Ilyen a jó szappan házilag okosan

Avatar Gadam | 2022.08.21. 18 Views 0 Likes 0 Ratings

18 Views 0 Ratings Rate it

szappan házilag

Szappant akartam készíteni házilag, de vakartam a fejem, mert pocsék voltam kémiából. Ezért rendesen utánanéztem a neten, hogyan lehet a legkönnyebben elkészíteni. Megmutatom, mit találtam, mert ezzel a módszerrel neked is sikerülnie kell.

Szappan házilag könnyedén

Először nézzük át, milyen összetevőkre, hozzávalókra lesz szükséged.

 • 450 ml kókuszolaj
 • 400 ml pálmaolaj, lehetőleg felelős forrásból
 • 600 ml olívaolaj, bármilyen olívaolaj, amit csak találsz
 • 550 ml desztillált víz
 • Nátrium-hidroxid (lúg), amelyből egy kilós tartályból körülbelül 4 adag szappan készíthető.
 • 7 teáskanál illóolaj vagy illatolaj (opció)

Ezek az eszközök kellenek a szappan készítéshez házilag:

 • Nagy, hőálló edény, például zománcozott levesestál
 • Mérőpohár vagy kis tál
 • Hőálló edény, ideális esetben fogantyúval, például egy nehéz üvegkancsó
 • Szilikon spatula vagy más keverőeszköz
 • Azonnal leolvasható hőmérő
 • Merülőmixer
 • Mérleg
 • Szappanforma vagy egy 20×30 cm méretű sütőforma
 • Műanyag fólia (ha tepsit használnál)
 • Viaszpapír vagy pergamenpapír
 • Teáskanál és további mérőpohár (ha illatanyagot használnál)
 • Régi törölköző vagy takaró
 • Éles, vékony kés
 • Gumikesztyű
 • Védőszemüveg

Mire figyelj, amikor szappant készítesz házilag?

Bár a szappankészítés folyamata nagyjából egyszerű és biztonságos, a lúg kezelésével járó folyamat során óvatosan kell eljárni. A lúg egy maró só (más néven nátrium-hidroxid), amely többnyire kristályos formában van jelen, és ha helytelenül kezeljük, égetheti a bőrt és a szemet.

Védekezésképpen mindig viselj kesztyűt, szemvédőt és hosszú ujjú ruhát, és jól szellőző helyen, például garázsban vagy a kocsifelhajtón dolgozz!

Keverés közben tartsd távol az arcod a lúgtól, és tartsd távol a háziállatokat, a gyerekeket, amíg a lúg hűl. Ne aggódj amiatt, hogy a szappan nem biztonságos – a lúg a szappanosítási folyamat során (a lúg és a zsír közötti reakció, amely során a szappan elkészül, és amely a lúgot biztonságosan kezelhetővé teszi) elhasználódik, és a késztermékben nem marad belőle.

Ha aggódsz a lúggal való munka miatt, akkor egy egyszerű módja annak, hogy a kész szappanban ne maradjon lúg, ha a megadott mennyiségnél egy kicsit több zsírt használsz, így a lúgot a szappanosítási folyamat során semlegesíted. Ezt nevezik „szuperzsírozásnak”, és szinte biztosan szerepel bármelyik szappanreceptben.

A szappankészítéshez javasoljuk, hogy a „tiszta” vagy „élelmiszeripari minőségű” lúgot vásárolj, és inkább az interneten vegyed, mint a boltban. Nem javaslom, hogy kifejezetten lefolyónyitóként (a másik elsődleges felhasználási területe) forgalmazott lúg mellett dönts, mert lehet, hogy más összetevőket is tartalmaz.

Különböző formákban, például kis gyöngyökben vagy pelyhekben kapható; nem számít, melyiket választod a házi szappan készítéhez.

Bár a szappankészítés költséghatékony lesz, ha gyakran csinálod, az első adag elkészítése egy kisebb befektetésnek tűnhet, mivel egyik eszközt sem lehet újra felhasználni a főzéshez (jó ok arra, hogy újra és újra házilag készíts szappant).

