Tesztkiszolgáló beállítása a Raspberry Pi – CloudSavvy IT alkalmazásra

Avatar Gadam | 2021.03.03. 24 Views 0 Likes 0 Ratings

24 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

A Raspberry Pi egy olcsó eszközként indult, amely segíti a diákokat a számítástechnika megismerésében, de a Raspberry Pi egy olcsó tesztkiszolgálót is kínál. A Raspberry Pi szerver operációs rendszerével gyorsan beállíthat egy tesztkiszolgálót otthon.

Nemrég úgy döntöttem, hogy újratelepítem a Raspberry Pi 3B + készülékemet, hogy tesztkiszolgálóként használjam az új webes projekteket. A gyártási környezetem egy Intel rack szerver, amely Red Hat Enterprise Linux rendszert futtat, ezért hardver szinten nem igazán felel meg a Raspberry Pi-nek. De az alkalmazási rétegben a Raspberry Pi Linux továbbra is „Linux”, a Raspberry Pi Apache továbbra is „Apache”, a Raspberry Pi PHP 7 pedig továbbra is „PHP 7.” Amíg a Raspberry Pi-t kiszolgálóként állítom be, az asztali központú Linux-disztribúció helyett a Raspberry Pi-vel kapcsolatos munkám meglehetősen könnyen átkerül a termelési környezetembe az Intel Red Hat Enterprise Linux rendszerével.

Bár nincs Red Hat Enterprise Linux a Raspberry Pi számára, a Fedora Server elég közel van az igényeimhez. Megpróbáltam telepíteni a Fedora 33 ARM Server szoftvert a Raspberry Pi-re, de a vezeték nélküli hálózat jegyzet a Fedora ARM oldalán hogy a vezeték nélküli hálózatok alapértelmezés szerint támogatottak a Fedora 33-nál. A probléma az látszik, hogy a Fedora 33 ARM Server nem tartalmazza wpa_supplicant . Mindazonáltal a Fedora 33 ARM Minimal telepítésével mindent sikerült elérnem.

Töltse le a Fedora 33 ARM Minimal képet a Fedora ARM webhelyéről. Megtalálja a letöltés helyét a wikiben. Pontosabban, a Fedora 33 Minimal telepítéséhez a Raspberry Pi 3-ra le kell töltenie a Fedora-Minimal-33-1.3.aarch64.raw.xz fájlt a aarch64 támogatott kép a Raspberry Pi 3-hoz.

Miután elkészült a Fedora 33 Minimal kép, telepítheti azt egy microSD kártyára, hogy később a Raspberry Pi készüléken induljon. Csatlakoztassa a microSD kártyát a Linux munkaállomáson vagy szerveren, és futtassa a következő parancsot:

# arm-image-installer --image=Fedora-Minimal-33-1.3.aarch64.raw.xz --media=/dev/sdb --target=rpi3

Ez a parancs beírja a Fedora 33 Minimal képet a microSD kártyára. A Linux asztali számítógépemen nincs beépített microSD nyílás, ezért USB microSD kártyaolvasót használtam, amely a /dev/sdb . Rendszertől függően előfordulhat, hogy más média céleszközt kell használnia.

A Fedora 33 Minimal telepítése a microSD-re lényegében egy előre telepített képet dob ​​a kártyára. Utána meg kell tennie az összes beállítást, amikor először elindítja a microSD-t a Raspberry Pi-ben.

Csatlakoztassa a Raspberry Pi-t egy HDMI-kijelzőhöz és USB-billentyűzethez, csatlakoztassa a microSD-t, és kapcsolja be. Az első rendszerindítás eltart egy ideig, míg elvégez néhány kezdeti beállítási feladatot, amelyek során a Fedora felszólítja a helyi beállításokra, beleértve az időzónát, a root jelszót és a felhasználói fiókot.

