4 fontos szempont tehén vemhesség alatt (×)

Avatar Gadam | 2023.10.05. 51 Views 0 Likes 0 Ratings

51 Views 0 Ratings Rate it

A tehén vemhessége döntő fontosságú időszak az életében, amely során mind a tehén, mind a születendő borjú jóléte elsődleges fontosságú. Állattenyésztőként fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a különböző szempontokkal, amelyek ebben az időszakban szerepet játszanak. Ebben a cikkben négy fontos pontot tárgyalunk, amelyekre figyelni kell, amikor egy tehén vemhes.

1. Táplálkozás és súly gazdálkodás

tehén vemhesség alatt a tehénnek megnövekedett tápanyagszükségletei vannak, mivel nemcsak saját magáról, hanem a borja fejlődéséről is gondoskodnia kell. A megfelelő energiát, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy mind a tehén, mind a borjú egészséges maradjon. Fontos, hogy a vemhesség alatt a tehén étrendjét az egyedi igényeihez igazítsuk, állattenyésztő táplálkozási szakemberrel konzultálva.

Emellett fontos a tehén súlyának nyomon követése is. A vemhesség alatti egészséges súlygyarapodás normális, de a túlzott súlygyarapodás problémákat okozhat a szülés során. Ezért tanácsos rendszeresen ellenőrizni a tehén súlyát, és szükség esetén módosítani a takarmányt.

2. Állatjólét és környezet

A vemhes tehénnek extra gondoskodásra és figyelemre van szüksége a jólétének biztosítása érdekében. Biztosítson számára kényelmes és tiszta fekvőhelyet, ahol pihenni és regenerálódni tud. A fertőzések megelőzése érdekében elengedhetetlen a jó higiénia az istállóban, mivel a vemhes tehén fogékonyabb lehet a betegségekre.

Fontos továbbá a stresszes helyzetek elkerülése, mivel a stressz hatással lehet a tehén közérzetére, és akár komplikációkat is okozhat a vemhesség alatt. Biztosítson nyugodt környezetet, és kerülje a szükségtelen szállítást vagy a csoport összetételének megváltoztatását ebben az időszakban.

3. Állategészségügy és állatorvosi ellátás

A vemhesség alatt nagyon fontos a tehén egészségének szoros figyelemmel kísérése. Az állatorvos által végzett rendszeres ellenőrzések elengedhetetlenek az esetleges problémák időben történő felismeréséhez és kezeléséhez. Győződjön meg arról, hogy a tehén megkapta az összes szükséges védőoltást, és rendszeresen féregtelenített.

Figyelnie kell a betegség jeleire is, mint például a csökkent étvágy, fogyás, hasmenés vagy csökkent aktivitás. Ezek a tünetek olyan problémákra utalhatnak, mint a tőgygyulladás, méhgyulladás vagy más fertőzések. Fontos, hogy gyorsan cselekedjen, és keresse fel a megfelelő állatorvosi ellátást, hogy biztosítsa a tehén és borja egészségét.

4. Vajúdás és utógondozás

Az ellés döntő fontosságú esemény, amelyre jól fel kell készülni. Győződjön meg róla, hogy tisztában van a közelgő vajúdás jeleivel, például a tőgy megereszkedésével és a farok töve körüli szalagok elernyedés vel. Célszerű a tehenet egy külön ellető karámba helyezni, hogy nyugodtan szülhessen a többi állat zavarása nélkül.

A szülés után fontos a tehén és az újszülött borjú szoros megfigyelése. Győződjön meg róla, hogy a borjú elegendő kolosztrumot kap, mivel ez elengedhetetlen a jó immunrendszer indulásához. Ezenkívül ellenőriznie kell a tehenet az egészségügyi problémák jelei, például tejláz vagy méhgyulladás miatt is.

A cikk szponzora: farmteszt.hu

A Főkép Forrás: Pexels.com


51 Views 0 Ratings Rate it