Szappan házilag: Az elkészítés

1. Keverjük össze a lúgot.

Vedd fel a gumikesztyűt és a védőszemüveget, egy állj egy nagyon jól szellőző helyre, például egy nyitott ablak mellett. Ha van garázsod, felhajtód, terasz vagy erkély, menj oda. Mérleg és mérőpohár segítségével óvatosan mérj le 201 gramm nátrium-hidroxidot, és tedd félre. Ezután mérd ki az 550 mL desztillált vizet egy üvegkancsóba vagy más stabil, hőálló edénybe.

Aztán óvatosan öntsd a nátrium-hidroxidot a kancsó vízbe, és csak annyi ideig keverd, hogy minden feloldódjon. Ez olyan kémiai reakciót hoz létre, amely a vizet 90C fok fölé melegíti, és eleinte erős gőzöket termel, ezért dolgozz gyorsan. Tartsd vissza a lélegzeted keverés közben.

Biztonsági megjegyzés: Mindig ebben a sorrendben dolgozz, és adagold a lúgot a vízhez. Soha ne önts vizet a lúghoz, ami a forró lúgoldat szétfröccsenését vagy akár robbanást is okozhat!

A lúgnak most le kell hűlnie 45 fok alá. Kiteheted a verandára, hogy felgyorsítd a folyamatot. Attól függően, hogy milyen hideg van odakint, 30-90 percig is eltarthat, amíg a lúg lehűl, ezért javaslom, hogy ezt a lépést tedd meg elsőként.

2. Készítsd elő a formát és mérd ki az illatanyagot.

Ha fából készült cipóformát vagy sütőformát használsz, óvatosan béleld ki a belsejét viaszpapírral vagy pergamenpapírral, hogy később könnyebb legyen kiszedni belőle a szappant. Gyakran használok maszkolószalagot, hogy segítsen mindent a helyén tartani. Ha szilikonformát használsz, ezt a lépést kihagyhatod.

Most itt az ideje, hogy az illóolajokat is kimérd egy külön mérőpohárba, hogy később könnyebben hozzáadhasd őket. Az illatanyagok keverése valószínűleg az egyik legszórakoztatóbb része a szappankészítésnek. Ehhez a tételhez 5 teáskanál narancs illóolajat és 2 teáskanál szantálfát használtam. A szintetikus illóolajok is jól működnek, és általában olcsóbbak, mint a tiszta illóolajok. Az illatanyagok keverése olyan, mint a fűszerek és más összetevők keverése, amikor egy étel elkészítésével kísérletezel. Ha nagyon érzékeny vagy az illatokra és parfümökre, akkor választhatod az illatmentes szappan készítését is.

3. Olvasszuk fel és keverd össze az olajokat

Most már elkészítheted az olajkeveréket, amelyhez hozzáadod a lúgot. Ha olyan olajokat használsz, amelyek szobahőmérsékleten szilárdak, mint például a kókusz- és pálmaolaj, akkor először meg kell olvasztanod őket, hogy kiönthesd őket, vagy úgy, hogy a tartályt egy lábas forró vízbe teszed, vagy mikrohullámú sütőben megolvasztod őket.

Miután az olajok folyékony állapotba kerültek, helyezd a nagy edényt a mérlegre, és a pontosság kedvéért mérjed le (vagy mérd le újra, ha már megtetted) az egyes olajokat. Keverj össze mindent, majd ellenőrizd a hőmérsékletet egy hőálló hőmérővel. A következő lépéshez az olajoknak 25 és 40C fok között kell lenniük. Gyakran tapasztalom, hogy az enyémek már a megfelelő tartományban vannak az olvasztástól, de ha nem, tedd a fazekat a tűzhelyre alacsony hőfokon, amíg az olajok elérik a megfelelő hőmérsékletet, vagy tedd félre hűlni.

Nézd meg a folyamatokat képeken.
Kép I.
Kép II.

szappan készítése házilag.1.

4. Keverd össze és öntsd ki a szappant

Amikor a lúg és az olaj keveréke 25 és 40 C fok közé hűl, készen áll a keverésre. Miután levetted az edényt a tűzről, tedd egy alátétre vagy hőálló felületre, vedd vissza a kesztyűt és a szemvédőt, és óvatosan öntsd a lúgot az olajos edénybe. Elkezdenek egymással reakcióba lépni, és a keverék zavarossá válik. Kezdd el keverni a merülőmixerrel, és a következő 3-5 percben látni fogod, hogy a keverék sűrűbbé és átlátszatlanabbá válik.

