Szüksége van dedikált hangkártyára a számítógépéhez?

Avatar Gadam | 2020.12.07. 118 Views 0 Likes 0 Ratings

118 Views 0 Ratings Rate it

A Creative Sound Blaster AE-9 PCIe kártyája audio vezérlő modullal
Kreatív

Éveken át adott volt egy dedikált hangkártya beszerzése a számítógépéhez, mert csak így lehetett minőségi hangot szerezni. A modern PC-k azonban jó audio hardvert tartalmaznak alaplapjukba. De még mindig léteznek dedikált hangkártyák.

Mi értelme van egy dedikált hangkártyának?

Olyan vállalatok, mint a régi hangkártya-gyártók, Kreatívés PC hardvergyártók, Asus és EVGA, még mindig készítsen dedikált hangkártya hardvert.

De ki veszi őket? Megéri-e a befektetést? Szüksége van még hangkártyára a számítógépén, a beépített hang ellenére? A válasz attól függ, mit jelent számodra a „szükség”.

Ami a modern alaplapokba épített audio hardvert illeti, az jó. Nagyon jól működik, és a legtöbb ember jól van vele. Egy nagyon egyszerű okból azonban nem kínálhatja ugyanazt az áttekinthetőséget, részletességet és effektusokat, mint a dedikált audio hardver.

Audio interferencia

Egy csupasz játékos ATX alaplap.
MSI

A fő probléma, amely megöli a hangteljesítményt a számítógépeken, az elektromos interferencia. Az alaplap a tevékenység melegágya, ahol elektromos impulzusok repülnek át a PCIe sávok a GPU és a processzor, nem is beszélve arról a munkáról, amelyet a chipset végez. Aztán ott van a RAM, USB csatlakozások, és minden csinos RGB világítás.

Mindez a művelet olyan háttérsziszegetést eredményez, amely ronthatja az általános hangteljesítményt. A lehetséges interferencia csökkentése érdekében sok alaplap magában foglalja az audiokomponensek szigetelését és árnyékolását. Ez határozottan javítja a helyzetet, de nem tudja teljesen eltávolítani az elektromos interferenciát.

Nem igazán hallja ezt a beavatkozást olyan gyakran. Ez a legszembetűnőbb, ha a számítógépe keményen dolgozik. Ha csatlakoztat egy fejhallgatót, teljesen felkapja a hangját, majd megkezdi egy nagy fájl átvitelét, akkor valószínűleg hallja. Ennek ellenére nagyobb eséllyel hallja, ha egy játék csendes betöltő képernyőn van, vagy amikor arra vár, hogy a számítógép más aktív terhelést dolgozzon fel aktív hang nélkül.

Például több száz órát jelentkeztem be a játékba A 2. osztály. Az idő nagy részében az alaplapom beépített hangját használtam. Amikor a játék elérte az első betöltőképernyőjét, mindig süvített a hang az alaplap elektromos interferenciája miatt. Sosem gondoltam rá sokat, és végül csak háttérbe szorult.

Aztán felvettem egy hangkártyát. Hirtelen nemcsak a sziszegés tűnt el, hanem olyan hangok is hallatszottak, amelyeket még soha nem hallottam. Ez szép előny volt, de kit érdekelnek a betöltő képernyőn megjelenő hangok?

A figyelemre méltóbb különbségek a játékon belül voltak. Több volt a szonikus részletesség, és minden hangnak általában több volt a popja. Az ellenséges lépések iránya is pontosabb volt, így javított a játékmenetemen.

Észrevettem ezeket a fejlesztéseket egy ho-hum, általános sztereó fejhallgató párral szemben. Egy jobb pár kétségkívül még nagyobb javulást eredményez.

A jó fejhallgató jobb befektetés?

Valaki videojátékot játszik nagyképernyős TV-n, fejhallgató viselése közben.
sezer66 / Shutterstock

Az egyik leggyakoribb válasz, amikor az emberek azt kérdezik, hogy kell-e hangkártyát szerezniük: „Jobb lenne, ha ezt a pénzt egy jó minőségű fejhallgatóra költenék.” A hangkártyák 40 dollártól csaknem 400 dollárig futtathatók, ami elég szilárd doboz pár.

A jó fejhallgatók mindenképpen javítják az audioélményt, de ez önmagában nem képes leküzdeni a beépített alaplapi audióval járó elektromos interferencia problémákat. Valójában még az interferencia zaját is hangsúlyosabbá tehetik.

A hangkártya azonban gondoskodik az alaplap „zaján” felüli összes hangfeldolgozásról. Még mindig közel van az interferencia forrásához, de néha csak ez az egyszerű lépés az alaplapról a PCIe nyílás önálló alkatrészére, ami minden különbséget jelent.

De a hangkártyák nem az egyetlen megoldás a számítógépes hangproblémákra. Egy másik alternatíva egy külső digitális-audio átalakító (DAC). A DAC átalakítja a digitális audiojeleket analóg hangzásra, amelyet a fejhallgató vagy a hangszóró használhat.

A DAC dobozok csak ülnek az íróasztalon, és a fogyasztói minőségű modellek általában beépített erősítővel is rendelkeznek. Azok az emberek, akik a DAC-okat részesítik előnyben, azzal érvelnek, hogy ez tovább elválasztja a hangot az alaplap esetleges elektromos interferenciájától.

A DAC-k több eszközzel is működhetnek, így nincs az asztalhoz kötve, mint egy belső hangkártya.

Ha dedikált hangkártyát vásárol?

Fekete hordozható digtal-audio átalakító
A FiiO K3 DAC és fejhallgató alkalmazás. FiiO

Kétségtelen, hogy egy hangkártya javítaná a hangélményt a PC-n. Azonban, hogy megéri-e a költségeket, az a személyes tapasztalatok és preferenciák függvénye. Az audio eredmények nem hasonlítanak a grafikus referenciaértékekhez, amelyek meghatározzák, hogy a GPU elért-e, meghaladta-e vagy elmaradt-e a minimum 60 képkocka / másodperc sávtól.

Ami a hangot illeti, olyan kifejezéseket lát és hall, mint a melegség, a pop, a nagyobb dinamikatartomány, a mélyebb basszus és a hang tisztasága. Mindezek teljesen szubjektívek, és megfelelnek annak, amit a hangélményből szeretnének.

Ha a lehető legjobb hangot szeretné elérni a számítógépéhez, akkor egy hangkártya vagy DAC megoldja azokat a kérdéseket, amelyekre a jobb fejhallgató nem képes. Ha azonban a hangszórókat gyakrabban használja, mint a fejhallgatót, akkor is nagy előnyöket élvezhet a dedikált PC-s audio hardver.

Ha nem vett észre interferencia problémát, akkor valószínűleg jobban jár, ha befektet néhány jó fejhallgatóba. De ki mondja, hogy nem lehet mindkettő? Valójában, ha felvesz egy hangkártyát vagy DAC-ot, és megszabadul az esetleges interferencia-problémáktól, valószínűleg úgyis megtakarít egy jobb fejhallgatóért.
Source link


118 Views 0 Ratings Rate it