Miután a rendszerem működött, be tudtam lépni a root felhasználó. Mivel nincs elég hosszú hálózati kábelem ahhoz, hogy elérjem ezt a Raspberry Pi-t, be kellett állítanom a vezeték nélküli hálózatot. A parancssorban futtassa a Network Manager parancssori eszközt nmcli az elérhető vezeték nélküli hálózatok felsorolásához:

# nmcli device wifi list
nmcli eszköz wifi lista parancs
Az nmcli segítségével sorolja fel az elérhető vezeték nélküli hálózatokat

Ha nmcli megtalálja a vezeték nélküli hálózatot, majd ezzel csatlakozzon nmcli „Connect” parancsot. Cserélje ki $SSID a vezeték nélküli hálózat nevével:

nmcli device wifi connect $SSID --ask

Ezt követően a Network Manager automatikusan létrehoz egy bejegyzést az Ön számára a /etc/NetworkManager/system-connections könyvtárba, így a rendszer minden alkalommal csatlakozik ehhez a hálózathoz, amikor elindítja a Raspberry Pi alkalmazást.

Mivel a Raspberry Pi-t futtatom, mint szerver az otthoni hálózaton, azt is biztosítanom kell, hogy a Raspberry Pi minden alkalommal ugyanazt az IP-címet kapja, amikor a hálózathoz csatlakozik. Otthoni hálózaton ezt megteheti a vezeték nélküli útválasztón keresztül. A legtöbb útválasztó lehetővé teszi a MAC-cím felismerését és fenntartott IP-cím hozzárendelését. Az otthoni útválasztóm 10.0.0.100-tól kezdve adja ki az IP-címeket, ezért a Raspberry Pi számára fenntartott IP-címet adtam a tartomány alatt, 10.0.0.11-nél:

Rendelje hozzá a Raspberry Pi saját IP-címét

Megtalálom a Linux-rendszerek kezelésének legegyszerűbb módját a Cockpit eszközzel. A Cockpit megkönnyíti a Linux szerverek pilotálását egy webböngészőn keresztül, lehetővé téve a naplók megtekintését, a tárhely kezelését, a felhasználói fiókok beállítását és a szolgáltatások telepítését. A Fedora 33 ARM Minimal alapértelmezés szerint nem telepíti a Cockpit programot, de egyszerűen telepítheti csomagként dnf :

dnf -y install cockpit

A Cockpit telepítése után meg kell győződnie arról, hogy a Cockpit szolgáltatás fut, és a rendszer újraindításakor újraindul. Fedora használja systemd , ezért el kell indítania a szolgáltatást és engedélyeznie kell az egyes újraindításoknál a következő két „rendszervezérlő” paranccsal:

# systemctl start cockpit
# systemctl enable cockpit.socket

A Fedora alapértelmezett tűzfala megakadályozza a kapcsolatot az eszközével, ezért meg kell nyitnia a helyi tűzfal portját is, hogy elfogadja a Cockpit kapcsolatokat. A Cockpit szolgáltatást hozzáadhatja a firewall-cmd parancssori eszköz:

# firewall-cmd --add-service=cockpit --permanent
# firewall-cmd --reload

Most már képesnek kell lennie arra, hogy a böngészőjében a https://10.0.0.11:9090/ címre navigáljon, hogy távolról irányítsa a Raspberry Pi-t.

Kezelje rendszerét a Cockpit segítségével

A Cockpit segítségével elvégezhet bármely más szükséges rendszerbeállítási feladatot. A Raspberry Pi webszerverként történő beállításának befejezéséhez telepítettem az Apache-t httpd a webszerver és a PHP 7, majd a Cockpit segítségével mindent úgy konfiguráltam, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a termelési rendszeremhez:

A httpd kezelése a Cockpit segítségével

A robusztus tesztkiszolgáló-környezet beállításához nincs szüksége drága szerverre. Egy olyan szerver operációs rendszerrel, mint a Fedora 33 ARM Minimal, gyorsan fel lehet állítani egy olcsó tesztkiszolgálót otthon a Raspberry Pi-n. A Cockpit segítségével pedig mindent közvetlenül kezelhet a böngészőjéből.

[ad_2]
Source link


24 Views 0 Ratings Rate it