A cél az, hogy a keverék állaga olyan legyen, mint egy folyós pudingé. Ha kiemeled a turmixgépet, és hagyod, hogy néhány csepp a keverék felszínére hulljon, látnod kell, hogy „nyomot” hagynak maguk után, mielőtt visszasüllyednek a keverékbe.

Ha a szappankeverék elérte a nyomot, keverd bele az illóolajat, (ha használsz), amíg el nem keveredik. Óvatosan öntsd a kész keveréket a kibélelt szappanformába, és fedd le a fedővel (vagy műanyag fóliával, ha a formának nincs fedele).

Ügyelj rá, hogy vízszintes legyen, és szigetelésként tekerd az egészet egy törölközőbe vagy takaróba, majd 24 órán át hagyd háborítatlanul egy jól szellőző, a gyerekektől és háziállatoktól távol eső helyen.

Kép III.

5. Vágd és keményítsd a szappant

Amikor letelt a 24 óra, a szappan készen áll a kiszedésre; sok fából készült cipóformának van lehajtható oldala vagy levehető alja, hogy megkönnyítse ezt a folyamatot. Ha sütőformát használtál, előfordulhat, hogy késsel kell segítened a szappanos cipó kiszedését.

A cipót egy éles késsel vágd fel rudakra.

A szappannak nem szabad szétmorzsolódnia, amikor felvágod. Ehhez egyesek gitárhúrokat, mások henteskést használnak. Néhány barkácsoló még saját eszközöket is készít. Én egy vonalzót használok, és a vágás előtt éles késsel bevágom a cipó tetejét, hogy minden egyenes és egyenletes maradjon.

A munkádat most már elvégezted, de a rudaknak 4-6 hétig kell érlelődniük, mielőtt felhasználnád őket. Ez az idő lehetővé teszi, hogy a rudakban lévő víz teljesen elpárologjon, ami keményebb és enyhébb szappant eredményez.

Hagyd a szappant papírzacskóban vagy sütőállványon, szellős helyen érlelődni. Ha papírzacskót használsz, a száradási idő alatt egyszer vagy kétszer forgasd meg a rudakat, hogy minden oldaluk egyformán levegőhöz jusson.

Takarítás házilag készített szappan készítése után:

A kancsót, a mérőpoharat és a spatulát csak alaposan ki kell öblíteni vízzel. A nyers szappanmaradványokat tartalmazó edényt először papírtörlővel szoktam kitörölni, mielőtt mosogatószerrel és vízzel kimosnám. A lúggal érintkező eszközöket csak a szappankészítéshez használjuk, és a konyhától távol, ideális esetben a többi, közösen használt konyhai eszköztől elkülönített polcon tároljuk, hogy elkerüljük az összetévesztés lehetőségét.

Saját Szappan házilag receptek készítése:

Ez a recept csak egy a zsírok, lúg és egyéb összetevők gyakorlatilag végtelen számú kombinációi és arányai közül, amelyeket házi szappankészítéshez használhatsz. A szappankészítés nagy része az új receptek felfedezésében rejlik, és abban, hogy megnézzük, mi sül ki belőle. Néhány kedvenc kombinációm a narancs és a szantálfa mákkal, a levendula és a zsálya szárított levendulavirágokkal, valamint a rozmaring és a cédrusfa szárított kakukkfűvel.

A zsírok arányát és típusát is megváltoztathatja, hogy különböző tulajdonságú szappanokat készítsen, valamint a vízen kívül más folyadékokat is használhatsz (például tejet).

Szappan házilag. Videó.

Íme egy kis videós inspiráció. Ezek másfajta módszert követnek, mint a fent részletezett. Nézd meg mind, hogy képbe legyél.

 

Forrás: How to Make Soap at Home – 5 Ingredient DIY Bar Soap Recipe (food52.com)


18 Views 0 Ratings Rate it