsejébe úgy, hogy körülbelül 1,3 cm távolságra legyen a nyitott végétől. A gyűrű körül haladva hajtsd a papír széleit a gyűrű fölé, és ragassza le őket, hogy a gyűrű a helyén maradjon. Kép.

Repülő lampion készítés házilag #3. rész: A lampion „üzemanyagának” elkészítése

repüLő Lampion készítés házilag. II.

 1. Olvasszuk meg a gyertyaviaszt egy serpenyőben a tűzhely tetején. A gyertyaviasz a repülő lampion üzemanyagának egy részeként fog szolgálni. Hagyd az olvasztott gyertyaviaszt a meggyújtott tűzhely tetején, amíg készen nem áll a használatra. Kép. 
 2. Mártsunk egy rongycsíkot az olvasztott gyertyaviaszba, amíg teljesen be nem borítja. Bármilyen ruhaanyag megfelel. Használj körülbelül 0,30 m hosszú és 2,5-5,1 cm széles csíkot. Miután a ruhát beborította a viasz, egy fogó segítségével emeld ki a serpenyőből. Hagyd a ruhaszalagot 2 percig száradni. Kép. 
 3. Kössd a viasszal bevont szövetcsíkot a drótkeret közepére. Fordítsd meg a repülő lampion fejjel lefelé, hogy a drótkeret felfelé nézzen. Ezután tekerd a szövetcsíkot a drótkeret közepe köré, és kössön több csomót. Kötögesd tovább a csomókat, amíg az egész csíkot fel nem tekerted a keret közepére, és a végei már nem állnak ki.kép.

Repülő lampion készítés házilag #4. rész: A repülő lampion fölröptetése

 1. Gyújtsd meg az égi lámpást biztonságos szabadtéri helyen. A repülő lampionok tűzveszélyesek lehetnek, ha nem biztonságos helyen, megfelelő körülmények között gyújtják meg őket. Soha ne gyújtsa meg a repülő lampiont beltérben, és mindig ellenőrizd az időjárást. Ha szeles vagy esős idő várható, ne gyújtsd meg.
 2. Fogd meg a repülő lampiont a drótnál fogva, és gyújtsd meg a viasszal bevont anyagot. Tartsd az öngyújtót a ruhához, amíg az lángra nem kap. Tartsd tovább, miután meggyulladt. Még ne engedd el. Kép.
 3. Tartsd továbbra is a lampiont jobbra felfelé, amíg nem érzed, hogy elkezd az ég felé húzni. Néhány másodpercbe telik csupán. Kép.
 4. Amint érzed, hogy a lámpást felfelé húzódik, készen áll a kilövésre. Óvatosan engedd el a repülő lampiont, és figyeld, ahogy az a levegőbe emelkedik.
  Ha nincs szél, amikor elindítod a lampiont, akkor talán be tudod gyűjteni. Ha szeles nap van, a repülő lampion valószínűleg túl messzire repül ahhoz, hogy megtalálhasd.

Forrás és képforrások: How to Make Sky Lanterns (with Pictures) – wikiHow

 


1578 Views 0 Ratings Rate it