Vírus van a számítógépén? Így ellenőrizheti

Avatar Gadam | 2020.12.26. 230 Views 0 Likes 0 Ratings

230 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Koncepciókép egy vírusról vagy más típusú rosszindulatú programról, amely felbukkan egy laptopon.
vladwel / Shutterstock.com

A Windows számítógépek néha vírusokat és más rosszindulatú programokat kapnak, de nem minden lassú vagy rosszul viselkedő számítógépet fertőznek rosszindulatú programok. Így ellenőrizheti, hogy valóban van-e vírusa – és hogy ez a gyanús folyamat veszélyes-e vagy sem.

Milyen jelei vannak a vírusnak?

A gyenge teljesítmény, az alkalmazások összeomlása és a számítógép lefagyása néha vírus vagy egy másik típusú rosszindulatú program pusztítást okoz. Ez azonban nem mindig így van: sok más is van olyan problémák okai, amelyek lelassíthatják a számítógépet.

Hasonlóképpen, csak azért, mert a számítógép jól működik, még nem jelenti azt, hogy nincs rosszindulatú programja. Az egy évtizeddel ezelőtti vírusok gyakran vad csínytevések voltak, amelyek rengeteg rendszererőforrást használtak fel. A modern rosszindulatú programok nagyobb valószínűséggel némán és burkoltan rejtőznek a háttérben, és megpróbálnak elkerülni az észlelést, így képesek elkapni a hitelkártyaszámokat és egyéb személyes adatokat. Más szavakkal, a mai rosszindulatú programokat gyakran bűnözők készítik, csak hogy pénzt keressenek, és a jól kidolgozott rosszindulatú programok egyáltalán nem okoznak észrevehető PC-problémákat.

Ennek ellenére a hirtelen gyenge PC-teljesítmény egyik jele lehet a rosszindulatú programnak. A rendszer furcsa alkalmazásai rosszindulatú programokat is jelezhetnek – de ezúttal sem garantálható, hogy rosszindulatú programok is érintettek. Néhány alkalmazás frissítéskor megjelenik egy Parancssor ablak, ezért a képernyőn villogó és gyorsan eltűnő furcsa ablakok a rendszer törvényes szoftverének normális részét képezhetik.

Nincs egy mindenki számára megfelelő bizonyíték, amelyet keresnie kellene anélkül, hogy a számítógépet valóban átkutatná rosszindulatú programok ellen. Néha a rosszindulatú programok PC-s problémákat okoznak, és néha jól viselkednek, miközben alattomos módon teljesítik a célt a háttérben. Az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudja, van-e rosszindulatú programja, az, ha megvizsgálja a rendszerét.

ÖSSZEFÜGGŐ: 10 gyors módszer a lassú számítógép felgyorsítására a Windows 7, 8 vagy 10 rendszer futtatásával

Hogyan ellenőrizhető, hogy a folyamat vírus-e vagy sem

Kíváncsi lehet, hogy a számítógépén van-e vírus, mert furcsa folyamatot látott a Windows Feladatkezelő, amelyet a Ctrl + Shift + Esc billentyűkombinációval nyithat meg, vagy ha a jobb egérgombbal kattint a Windows tálcájára, és kiválasztja a „Feladatkezelő” lehetőséget.

A Windows Feladatkezelő megnyitása a Windows 10 tálcájáról.

Normális, hogy itt elég sok folyamat látható – ha kisebb listát lát, kattintson a „További részletek” gombra. Sok ilyen folyamatnak furcsa, zavaros neve van. Ez normális. A Windows jó néhány háttérfolyamatot tartalmaz, a számítógép gyártója adott hozzá néhányat, és a telepített alkalmazások gyakran hozzáadják őket.

A Windows 10 Task Manager futó folyamatokat mutat.

A rosszul viselkedő rosszindulatú programok gyakran nagy mennyiségű CPU-t, memóriát vagy lemezforrást használnak fel, és itt kiemelkedhetnek. Ha kíváncsi arra, hogy egy adott program rosszindulatú-e, kattintson jobb egérgombbal a Feladatkezelőben, és további információkért válassza a „Keresés online” lehetőséget.

Ha a folyamat során végzett keresés során információ jelenik meg a rosszindulatú programokról, ez valószínűleg annak a jele, hogy rosszindulatú programja van. Ne feltételezd azonban, hogy a számítógéped vírusmentes csak azért, mert egy folyamat legitimnek tűnik. Egy folyamat hazudhat, és azt mondhatja, hogy „Google Chrome” vagy „chrome.exe”, de lehet, hogy csak a Google Chrome-ot megszemélyesítő rosszindulatú program, amely a rendszer másik mappájában található. Ha aggasztja, hogy rosszindulatú programja van, javasoljuk, hogy végezzen anti-malware ellenőrzést.

Az Online keresés opció nem érhető el a Windows 7 rendszeren. Ha Windows 7 rendszert használ, akkor a folyamat nevét be kell dugnia a Google-ba vagy egy másik keresőbe.

Egy folyamat nevének online keresése a Windows Feladatkezelőből.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a legjobb víruskereső a Windows 10 rendszerhez? (Elég jó a Windows Defender?)

A számítógép víruskeresése

Alapértelmezés szerint a Windows 10 mindig átkutatja a számítógépet rosszindulatú programok ellen az integrált Windows Security alkalmazással, más néven Windows Defender. Ugyanakkor manuálisan is végezhet vizsgálatokat.

Windows 10 rendszeren nyissa meg a Start menüt, írja be a „Biztonság” parancsot, és kattintson a „Windows Biztonság” parancsikonra annak megnyitásához. Menjen a Beállítások> Frissítés és biztonság> Windows biztonság> A Windows biztonság megnyitása lehetőségre is.

A Windows Security alkalmazás megnyitása a Windows 10 Beállítások menüjéből.

Rosszindulatú programok ellenörzéséhez kattintson a „Vírus- és fenyegetésvédelem” elemre.

A Vírus- és fenyegetésvédelmi beállítások megnyitása a Windows Security alkalmazásban.

Kattintson a „Gyorskeresés” elemre a rendszer rosszindulatú programok kereséséhez. A Windows Security ellenőrzi az eredményeket. Ha bármilyen rosszindulatú programot találnak, felajánlja távolítsa el a számítógépről automatikusan.

Vírusok és más rosszindulatú programok kézi keresése a Windows Security alkalmazásban.

Ha második véleményt szeretne – mindig jó ötlet, ha aggódik, hogy rosszindulatú programja van, és elsődleges víruskeresője nem talál semmit -, akkor egy másik biztonsági alkalmazással is végezhet vizsgálatot.

Szeretjük és ajánljuk Malwarebytes, amely jól párosul a Windows Security rendszerrel, hogy extra védelmet nyújtson a számítógépének. A Malwarebytes ingyenes verziója lehetővé teszi, hogy manuálisan ellenőrizze a vírusokat és más rosszindulatú programokat a számítógépén. A fizetős verzió valós idejű védelmet nyújt – de ha csak egy számítógépet akar tesztelni rosszindulatú programok ellen, akkor az ingyenes verzió tökéletesen működik.

Malware keresése malware fájlokkal Windows rendszeren.

A Windows 7 nem tartalmaz beépített víruskereső szoftvert. Az ingyenes víruskeresőért letöltheti Microsoft biztonsági alapok és futtasson vele egy vizsgálatot. Ez hasonló védelmet nyújt, mint a Windows 10 beépített Windows Defender biztonsági szoftvere.

Ha a víruskereső alkalmazás rosszindulatú programot talál, de gondjai vannak annak eltávolításával, próbálja meg elvégezni a beolvasást Biztonságos mód. Azt is biztosíthatja, hogy a számítógépén ne legyen rosszindulatú program a Windows 10 visszaállítása az alapértelmezett állapotra.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan távolítsuk el a vírusokat és a rosszindulatú programokat a Windows PC-n[ad_2]
Source link


230 Views 0 Ratings Rate it